H ανεργία καλπάζει, μικρές επιχειρήσεις «βάζουν λουκέτο», συλλογικές συμβάσεις εξευτελίζονται, άνθρωποι ταπεινώνονται, ο κοινωνικός ιστός καταρρέει. Στο πλαίσιο της εν γένει οικονομικής τρομοκρατίας συνεχίζεται η λήψη μέτρων αντιλαϊκών. Ο πόλεμος κατά της ελληνικής κοινωνίας είναι συνεχής. Tα διαδοχικά μνημόνια μοιάζουν με το μυθολογικό Μινώταυρο. Καταβροχθίζουν άπληστα και μεθοδικά κάθε ζωντανό κύτταρο της ζωής μας.

Τε­λευ­ταίο θύ­μα εί­ναι και ο κλά­δος των 7.500 πε­ρί­που κέ­ντρων ξέ­νων γλωσ­σών, ο ο­ποίος με το νο­μο­σχέ­διο που το υ­πουρ­γείο φρό­ντι­σε να πε­ρά­σει μυ­στι­κά με το τε­λευ­ταίο μνη­μό­νιο –χω­ρίς κα­μία δη­μό­σια δια­βού­λευ­ση– α­φα­νί­ζε­ται ο­λο­κλη­ρω­τι­κά. Έτσι, οι κρα­τού­ντες, με μια αυ­ταρ­χι­κή και πε­ρίερ­γη α­πό­φα­ση, κα­τα­δι­κά­ζουν σε πτώ­χευ­ση πά­νω α­πό 250.000 Έλλη­νες!

Ολό­κλη­ρες οι­κο­γέ­νειες μι­κρο­με­σαίων αυ­το­α­πα­σχο­λού­με­νων ι­διο­κτη­τών, κα­θη­γη­τών ξέ­νων γλωσ­σών, υ­παλ­λή­λων, βο­η­θη­τι­κού προ­σω­πι­κού και χι­λιά­δων άλ­λων Ελλή­νων, που ά­με­σα ή έμ­με­σα εί­ναι ε­παγ­γελ­μα­τι­κά ε­ξαρ­τη­μέ­νοι με τον κλά­δο της ξε­νό­γλωσ­σης εκ­παί­δευ­σης, θα φτω­χο­ποιη­θούν, ε­ξα­να­γκα­ζό­με­νοι να κλεί­σουν τα σχο­λεία τους, έ­νε­κα των πα­ρά­λο­γων κτι­ρια­κών προϋπο­θέ­σεων που θέ­τει ο νέ­ος νό­μος, και να τα πα­ρα­δώ­σουν στα συμ­φέ­ρο­ντα των με­γά­λων εκ­παι­δευ­τι­κών ε­πι­χει­ρή­σεων της ελ­λη­νι­κής πρω­το­βάθ­μιας και δευ­τε­ρο­βάθ­μιας εκ­παί­δευ­σης, αλ­λά και των ξέ­νων που ε­πο­φθαλ­μιούν τον κλά­δο ε­δώ και δε­κα­ε­τίες, και σκο­πεύουν, σε δεύ­τε­ρη φά­ση, να με­τα­φέ­ρουν τους ά­νερ­γους κα­θη­γη­τές α­πό Αγγλία, Γαλ­λία, Γερ­μα­νία, Ιτα­λία και Ισπα­νία στην Ελλά­δα.

Κά­θε πο­λί­της με α­πλή λο­γι­κή διε­ρω­τά­ται:

Για­τί κα­τα­δι­κά­ζο­νται σε φτω­χο­ποίη­ση τό­σες οι­κο­γέ­νειες, τό­σοι άν­θρω­ποι; Δεν χόρ­τα­σαν τα με­γά­λα δια­πλε­κό­με­να μνη­μο­νια­κά συμ­φέ­ρο­ντα με τα ε­κα­τομ­μύ­ρια των ερ­γα­ζο­μέ­νων και των συ­ντα­ξιού­χων που έ­χουν κα­τα­δι­κά­σει σε αρ­γό θά­να­το; Μή­πως οι μι­κρές αυ­τές ε­πι­χει­ρή­σεις φο­ρο­δια­φεύ­γουν και δεν κα­τα­βάλ­λουν τις α­σφα­λι­στι­κές ει­σφο­ρές των ερ­γα­ζο­μέ­νω­ν; Όχι, α­ντί­θε­τα μά­λι­στα!

