Την απειλή επιβολής ξένου «Κομισάριου Προϋπολογισμού», ο οποίος θα ασκεί τον έλεγχο και την εποπτεία των δημοσιονομικών της Ελλάδας με συνταγματική μάλιστα πρόβλεψη και νομοθετική δέσμευση της Ελλάδας ότι όλα τα δημόσια έσοδα στο εξής θα εξυπηρετούν πρωταρχικά την εξυπηρέτηση του χρέους, επισείουν τώρα οι Γερμανοί προκειμένου να πιέσουν την Αθήνα να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί

Την απειλή επιβολής ξένου «Κομισάριου Προϋπολογισμού», ο οποίος θα ασκεί τον έλεγχο και την εποπτεία των δημοσιονομικών της Ελλάδας με συνταγματική μάλιστα πρόβλεψη και νομοθετική δέσμευση της Ελλάδας ότι όλα τα δημόσια έσοδα στο εξής θα εξυπηρετούν πρωταρχικά την εξυπηρέτηση του χρέους, επισείουν τώρα οι Γερμανοί προκειμένου να πιέσουν την Αθήνα να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως η κυβέρνηση επιμένει ότι τέτοιες ιδέες δεν προβλέπονταν από τη Συμφωνία του Οκτωβρίου, εάν εφαρμοζόταν αυτός ο μηχανισμός θα έπρεπε να υπάρξει ανάλογη πρόβλεψη για όλες τις χώρες που βρίσκονται σε ανάλογη θέση με την Ελλάδα και τελικά επεσήμαναν ότι πέραν της τεχνικής βοηθείας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια τέτοια πρόταση που παραβιάζει τις Συνθήκες και προσβάλλει την Εθνική Κυριαρχία.

Σύμφωνα με το κείμενο της πρότασης που αποκάλυψαν οι Financial Times και τιτλοφορείται «Εγγυήσεις για την Εφαρμογή του 2ου Προγράμματος για την Ελλάδα», το Βερολίνο επικαλούμενο την έλλειψη προόδου σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά και τον περιορισμό των δαπανών προτείνει τη θέσπιση δυο «καινοτόμων θεσμικών στοιχείων» που θα πρέπει να εφαρμοσθούν ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Η πρώτη αφορά την «Απόλυτη Προτεραιότητα εξυπηρέτησης του χρέους», με την οποία θα πρέπει η Ελλάδα να δεσμευθεί νομικά μέσω του Κοινοβουλίου, για την «απόλυτη προτεραιότητα εξυπηρέτησης του χρέους». Τα έσοδα του κράτους θα χρησιμοποιούνται πρώτα και πρώτιστα για την εξυπηρέτηση του χρέους και μονό τα υπόλοιπα έσοδα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των βασικών δαπανών. Οι συντάκτες της πρότασης επισημαίνουν ότι με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσει στους ιδιώτες και δημόσιους δανειστές ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της μετά το PSI και αυτό θα έχει θετική επίδραση στις αγορές.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Βερολίνου η «Μεταφορά εθνικής κυριαρχίας επί των δημοσιονομικών» προβλέπει τον ορισμό από το Eurogroup ενός «Κομισάριου Προϋπολογισμού» για την επιβολή έλεγχου και σχεδιασμού για τα δημοσιονομικά. Ο Κομισάριος θα έχει τις εξής αρμοδιότητες:

Την εφαρμογή ενός κεντρικού συστήματος ελέγχου και εποπτείας, που θα καλύπτει όλες τις δαπάνες του ελληνικού προϋπολογισμού.

Θα μπορεί να ασκεί βέτο σε αποφάσεις που δεν είναι σύμφωνες με τους δημοσιονομικός στόχους που θέτει η τρόικα.

Θα ανατεθεί στον Κομισάριο η εφαρμογή του προηγούμενου κανόνα για την προτεραιότητα εξυπηρέτησης του χρέους.

Η γερμανική πρόταση μάλιστα επισημαίνει ότι ο «νέος μηχανισμός επιτήρησης» θα είναι σύμφωνα με τον εθνικό νόμο, κατά προτίμηση μέσω συνταγματικής ρύθμισης.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων αλλά και το Ρόιτερ ευρωπαϊκές πηγές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της συγκεκριμένης πρότασης, η οποία έχει τεθεί όπως έλεγαν σε συζήτηση στο Eurogroup, ενώ πηγές του Υπ. Οικονομικών δήλωναν ότι δεν τέθηκε τέτοιο θέμα στο Eurogroup.

Τις προηγούμενες ήμερες πάντως είχαν υπάρξει ενδείξεις για μια τέτοια πρόταση, καθώς ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ σε συνέντευξη του την Παρασκευή στο Deutschland Radio στα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο να σταλεί «κρατικός επίτροπος» στην Ελλάδα, δεν το διέψευσε δηλώνοντας ότι «εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν αποφασίσει, δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Εντονη ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στα σενάρια περί «επιτροπείας» της Ελλάδας. Ο εκπροσώπός του Π. Μπεγλίτης, ανάφερε ότι και στη Σύνοδο της 26-27ης Οκτωβρίου υπήρξαν προσπάθειες εταίρων για «επιτρόπους» και «κηδεμονία», στις οποίες είχε, τότε, αντιταχθεί ο Γ. Παπανδρέου. «Εάν τα δημιοσιεύματα ισχύουν, θα πρέπει και πάλι να αποκρουστεί οποιαδήποτε ιδέα περί "επιτρόπων"».


supercomments.gr/