Σημαντική υποχώρηση σημείωσε φέτος η αγορά γραφείων της Αθήνας σε ό,τι αφορά τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη, με βάση το συνολικό κόστος χρήσης γραφειακών χώρων (ενοίκιο και κόστος κατοχής/συντήρησης). Σύμφωνα με έκθεση της Cushman & Wakefield, η οποία αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από την Proprius, σήμερα η Αθήνα βρίσκεται στην 39η θέση παγκοσμίως, χάνοντας 15 θέσεις έναντι του 2012, όταν είχε βρεθεί στην 24η θέση, σε σύνολο 63. Το ετήσιο κόστος ανέρχεται πλέον σε 311,5 ευρώ/τ.μ. για γραφειακούς χώρους υψηλής ποιότητας στο Σύνταγμα, που είναι και το ακριβότερο σημείο της πρωτεύουσας. Αυτό σημαίνει ότι το μηνιαίο κόστος ανέρχεται σε 26 ευρώ/τ.μ. Σημειωτέον ότι στο παραπάνω ποσό περιλαμβάνεται τόσο το κόστος του ενοικίου, όσο και το κόστος κατοχής (φόροι) και συντήρησης.

Σε σχέση με το 2012, η συνολική μείωση του κόστους ήταν της τάξεως του 12,5%, δεδομένου ότι πέρυσι το ετήσιο κόστος γραφείων στο Σύνταγμα είχε ανέλθει σε 351 ευρώ/τ.μ. Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, το 2012 χαρακτηρίστηκε από περαιτέρω υποχώρηση των ενοικίων, καθώς η ζήτηση για νέες ενοικιάσεις γραφείων ήταν περιορισμένη. Αντιθέτως, οι χρήστες γραφείων στράφηκαν στην επαναδιαπραγμάτευση των υφιστάμενων μισθωτήριων συμβολαίων, τη συγκέντρωση δραστηριοτήτων σε γραφεία μικρότερης επιφάνειας και σε άλλες πολιτικές μείωσης του κόστους στέγασης. Ετσι, η έρευνα αναφέρεται σε ουσιαστικό πάγωμα της ζήτησης για νέες ενοικιάσεις. Ανάλογη θα είναι η πορεία της αγοράς και κατά το 2013, καθώς οι προοπτικές της εγχώριας οικονομίας παραμένουν αβέβαιες. Ετσι, η Cushman & Wakefield προβλέπει ότι η αθηναϊκή αγορά γραφείων θα εξακολουθήσει να διαγράφει πτωτική τροχιά.

Σε ανάλογο συμπέρασμα καταλήγει και έκθεση της Eurobank Property Services, όπου επισημαίνεται ότι οι χρήστες θα συνεχίσουν να τηρούν στάση αναμονής μέχρι τη σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν οι επαναδιαπραγματεύσεις των μισθωμάτων. Επιπλέον, τονίζει ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια για περαιτέρω διόρθωση των τιμών, τόσο για τα ακίνητα με καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά όσο και για παλαιότερα ακίνητα.

e-build.gr