Ο πα­ρά­λο­γος νέ­ος νό­μος

Ο κώ­δι­κας τή­ρη­σης φο­ρο­λο­γι­κών βι­βλίων εί­ναι α­πό­λυ­τα αυ­στη­ρός και ε­φαρ­μό­ζε­ται α­πό τα κέ­ντρα ξέ­νων γλωσ­σών, θέ­λουν δεν θέ­λουν. Για κά­θε μα­θη­τή κα­τα­χω­ρί­ζε­ται και η πα­ρα­μι­κρή α­πό­δει­ξη πα­ρο­χής υ­πη­ρε­σιών στο μη­τρώο μα­θη­τών με το πο­σό και τον α­ριθ­μό της. Η χρή­ση των α­πο­δεί­ξεων δι­δάκ­τρων α­πό τους γο­νείς στις φο­ρο­λο­γι­κές τους δη­λώ­σεις ε­ξα­σφα­λί­ζει τη φο­ρο­λό­γη­ση κά­θε πο­σού. Ακό­μη και πο­σών δι­δάκ­τρων που δεν εισ­πράτ­το­νται τε­λι­κά, α­φού ο φο­ρο­λο­γι­κός κώ­δι­κας α­παι­τεί να κό­βο­νται α­πο­δεί­ξεις στο τέ­λος της σχο­λι­κής πε­ριό­δου και να φο­ρο­λο­γού­νται και για δί­δακ­τρα που κα­τά 99% δεν εισ­πράτ­το­νται πο­τέ!

Οι φό­ροι που κα­τα­βάλ­λο­νται κά­θε χρό­νο πα­νελ­λα­δι­κά α­πό τα 7.500 κέ­ντρα ξέ­νων γλωσ­σών ξε­περ­νούν τα 95 - 100.000.000 ευ­ρώ, οι ερ­γο­δο­τι­κές ει­σφο­ρές στο Ι­ΚΑ τα 48 - 50.000.000 ευ­ρώ και στον Ο­Α­ΕΕ τα 7.000.000 ευ­ρώ. Στα­τι­στι­κές α­να­λύ­σεις α­πο­δει­κνύουν ό­τι ο κλά­δος των κέ­ντρων ξέ­νων γλωσ­σών εί­ναι α­πό τους πλέ­ον συ­νε­πείς στις υ­πο­χρεώ­σεις του προς το Δη­μό­σιο!

Δεν εί­ναι δυ­να­τόν οι αρ­μό­διοι του υ­πουρ­γείου αλ­λά και ό­λοι οι βου­λευ­τές του ελ­λη­νι­κού κοι­νο­βου­λίου να α­ντι­πα­ρέρ­χο­νται αυ­τό που κά­θε πο­λί­της αυ­τής της χώ­ρας α­να­γνω­ρί­ζει. Το γε­γο­νός δη­λα­δή ό­τι η Ελλά­δα, μια χώ­ρα με τό­σους του­ρι­στι­κούς προ­σα­να­το­λι­σμούς, πο­τέ δεν α­ντι­με­τώ­πι­σε πρό­βλη­μα γλωσ­σο­μά­θειας των πο­λι­τών της ού­τε στον του­ρι­στι­κό το­μέα, ού­τε στις με­τα­πτυ­χια­κές σπου­δές στο ε­ξω­τε­ρι­κό, ού­τε στα κοι­νο­τι­κά όρ­γα­να της ΕΕ. Κι αυ­τό δεν ο­φεί­λε­ται βέ­βαια στη δη­μό­σια εκ­παί­δευ­ση. Εί­ναι ε­πί­τευγ­μα του κλά­δου που τώ­ρα με το φο­νι­κό νο­μο­σχέ­διο της η κυ­βέρ­νη­ση ε­πι­διώ­κει να α­φα­νί­σει, του κλά­δου των κέ­ντρων ξέ­νων γλωσ­σών.

