ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Ξένα «σχολεία» που λειτουργούν παράνομα χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας»

Επανερχόμαστε στην Ερώτηση με αριθμό 1601/12-9-2012 επειδή το απαντητικό έγγραφο του αρμόδιου Υπουργού είναι απολύτως ανεπαρκές και δεν απαντά σε κανένα από τα τεθέντα ερωτήματα.

Ο έλεγχος της ίδρυσης, της λειτουργίας, των παρεχόμενων τίτλων και της νομιμότητας των Ιδιωτικών, Ξένων, Ξενόγλωσσων και Μειονοτικών Σχολείων που λειτουργούν στη χώρα μας, αποτελεί ευθύνη, καθήκον και υποχρέωση της Πολιτείας και των αρμόδιων φορέων της.

Σχετικά με τα δυο «σχολεία» φερόμενα με την επωνυμία «Athens Christian Academy» και «Glyfada Christian Academy» τα οποία λειτουργούν εδώ και χρόνια χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας και εγκληματούν σε βάρος ανυποψίαστων παιδιών, το Υπουργείο Παιδείας, με δεδομένο το γεγονός ότι έχει στη διάθεσή του από το 2010 όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την πολύχρονη ύπαρξη μίας παρανομίας και στην προσπάθειά του να αποκρύψει από τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο την ολιγωρία του και την απόλυτη αδιαφορία του για την τύχη των παιδιών που φοίτησαν ή φοιτούν σε τέτοιου είδους παράνομα σχολεία, απήντησε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε».

Καλό θα ήταν το Υπουργείο Παιδείας να ανασύρει από τα «αραχνιασμένα» συρτάρια του, στα οποία κλειδώνει κάθε τι που του υπενθυμίζει τις ευθύνες που δεν αναλαμβάνει, την αναποτελεσματικότητά του και την εγκληματική του αδιαφορία απέναντι στα παιδιά αυτής της χώρας, όλα τα στοιχεία που αφορούν στο εν λόγω ζήτημα και συγκεκριμένα:

1) Την αναλυτική «έκθεση ελέγχου λειτουργίας» του «σχολείου» φερόμενου με την επωνυμία «Athens Christian Academy» της Επιτροπής η οποία συγκροτήθηκε στην Α΄ Διεύθυνση ΠΕ Αθήνας και διεξήγαγε επιτόπιο έλεγχο τον Απρίλιο του 2010.


2) Τα αποτελέσματα του ελέγχου που διεξήγαγε το 3ο Γραφείο ΠΕ Δ΄ Αθήνας για το «σχολείο» φερόμενο με την επωνυμία «Glyfada Christian Academy».Υπενθυμίζουμε ότι με αφορμή καταγγελίες γονέων το Μάρτιο του 2010 η τότε Υφυπουργός Παιδείας είχε ζητήσει τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου των ανωτέρω «σχολείων» και άμεση ενημέρωση.

Αναφερόμαστε ξεχωριστά σε αναφορά-διαμαρτυρία γονέων το Σεπτέμβριο του 2010 προς τον Πρωθυπουργό και την καθ’ ύλην αρμόδια Πολιτική Ηγεσία, επειδή διαπίστωσαν ότι το παιδί τους το οποίο είχε αποφοιτήσει από το «Glyfada Christian Academy», κατείχε άκυρο απολυτήριο Λυκείου και επομένως δεν είχε καμμία δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμό για πρόσληψη Ειδικών Φρουρών.

Θα θεωρούσε κανείς άστοχη, αλλά είναι τραγική, την απάντηση του Υπουργού Παιδείας ότι για το ανωτέρω «Glyfada Christian Academy» ή «Χριστιανικό Κέντρο Γλυφάδας» εκκρεμεί μέχρι σήμερα η χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ευκτήριου οίκου.

Κατόπιν όλων των προαναφερθέντων,

Ερωτάται εκ νέου ο κ. Υπουργός:

1. Υπό ποίο νομικό καθεστώς λειτουργούσαν τα προαναφερθέντα «σχολεία» και ποιος φορέας ασχολείτο με την ύπαρξη και λειτουργία τους, άρα είναι υπεύθυνος για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τυχόν παρατυπίες;


2. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα για τον έλεγχο της εκπαιδευτικής νομιμότητας των εν λόγω αλλά και άλλων παρόμοιων «σχολείων»;


3. Ποια μέριμνα θα ληφθεί ώστε να καλυφθούν νομικά ως προς τις σπουδές τους τα παιδιά που παγιδεύτηκαν και παρακολουθούσαν το πρόγραμμα σπουδών, πιστεύοντας ότι παρακολουθούσαν ένα θρησκευτικό νόμιμο σχολείο;


4. Σε ποιες ενέργειες προέβη μετά τη συγκέντρωση των στοιχείων που προέκυψαν από τον διενεργηθέντα έλεγχο στα δύο παράνομα «σχολεία» που λειτουργούν για περισσότερο από 12 χρόνια χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας;Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Πάντζας

Θεανώ Φωτίου

Τάσος Κουράκης

Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη

Μαρία Κανελλοπούλου

Τζένη Βαμβακά

Χρήστος Μαντάς

Γιάννης Αμανατίδης

Χαρά Καφαντάρη

Ειρήνη Αγαθοπούλου

Κώστας Ζαχαριάς

Παναγιώτα Δριτσέλη

Θανάσης Πετράκος

Αγνή Καλογερή

Δημήτρης Γελαλής

Σταύρος Κοντονής

Γιάννης Ζερδελής

Αλέξης Μητρόπουλος

Βασίλης Κυριακάκης

Δημήτρης Στρατούλης

Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου

Ιωάννης Σταθάς

Ειρήνη Δούρου

Κώστας Μπάρκας

Ιωάννα Γαϊτάνη

Κωστής Δερμιτζάκης

Βασίλης Χατζηλάμπρου

Δημήτρης Γάκης

Δημήτρης Τσουκαλάς

Μαρία Διακάκη

Μιχάλης Κριτσωτάκης

alfavita.gr