Ένα σωστά διαμορφωμένο και περιεκτικό βιογραφικό, σε συνδυασμό με ένα πετυχημένο interview, μπορούν να αυξήσουν κατακόρυφα τις πιθανότητες πρόσληψής σας, μιας και αποτελούν τον πιο κοινό τρόπο «γνωριμίας» με τον μελλοντικό σας εργοδότη ή εταιρεία και κατά συνέπεια «διαβατήριο» για την μελλοντική σας δουλειά.

Αν και οι ενότητές του είναι συγκεκριμένες (βλ. σχετικά αρχεία του άρθρου), μπορείτε να αφαιρέσετε κάποιες αν θεωρείτε πως δεν ανταποκρίνονται στο ιστορικό σας. Έτοιμες και «χρυσές» λύσεις για την σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος δεν υπάρχουν, παρ’ όλα αυτά μπορείτε να αποφύγετε κάποια από τα πιο συνηθισμένα λάθη, τα οποία μπορεί να σας… κοστίσουν. Επειδή λοιπόν, οι καιροί δεν ενδείκνυνται για τέτοια, λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν τα παρακάτω ενώ ξεκινάτε την σύνταξή του:

* Δώστε σημασία στην καλή εμφάνιση του βιογραφικού σας. Θα πρέπει να φαίνεται ομοιόμορφο από κοντά και από μακριά, επομένως μη χρησιμοποιείτε διαφορετικές γραμματοσειρές ή διαφορετικά χρώματα σε κάθε παράγραφο.

* Φροντίστε το βιογραφικό σας να είναι πάντα ενημερωμένο με τα πιο πρόσφατα επιτεύγματά σας.

* Μην αφήνετε χρονολογικά «κενά» στο βιογραφικό σας επειδή πιθανώς διακόψατε την εργασία σας λόγω σπουδών, θητείας ή φύγατε από τη δουλειά που ήσασταν και πήγατε σε μια part time θέση. Ένα ανεξήγητο κενό δίνει πιο πολύ την εντύπωση ανθρώπου που δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να δουλέψει ή θέλει να κρύψει κάτι.

* Χρησιμοποιήστε καλή ποιότητα χαρτιού, μεγέθους Α4, σε χρώμα λευκό, χωρίς διακοσμητικά ή ζωγραφιές. Βιογραφικό σημείωμα είναι, όχι… έργο τέχνης.

* Μην υποβαθμίζετε την εμπειρία σας και «μπλέκετε» καλοκαιρινές δουλειές που πιθανώς να κάνατε ή πρακτικές με τις υπόλοιπες θέσεις.

* Αποφύγετε τις υπερβολές ή τις ασάφειες.

* Δώστε ιδιαίτερη βάση στα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Η ύπαρξή τους δείχνει απροσεξία, αφηρημάδα ακόμα και αδιαφορία. Επειδή συνήθως δεν μπορούμε να διακρίνουμε εύκολα τα λάθη σε δικό μας κείμενο, δώστε το βιογραφικό στους φίλους σας να το διαβάσουν.


του Νικόλα Γεωργιακώδη

.in2life.grPosted Image