Η κρίση στην ευρωζώνη κλιμακώνεται και πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι μόνο από τους Ευρωπαίους αλλά και από όλες τις οικονομίες παγκοσμίως, αφού σε αντίθετη περίπτωση ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με κρίση ανάλογη με εκείνη της δεκαετίας του '30, πριν ο πλανήτης οδηγηθεί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τη δραματική αυτή προειδοποίηση απηύθυνε χθες από την Ουάσιγκτον η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ τονίζοντας ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Πάντως αισιοδοξία επικράτησε χθες στις αγορές έπειτα από πετυχημένη δημοπρασία ομολόγων στην Ισπανία με μειωμένο επιτόκιο 3,68% και την απροσδόκητη βελτίωση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Ανοδο σημείωσαν τα χρηματιστήρια και το ευρώ, που διαμορφώθηκε πάνω από τα 1,30 δολάρια.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ. Προειδοποίηση στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης ότι δεν πρέπει να υπολογίζουν σε «σωτήρες από το εξωτερικό» αν δεν εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που τους έχουν ζητηθεί, έστειλε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι από τη Γερμανία. Οπως είπε ο Ντράγκι, «δεν θα υπάρξει διάσωση από το εξωτερικό για μια χώρα που δεν θέλει η ίδια να σωθεί». Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ακολούθησε τη «γερμανική γραμμή» και επισήμανε τη σημασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην προσπάθεια χωρών να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Προειδοποίησε επίσης ότι η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα.

Την ίδια στιγμή και ενώ μεγαλώνουν οι ανησυχίες για πιθανή υποβάθμιση της Γαλλίας, ο γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Κριστιάν Νουαγιέ επιτέθηκε στους οίκους αξιολόγησης χαρακτηρίζοντας τις αποφάσεις τους «ακατανόητες και παράλογες». Οπως είπε, δεν θα δικαιολογείται μια υποβάθμιση της Γαλλίας, προσθέτοντας ότι οι οίκοι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με υποβάθμιση της Βρετανίας που έχει μεγαλύτερα ελλείμματα και χαμηλότερη ανάπτυξη.

Σε μία ακόμη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργείται, η Κομισιόν θα συγκαλέσει ευρωπαϊκό συμβούλιο στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ. Τη σύγκληση νέας Συνόδου έχουν ήδη ζητήσει η Γερμανία και η Γαλλία με αντικείμενο συζήτησης την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα αφού η ευρωζώνη ετοιμάζεται να βυθιστεί σε ύφεση. Πριν από τις δηλώσεις του Βαν Ρόμπαϊ, διεθνή δημοσιεύματα ανέφεραν ότι θα γίνει Σύνοδος Κορυφής στις 7-8 Φεβρουαρίου.

tanea