Ο όρος e-Book είναι αρκετά ασαφής, καθώς αναφέρεται και σε εξειδικευμένες συσκευές ανάγνωσης αλλά και σε διάφορες μορφές ηλεκτρονικών εγγράφων που περιλαμβάνουν απλό κείμενο, εμπλουτισμένο κείμενο και αρχεία προστατευμένα με τεχνολογία DRM.

Οι περισσότερες συσκευές e-Book χρησιμοποιούν οθόνες τεχνολογίας e-paper. Αντίθετα από τις συνηθισμένες οθόνες LCD οι e-paper δεν χρειάζονται οπίσθιο φωτισμό και δεν καταναλώνουν ενέργεια για να διατηρούν αναμμένα τα pixel.

Έτσι, συσκευές που υιοθετούν αυτή τη τεχνολογία έχουν πολύ μικρή κατανάλωση όταν δείχνουν στατικά γραφικά όπως π.χ. μια σελίδα βιβλίου. Επίσης η τεχνολογία e-paper επιτρέπει τη φτηνή κατασκευή οθονών πολύ μεγαλύτερων από εκείνες μιας τυπικής συσκευής Pocket PC και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερη ανάλυση. Εκεί που μια τυπική οθόνη LCD για φορητή συσκευή έχει διαγώνιο τεσσάρων περίπου ιντσών και ανάλυση 1000 dpi, μια τυπική οθόνη e-paper έχει διαγώνιο εξ ιντσών και ανάλυση 170dpi.

Ωστόσο η τεχνολογία e-paper έχει και αρκετούς περιορισμούς.

Τα σημερινά μοντέλα, που είναι αρκετά φθηνά για μαζική παραγωγή, δεν υποστηρίζουν χρώμα και διαθέτουν μόνο από 4 μέχρι 16 αποχρώσεις γκρίζου, ανάλογα με το κόστος της οθόνης. Επίσης, λόγω του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία ανάβει και σβήνει τα pixels η ταχύτητα απόκρισης μιας οθόνης e-paper είναι πάρα πολύ μικρή και είναι αδύνατο πρακτικά να χρησιμοποιηθεί για τη παρουσίαση κινούμενης οθόνης (όπως π.χ. βίντεο).

Αυτές οι δυνατότητες και οι περιορισμοί καθιστούν τις οθόνες e-paper ιδανικές για συσκευές e-book, αλλά σχεδόν άχρηστες για άλλες περιπτώσεις.

Οι περισσότερες συσκευές e-book που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Το μέγεθος ενός τυπικού μοντέλου, είναι περίπου το ίδιο με αυτό ενός βιβλίου τσέπης, ενώ η οθόνη συνήθως έχει διαγώνιο έξι ιντσών και είναι λίγο μικρότερη από τη σελίδα ενός βιβλίου. Το ενσωματωμένο λογισμικό είναι συνήθως κάποια εξειδικευμένη έκδοση του Linux η των Windows.και προσφέρει ένα σύστημα από μενού αλά iPod που δίνουν πρόσβαση στις λειτουργίες της συσκευής.

Η επικοινωνία με το χρήστη γίνεται με ένα συνδυασμό κουμπιών και στυλό η αφής στα πιο ακριβά μοντέλα. Το λογισμικό συνήθως, προσφέρει δυνατότητες ταξινόμησης βιβλίων σε διάφορες κατηγορίες, όπως συγγραφέας, τελευταία ανάγνωση και είδος, καθώς και την εύρεση κειμένου μέσα σε ένα βιβλίο, δημιουργία σελιδοδεικτών, αλλαγή του μεγέθους του κειμένου, περιστροφή της οθόνης κατά 90 μοίρες, αυτόματη μεταφορά στη σελίδα που είχατε μείνει όταν κλείσατε τη συσκευή, προσθήκη σημειώσεων, αλλά και μερικές απλές εφαρμογές πολυμέσων, όπως εμφάνιση φωτογραφιών και αναπαραγωγή MP3 audio books

Η αυτονομία αυτών των συσκευών είναι πολύ μεγάλη χάρη στην τεχνολογία e-paper. Καθώς η συσκευή δεν καταναλώνει σχεδόν καθόλου ενέργεια όταν παρουσιάζει απλώς μια στατική σελίδα στην οθόνη, ένα τυπικό μοντέλο e-book έχει αυτονομία που διαρκεί πολλές ημέρες.

Το μέγεθος της μνήμης που είναι διαθέσιμη για την αποθήκευση βιβλίων κυμαίνεται από 32 μέχρι 200 ΜΒ, ενώ στις περισσότερες συσκευές υπάρχει υποδοχή για εξωτερική μνήμη flash, που μπορεί εύκολα να ανεβάσει τη χωρητικότητα στα 2 η 4 GB με μηδαμινό έξτρα κόστος.

Η επικοινωνία με τον υπολογιστή γίνεται συνήθως μέσω καλωδίου USB η ασύρματου δικτύου.

sygxronitexnologia.wordpress.comPosted Image