Λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας έχει παραλύσει όλη η διαδικασία και της πιστοποίησης ξένων γλωσσών αλλά και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών παραμένουν από 7 Νοεμβρίου κλειστά με κρατική εντολή. Ο μόνος τρόπος να συνεχιστούν τα μαθήματα γλωσσομάθειας είναι εξ αποστάσεως. όπως είναι λογικό οι εξετάσεις των σπουδαστών σε κέντρα ξένων γλωσσών αναβάλλονται και η εξεταστική Δεκεμβρίου έχει ακυρωθεί ενώ άγνωστο είναι το πότε θα καταστεί δυνατό να προσέλθουν οι υποψήφιοι στα εξεταστικά κέντρα για να εξεταστούν για την πιστοποίηση στην ξένη γλώσσα που επιθυμούν.

Τι θα γίνει με τις εξετάσεις.


Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, δεκάδες χιλιάδες σπουδαστές που είχαν προγραμματίσει τους προηγούμενους μήνες να συμμετάσχουν σε εξετάσεις ώστε να λάβουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά έχουν βρεθεί «εγκλωβισμένοι» αναμένοντας την ελάφρυνση των μέτρων ώστε αυτές να πραγματοποιηθούν.

Παράλληλα, αρκετοί είναι αυτοί που βιώνουν το «δίλημμα» -που για κάποιους είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τα οικονομικά τους- να συνεχίσουν την προετοιμασία τους χωρίς να γνωρίζουν πότε θα επιτραπεί, από τους ειδικούς, η δυνατότητα διενέργειας εξετάσεων ή να διακόψουν τα μαθήματα έως ότου οριστεί η νέα ημερομηνία.

Πριν από λίγες εβδομάδες το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είχε δώσει διευκρινίσεις επιτρέποντας τη διεξαγωγή εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένης και της γλωσσομάθειας, εξαιρετικά και μόνο για τους τελειόφοιτους μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ή αποφοίτους, εφόσον απαιτούνται από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η συγκεκριμένη εξαίρεση ήταν απαραίτητη για όσους έχουν γίνει δεκτοί από τα Ιδρύματα σε άλλες χώρες είτε για το β’ εξάμηνο του 2021 είτε για τον Σεπτέμβριο του 2021 -που αφορά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος-, ώστε να μη χάσουν ένα χρόνο από τη διαδικασία των αιτήσεων.

Για την παραπάνω εξαίρεση, οι φορείς θα πρέπει να τηρούν τα αυστηρά μέτρα που ήδη ισχύουν, να ενημερώσουν για τη διάρκεια της εξεταστικής διαδικασίας αλλά και για τους κανόνες τήρησης υγιεινής την αρμόδια Γενική Γραμματεία του υπουργείου Ανάπτυξης, και οι εξεταζόμενοι, με τη σειρά τους, να τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας με χρήση μάσκας και τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις.

Παρ’ όλα αυτά, η αναστολή λειτουργίας των φροντιστηριακών δομών, παρότι δίνεται η δυνατότητα να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, έχει δημιουργήσει προβλήματα σε δεκάδες χιλιάδες ενηλίκους που επιθυμούν να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους με την επιτυχή συμμετοχή τους στις εξετάσεις.

Οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις για την ενημέρωση των σπουδαστών δεν έχουν διευκρινίσει -λόγω της ρευστής κατάστασης που επικρατεί εξαιτίας της πανδημίας- συγκεκριμένες ημερομηνίες, τινάζοντας τον προγραμματισμό τους στον «αέρα».

Ενδεικτικά, στην τελευταία ανακοίνωση ιδιωτικού κέντρου ξένων γλωσσών για τις εξετάσεις του Cambridge English οι σπουδαστές ενημερώθηκαν ότι αυτές προγραμματίστηκαν για την περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου, αν και πρόκειται για μία ακόμη αναβολή.

Στις ανακοινώσεις υπογραμμίζεται ότι οι εξετάσεις εντός του ορισμένου χρόνου που δίνεται θα διεξαχθούν εφόσον οι εισηγήσεις των ειδικών το επιτρέψουν.

Σε αντίστοιχο αδιέξοδο βρίσκονται και όσοι επιθυμούν να λάβουν συμμετοχή στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, όπου ακόμα δεν έχει οριστεί ημερομηνία. Το υπουργείο Παιδείας έχει αναφέρει σε ανακοινώσεις του ότι «εργάζεται συστηματικά με στόχο την οργάνωση και διενέργεια των εξετάσεων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, λαμβάνοντας υπόψη προσεκτικά τις τρέχουσες συνθήκες που δημιουργούν την υποχρέωση του κράτους να διασφαλίσει με υπευθυνότητα τη δημόσια υγεία συμμορφούμενο με τις αποφάσεις και τα μέτρα πρόληψης που ισχύουν σήμερα και που θα ισχύουν το χρονικό διάστημα διενέργειας των εξετάσεων».

Οι εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας υπενθυμίζεται ότι έχουν ακυρωθεί ήδη από τον Νοέμβριο, που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν, και οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν ακόμα την έκδοση της σχετικής προκήρυξης, στην οποία θα καθορίζεται ο χρόνος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής.