Πολλές φορές έρχονται σε συνέδρια της Palso ομιλητές που διατυπώνουν απόψεις διαφορετικές από τις δικές μας. Ένας εκπρόσωπος κόμματος με πάθος μας εξηγούσε κάποτε πόσο υπέροχο θα ήταν αν μαθαίναμε ξένες γλώσσες στο Δημόσιο Σχολείο! Τελείωσε την ομιλία του και δέχθηκε (κακώς για τον ίδιο) να απαντήσει στην ερώτησή μου που έμαθε ο ίδιος αγγλικά. Αιφνιδιάστηκε από την ευκολία τ

ης ερώτησης προφανώς και απάντησε ότι έκανε ιδιαίτερο, για να δώσει στο ακροατήριο την ευκαιρία να γελάσει και να διασκεδάσει με το αποτέλεσμα βλέποντας το πανάκριβο ανοιχτό κόκκινο ρούχο του να μετατρέπεται σε σκούρο κόκκινο από την υπερβολική εφίδρωση. Όσοι συνάδελφοι ήταν στην αίθουσα θα θυμούνται το περιστατικό. Η προσπάθειά του στο τέλος να μου εξηγήσει για ποιο λόγο έκανε ιδιαίτερο έπεσε στο κενό αφού για μένα αντιπροσώπευε τον κομματικό αντιπρόσωπο που άλλα λέει και άλλα κάνει όταν δεν τον βλέπουν.

Με τη σημερινή τους στάση απέναντι στον νόμο 4093 οι πολιτικοί αποδεικνύουν ότι παραμένουν αναλλοίωτοι στο χρόνο. Δεν μπορείς να τους εμπιστεύεσαι για τίποτε και φυσικά μόνο έτσι μπορείς να γλιτώσεις τον απόλυτο αιφνιδιασμό που επιχείρησαν στην περίπτωσή μας. Τα εύσημα ανήκουν στην Palso και στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας που για καλή τύχη όλων μας δεν πιάστηκε στον ύπνο και δημοσιοποίησε πρώτη ένα νόμο που αφαιρεί κάθε δικαίωμα από τους συναδέλφους μας – όπου κι αν ανήκουν – να διατηρήσουν την επαγγελματική τους υπόσταση. Αυτή η εγρήγορση μας έδωσε χρόνο να αντιπαρατεθούμε σε πράξεις βίαιου αποκλεισμού μας και προώθησης μονοπωλιακών συμφερόντων που φέρεται να συμμαχούν με έναν υπουργό που δείχνει πολύ αποφασισμένος με συμπαραστάτες του τους ψηφοφόρους βουλευτές.

Μας έδωσε το χρόνο να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη που μπορεί σήμερα να μας συμπονεί αλλά θα πρέπει να σκεφτεί τι άλλο έχουν κάνει και ποιανού η σειρά έρχεται μόλις ξεμπλέξουν με μας. Μας έδωσε χρόνο να ανακτήσουμε την ψυχραιμία μας και να δούμε ποιοι μας κυβερνάνε και σαν τι μας βλέπουν. Έδωσε χρόνο σε 200000 ανθρώπους που θίγονται και στις οικογένειές τους να οργανωθούν και να συσπειρωθούν με τρόπο μοναδικό. Δίνει παράλληλα χρόνο στους πολιτικούς μας να υπολογίσουν το πολλαπλάσιο των 200.000 σχετιζόμενων με το επάγγελμα επί το 4 ως ελάχιστο και επί το 10 ως πιθανό μιας και όλοι μας έχουμε οικογένειες, συγγενείς και φίλους που αγανακτούν όταν μαθαίνουν το μέλλον που μας επιφυλάσσεται από αυτούς που αργότερα δεν θα ντραπούν να ζητήσουν την ψήφο μας. Είμαστε τόσοι πολλοί κύριοι της πολιτικής και ας μην το γνωρίζατε. Δεν είμαστε αμελητέα ποσότητα και δυστυχώς για σας δεν είμαστε άγνωστοι μεταξύ μας. Εκπροσωπούμαστε από μια ισχυρή Ομοσπονδία όλοι πλέον και από κει περιμένουμε να μάθουμε την αλήθεια της υπόθεσής μας. Μην έχετε αυταπάτες ότι θα μας βρείτε διασπασμένους για να μας πείτε άλλα και άλλα να κάνετε. Να είστε σίγουροι ότι θα μας αισθανθείτε συντεταγμένα κι ας μην είμαστε πολιτικό κόμμα. Να περιμένετε ότι θα γελάσουμε εμείς τελευταίοι. Δεν καταφέρατε να μας αιφνιδιάσετε όπως θα θέλατε. Αυτό το λάθος σας ίσως αποδειχθεί μοιραίο για τα σχέδιά σας.

Γιώργος Λαυδαριάς, μέλος της Palso Άρτας