Ο πρόεδρος Europalso και πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, Γιώργος Ζηκόπουλος, σε συνέντευξη του στον Real Fm Θεσσαλονίκης και στη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά, μίλησε για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την πανδημία του κορωνοϊού σε εκπαιδευτικό και οικονομικό επίπεδο, για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μέσα στις νέες συνθήκες.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα κέντρα ξένων γλωσσών, καθώς όπως επισήμανε ο κ. Ζηκόπουλος, έχουν κλείσει εδώ και δυο μήνες, από τις 11 Μαρτίου. «Ο κλάδος, οι ιδιοκτήτες είμαστε πολύ θυμωμένοι. Ο κλάδος είναι αναστατωμένος. Θα βάλω δυο σκέλη στη συζήτηση. Το ένα είναι το οικονομικό και το εκπαιδευτικό κομμάτι. Κατά βάση είμαστε εκπαιδευτικοί αλλά έχουμε και επιχειρήσεις.»

Αναφορικά με τα κέντρα ξένων γλωσσών, ο κ Ζηκόπουλος έσπευσε να τα διαχωρίσει από τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Εξηγεί πως «είμαστε ο κλάδος για τον οποίο επαίρονται όλες οι κυβερνήσεις, οι πολιτικοί και η κοινωνία μας, που έχουμε πρωτιά στα ελληνόπουλα μας σε όλη την Ευρώπη στη γλωσσομάθεια. Είμαστε ο κλάδος που τροφοδοτεί την ατμομηχανή της οικονομίας, τον τουρισμό, με όλους όσους χρειάζονται, χιλιάδες ανθρώπους που μιλάνε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, κινέζικα. Είμαστε ο κλάδος που αν δεν υπήρχε, δεν θα μπορούσαν να πάρουν το πιστοποιητικό IELTS για να κάνουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά οι επιστήμονες μας, που είναι περιζήτητοι σε όλο τον κόσμο. Μπερδεύεται ο κλάδος μας με τα φροντιστήρια. Έχει διαφορά. Δεν είμαστε φροντιστήρια. Είμαστε κέντρα ξένων γλωσσών, που προσφέρουμε πρωτογενή μάθηση για όλες τις γλώσσες και τις ηλικίες».

Επισήμανε μάλιστα πως δεν λειτουργούν συμπληρωματικά, αλλά πως καλύπτουν ένα τεράστιο κενό καθώς προσφέρουν πραγματική μάθηση.

Αναφορικά με το οικονομικό πλήγμα που δέχονται τα κέντρα ξένων γλωσσών, ο κ. Ζηκόπουλος ξεκαθαρίζει πως τα σενάρια ότι οι ιδιοκτήτες παίρνουν επιχορηγήσεις δεν ισχύουν και επισημαίνει πως μόνο οι ατομικές επιχειρήσεις πήραν 600 ευρώ. «Εδώ και 2 μήνες, 600 ευρώ να καλύψουμε τι; Ούτε για τη ΔΕΗ δεν φθάνουν» και προσθέτει πως οι μικρές επιχειρήσεις εταιρικής μορφής δεν πήραν τίποτα. «Έχουμε διαμαρτυρηθεί για αυτό, τους είπαμε πως πρέπει να έχετε κάνει λάθος. Δεν είναι ότι είμαστε πληττόμενοι, μας κλείσατε. Μας έχουν ξεχάσει.»

Πρόκειται για ζήτημα που αφορά έναν κλάδο 5.000 μικρών επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, απασχολεί τουλάχιστον 20.000 εργαζόμενους και ιδιοκτήτες, ενώ δεν μπορεί να υπολογιστεί ο αριθμός των πολιτών που επηρεάζονται.

Το πότε θα επαναλειτουργήσουν τα κέντρα ξένων γλωσσών, συμπίπτει με τις ημερομηνίες που θα επαναλειτουργήσουν τα φροντιστήρια, πράγμα το οποίο δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα. Αναλυτικά, τα κέντρα ξένων γλωσσών θα λειτουργήσουν από 11 Μαΐου με μαθητές Γ` Λυκείου φοιτητές και ενήλικες, 18 Μαΐου με παιδιά Α’ και Β` λυκείου καθώς και Γυμνάσιου, ενώ για τα παιδιά του δημοτικού αναμένεται η απόφαση με το αν και πότε θα ανοίξουν τελικά.

Τέλος, απευθυνόμενος στους γονείς, ο κ. Ζηκόπουλος επισημαίνει πως η πραγματική μάθηση μιας ξένης γλώσσας γίνεται μέσα σε ένα οργανωμένο κέντρο ξένων γλωσσών. «Ο πρώτος στόχος μας είναι να μάθει καλά την ξένη γλώσσα, να του γίνει ιδίωμα. Αν τη μάθει καλά θα περάσει και τις εξετάσεις».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη :