«Αδικη» χαρακτηρίζει την επιβολή προστίμου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ο Σύλλογος “PALSO” Χανίων τονίζοντας ότι θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για να «λάμψει η αλήθεια».

Παράλληλα, η πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Χανίων (PALSO), κα Ελένη Βλαζάκη, επισημαίνει πως η επιβολή του προστίμου (ύψους άνω των 80.000 ευρώ) δημιούργησε στη συνείδηση του χανιώτικου λαού την εντύπωση ότι «οι φροντιστές έχουμε διαπράξει παράνομες πράξεις» και υπογραμμίζει πως στην πραγματικότητα βρίσκονται δίπλα στους γονείς εφαρμόζοντας κοινωνική τιμολογιακή πολιτική μέσω του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Χανίων με το οποίο φέτος ενενήντα Χανιώτες μαθητές παρακολουθούν δωρεάν μαθήματα στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών.

Οπως ανέφερε στα “Χ.Ν.” η κα Βλαζάκη «το 1991 με έναν Χανιώτη δικηγόρο και τον νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας κάναμε έναν κώδικα δεοντολογίας σύμφωνα με τις οδηγίες της Ομοσπονδίας για να προφυλάξουμε τα μέλη μας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Κατ’ άρθρο ψηφίστηκε ο κώδικας. Ομως εμείς είμαστε δάσκαλοι, δεν είμαστε νομικοί γι’ αυτό φέραμε και τα κατάλληλα άτομα. Ολη η ιστορία έγινε για το άρθρο 6, σύμφωνα με το οποίο “σε περίπτωση που ο Σύλλογος επιβάλλει – εισπράττει κατώτατα δίδακτρα, πρέπει να συμμορφώνεται το μέλος”. Το άρθρο αυτό ουδέποτε εφαρμόστηκε».

Οσον αφορά την αιτιολογία της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το πρόστιμο στον Σύλλογο “PALSO” Χανίων, η κα Βλαζάκη γνωστοποίησε πως αναφέρεται στα εξής: «Ουδέποτε ο Σύλλογος απέπεμψε μέλος του και όπως διαπιστώνεται, σύμφωνα με την κρίση της Επιτροπής με βάση τα πρακτικά των συνεδριάσεων, δεν φαίνεται να έλαβε κάποια συγκεκριμένη εφαρμοστική απόφαση περί καθορισμού διδάκτρων σε συμμόρφωση με τον κώδικα δεοντολογίας». Επίσης η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποστηρίζει πως «ανά πάσα στιγμή μπορούσε να εφαρμοστεί ο κώδικας».

«Μα είναι παράλογο. Είκοσι χρόνια αυτό το άρθρο δεν είχε εφαρμοστεί. Εμείς, ωστόσο, γνωρίζαμε πολύ καλά, όταν μας το επεσήμαναν, ότι πρέπει να το αλλάξουμε και αμέσως κινήσαμε τις διαδικασίες μέσω Γενικής Συνέλευσης για να αφαιρέσουμε από τον κώδικα το συγκεκριμένο άρθρο και να αναφέρεται πως πρέπει να εισπράττουμε τα δίδακτρα τα οποία ορίζει ο νόμος. Είχαμε στείλει υπόμνημα από πέρυσι για να αναγνωριστεί η απόφασή μας και να απαλλαγούμε του συνόλου των κατηγοριών», τόνισε η κα Βλαζάκη.

Επιπλέον, η πρόεδρος του Συλλόγου “PALSO” τόνισε ότι «το άρθρο 6 απαγόρευε τις καθοδηγούμενες εκπτώσεις. Ομως ποτέ δεν διαπιστώθηκε να λέμε στους συναδέλφους να κάνουν εκπτώσεις ή πώς να ορίζουν τα δίδακτρά τους, παρά τα αυξημένα αιτήματα που είχαμε».

Η ίδια επεσήμανε τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ιδιοκτήτες Κέντρων Ξένων Γλωσσών Χανίων. «Ιδιαίτερα με αυτήν την κρίση οι γονείς πηγαίνουν πόρτα – πόρτα αναζητώντας τις πιο φθηνές τιμές. Ακόμη και 1 – 2 ευρώ να βρουν φθηνότερα θα πάνε το παιδί τους εκεί. Γιατί δεν πάει η Επιτροπή Ανταγωνισμού να ψάξει τον κύκλο εργασιών και τα μαθητολόγιά μας, τι τιμές έχει ο καθένας από το 1991 μέχρι τώρα;», σημείωσε.


«ΜΗΠΩΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ;»

Παράλληλα, η κα Βλαζάκη αναφέρθηκε στην κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει μέσω του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Χανίων ο Σύλλογος Καθηγητών Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (PALSO) καθώς φέτος ενενήντα ένας μαθητές παρακολουθούν δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών.

«Τόσα χρόνια οι Χανιώτες μας στηρίζουν, τους στηρίζουμε και εμείς, μάλιστα πριν ακόμη ο Δήμος κάνει το Κοινωνικό Φροντιστήριο. Και παίρνουμε στις τάξεις μας παιδιά δωρεάν και μάλιστα πολλές φορές δεν έχουμε άλλες θέσεις για να καλύψουμε. Οι συνάδελφοί μου βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, αλλά προσπαθούμε να καλύψουμε οικογένειες που έχουν οικονομικά προβλήματα. Αλλά να μας πει η Επιτροπή Ανταγωνισμού μήπως απαγορεύεται να διευκολύνουμε την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων και τους συμπολίτες μας; Μήπως απαγορεύεται και η αλληλεγγύη;», κατέληξε.


haniotika-nea.gr/