Η οικονομική κρίση και οι εισοδηματικές απώλειες που τη συνοδεύουν αυξάνουν τον αριθμό των νοικοκυριών που αδυνατούν να καταβάλουν δίδακτρα ώστε τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε ιδιωτικά σχολεία. Το κύμα φυγής έχει συμπαρασύρει περίπου 8.000 μαθητές, των οποίων οι οικογένειες επιλέγουν τη λύση της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης. Το φαινόμενο φέτος είναι περισσότερο έντονο από πέρυσι, όταν το 10ο/ο των παιδιών δεν ανανέωσαν την εγγραφή τους.

Το σχολικό έτος 2010-11 το μαθητικό δυναμικό στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν 86.734, ενώ το 2011-12 μειώθηκε σε 84.825

Κύμα φυγής των μαθητών από τα ιδιωτικά σχολεία καταγράφεται λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς περίπου 8.000 μαθητές δεν έχουν επανεγγραφεί λίγες ημέρες πριν χτυπήσει το πρώτο «κουδούνι». Η οικονομική κρίση που έχει «γονατίσει» τις περισσότερες ελληνικές οικογένειες αναγκάζει πολλούς να επιστρέψουν τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία, μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στα δίδακτρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν διαθέσιμα τον Ιούνιο, ο αριθμός των μαθητών που δεν είχαν δηλώσει επανεγγραφή σε πολλές ιδιωτικές σχολικές μονάδες της χώρας, έφτανε τους 10.000, αριθμός σαφώς μεγαλύτερος από τον περσινό της αντίστοιχης περιόδου.

Βέβαια, αρκετοί από τους γονείς επιθυμούν πάση θυσία να συνεχίσουν να φοιτούν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία και την ερχόμενη χρονιά και περιμένουν από τους ιδιοκτήτες των σχολειών μήπως ρίξουν τα δίδακτρα ή προχωρήσουν σε διευκολύνσεις για την πληρωμή τους.

Για τη μεταφορά των μαθητών στο σχολείο οι γονείς θα πρέπει να υπολογίζουν επιπλέον 1.200 έως 1.800 ευρώ τον χρόνο

Επισήμως τα δίδακτρα παραμένουν ίδια με την περσινή χρονιά, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει ορισμένα σχολεία, μέσω των ιστοσελίδων τους, να ενημερώνουν τους γονείς για μειώσεις διδάκτρων που φτάνουν κοντά στο 15ο/ο. Πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά άνθρωποι με εμπειρία στον χώρο της ιδιωτικής Εκπαίδευσης εκτιμούν ότι προκειμένου οι σχολάρχες να κρατήσουν όσα περισσότερα παιδιά μπορούν στα σχολεία, θα αναγκαστούν να μειώσουν τα δίδακτρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένα σχολεία κάνουν εκπτώσεις για γονείς που έχουν δύο ή και τρία παιδιά στο σχολείο, ενώ κάποια άλλα μειώνουν τα ετήσια δίδακτρα για όσους τα καταβάλουν εφάπαξ.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι καταληκτική ημερομηνία για την εγγραφή των μαθητών είναι η 15η Σεπτεμβρίου. Την περσινή χρονιά, κατά τον μήνα Ιούνιο, δεν είχε επανεγγραφεί το 10ο/ο του μαθητικού δυναμικού έναντι 15ο/ο φέτος, αλλά μέχρι τη λήξη των εγγραφών η μείωση που καταγράφηκε το 2011, ήταν πολύ μικρότερη από την αρχική εκτίμηση, φτάνοντας στο 2,5ο/ο.

Συγκεκριμένα, το σχολικό έτος 2010-11 το μαθητικό δυναμικό στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν 86.734, ενώ το 2011-12 μειώθηκε σε 84.825.

ΕΘΝΟΣ