Οι προϋπο­θέ­σεις ε­πα­νέκ­δο­σης εξ αρ­χής ό­λων των α­δειών ί­δρυ­σης και λει­τουρ­γίας, που α­παι­τεί ο νέ­ος νό­μος, εί­ναι προ­με­λε­τη­μέ­να ε­ξο­ντω­τι­κές για το 95% και πλέ­ον των λει­τουρ­γού­ντων κέ­ντρων, α­φού ε­κτός α­πό τις υ­πέ­ρο­γκες οι­κο­νο­μι­κές δα­πά­νες που α­παι­τού­νται για τέ­λη έκ­δο­σης, α­μοι­βές πο­λι­τι­κών μη­χα­νι­κών, δι­κη­γό­ρων, κτι­ρια­κών με­τα­τρο­πών σε ε­νοι­κια­ζό­με­να κτί­ρια, πι­στο­ποιη­τι­κών πυ­ρα­σφά­λειας με κα­νό­νες α­ντί­στοι­χους αυ­τών των διυ­λι­στη­ρίων πε­τρε­λαίου, κα­θι­στούν σχε­δόν α­δύ­να­τη την ε­πί­τευ­ξή τους.

Σκε­φθεί­τε ό­τι ο νέ­ος νό­μος, με­τα­ξύ των πολ­λών πα­ρά­λο­γων α­ξιώ­σεών του, ζη­τά α­πό τα κέ­ντρα ξέ­νων γλωσ­σών που στε­γά­ζο­νται σε ό­ρο­φο να έ­χουν δύο ε­ξό­δους κι αν βρί­σκο­νται στον τρί­το ό­ρο­φο του κτι­ρίου να έ­χουν και δύο κλι­μα­κο­στά­σια. Επί­σης ζη­τά για κά­θε τριά­ντα εγ­γρα­φό­με­νους μα­θη­τές να υ­πάρ­χει και μια τουα­λέ­τα ε­νώ δεν ε­πι­τρέ­πει α­νά δι­δα­κτι­κή ώ­ρα να δι­δά­σκο­νται στο κτί­ριο πε­ρισ­σό­τε­ροι α­πό 45 μα­θη­τές. Δη­λα­δή έ­να σχο­λείο με 180 μα­θη­τές πρέ­πει να έ­χει 6 τουα­λέ­τες, πα­ρό­λο που α­νά ώ­ρα θα πρέ­πει να έ­χει μό­νο 2, α­φού τό­σες α­ντι­στοι­χούν σε 45 μα­θη­τές που ε­πι­τρέ­πε­ται να δι­δά­σκει α­νά ώ­ρα!

Πού ο­δη­γούν ό­λα αυ­τά;

Εί­ναι ο­λο­φά­νε­ρο ό­τι φω­το­γρα­φί­ζουν τα κτί­ρια των λει­τουρ­γού­ντων ι­διω­τι­κών σχο­λείων πρω­το­βάθ­μιας και δευ­τε­ρο­βάθ­μιας εκ­παί­δευ­σης, στα ο­ποία ο νέ­ος νό­μος δί­νει το δι­καίω­μα να ι­δρύ­σουν ε­πί­ση­μα κέ­ντρα ξέ­νων γλωσ­σών τις α­πο­γευ­μα­τι­νές ώ­ρες, δι­καίω­μα που πα­ρέ­χει και σε κά­θε ά­σχε­το ΝΠΔΔ.

Με το νέο νό­μο η ξε­νό­γλωσ­ση εκ­παί­δευ­ση πα­ρα­δί­δε­ται έ­ντε­χνα, προ­με­λε­τη­μέ­να και α­προ­φά­σι­στα στους με­γι­στά­νες της ι­διω­τι­κής εκ­παί­δευ­σης, οι ο­ποίοι έ­χουν ή­δη τα α­παι­τού­με­να κτί­ρια, ε­ξα­σφα­λί­ζο­ντάς τους εκ των προ­τέ­ρων την πλειο­νό­τη­τα των μα­θη­τών, α­φού με τις ε­ξο­ντω­τι­κές α­παι­τή­σεις του θα κλεί­σουν τα φρο­ντι­στή­ρια των μι­κρο­με­σαίων ι­διο­κτη­τώ­ν-κα­θη­γη­τών.

Ταυ­τό­χρο­να, με την α­πε­λευ­θέ­ρω­ση των δι­δάκ­τρων που α­παι­τεί η τρόι­κα και βιά­στη­κε να α­να­κοι­νώ­σει το υ­πουρ­γείο Εμπο­ρίου, οι σχο­λάρ­χες θα μο­νο­πω­λή­σουν την ξε­νό­γλωσ­ση εκ­παί­δευ­ση χρεώ­νο­ντας κα­τά το δο­κούν με υ­ψη­λά δί­δακ­τρα τους γο­νείς. Φυ­σι­κή συ­νέ­πεια ό­λων αυ­τών των πα­ρά­λο­γων ε­νερ­γειών των κρα­τού­ντων θα εί­ναι δύο τι­νά:

Ή ο α­πο­κλει­σμός των παι­διών των φτω­χό­τε­ρων τά­ξεων α­πό τη δυ­να­τό­τη­τα να μά­θουν σω­στά και α­πο­τε­λε­σμα­τι­κά ξέ­νες γλώσ­σες ή η λύ­ση α­πελ­πι­σίας που ο­δη­γεί δυ­στυ­χώς ό­λο και πε­ρισ­σό­τε­ρους μα­θη­τές στους μη προ­σο­ντού­χους ψευ­το­δι­δά­σκα­λους ξέ­νων γλωσ­σών, οι ο­ποίοι χω­ρίς τα α­πα­ραί­τη­τα α­κα­δη­μαϊκά προ­σό­ντα και χω­ρίς ά­δεια δι­δα­σκα­λίας φο­ρο­δια­φεύ­γουν 100% –δεν κό­βουν α­πο­δεί­ξεις πα­ρο­χής υ­πη­ρε­σιώ­ν– και συμ­βάλ­λουν στην α­πώ­λεια κρα­τι­κών ε­σό­δων ε­κα­τομ­μυ­ρίων ευ­ρώ.

Εάν δεν πρυ­τα­νεύ­σει έ­στω και την τε­λευ­ταία στιγ­μή η κοι­νή λο­γι­κή με­τα­ξύ των α­ξιω­μα­τού­χων που ε­μπνεύ­στη­καν τον ε­ξο­ντω­τι­κό αυ­τό νέο νό­μο και δεν α­πο­σύ­ρουν τις κραυ­γα­λέα ε­ξω­φρε­νι­κές προϋπο­θέ­σεις που έ­χουν τε­θεί για την έκ­δο­ση των νέων α­δειών ί­δρυ­σης και λει­τουρ­γίας των κέ­ντρων ξέ­νων γλωσ­σών, α­κό­μη 250.000 Έλλη­νες θα φτω­χο­ποιη­θούν και το Δη­μό­σιο και τα α­σφα­λι­στι­κά τα­μεία θα χά­σουν ε­κα­το­ντά­δες ε­κα­τομ­μύ­ρια ευ­ρώ.


Γιώρ­γος Αθα­να­σό­που­λος

(Σύμ­βου­λος μάρ­κε­τι­γκ

και ε­πι­κοι­νω­νίας, οι­κο­νο­μο­λό­γος, συ­ντα­ξιού­χος κα­θη­γη­τής

αγ­γλι­κής, τέως ι­διο­κτή­της

κέ­ντρου ξέ­νων γλωσ­σών)

epohi.gr