Ένα νέο εφόδιο στη μάχη τους με την ανεργία θα αποκτήσουν σύντομα οι νέοι της Ευρώπης. Πρόκειται για το «Ευρωπαϊκό Διαβατήριο Δεξιοτήτων», το οποίο έχει σχεδιαστεί προκειμένου να διασφαλίζεται η αναγνώριση των δεξιοτήτων που αποκτούν οι νέοι μέσω της εθελοντικής τους δραστηριότητας.

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε, με 603 ψήφους υπέρ, 23 κατά και 63 αποχές, την έκθεση της Επιτροπής Πολιτισμού και Εκπαίδευσης για τη δημιουργία «Ευρωπαϊκού Διαβατηρίου Δεξιοτήτων» στη διαδικτυακή φόρμα βιογραφικού Europass, προκειμένου να διασφαλίσει την αναγνώριση των προσόντων μέσω της εθελοντικής εργασίας.

Σημειώνουμε ότι η αναγνώριση των προσόντων και των δεξιοτήτων που αποκτούν κυρίως οι νέοι, που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα εμπόδια στην (αρχική) ένταξη στην αγορά εργασίας, είναι ζήτημα που απασχολεί χρόνια τις αρχές σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, καθώς οι εμπειρίες και οι γνώσεις των εθελοντών δεν αξιολογούνται επαρκώς στα περισσότερα κράτη-μέλη. Πριν από την ψηφοφορία, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές επισήμαναν ότι η επίσημη αναγνώριση των δεξιοτήτων που αποκτώνται από τον εθελοντισμό θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στα βιογραφικά των νέων και θα τους βοηθήσει να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Επιπλέον, αξίζει να σημειώσουμε ότι λίγες ημέρες πριν η Κομισιόν ενεργοποίησε το πιλοτικό πρόγραμμα «Your first EURES job», που έχει στόχο την αύξηση της κινητικότητας εντός της ΕΕ 5.000 νέων Ευρωπαίων. Ως μέρος του «Πακέτου για την Απασχόληση» του Απριλίου του 2012, η Κομισιόν έχει στόχο να προσανατολίσει τους νέους άνεργους στις αγορές εργασίας της ΕΕ που έχουν ζήτηση σε συγκεκριμένες δεξιότητες, βοηθώντας έτσι παράλληλα τόσο τους νέους ανέργους να βρουν την εργασία που τους ταιριάζει βάσει των προσόντων τους όσο και τους εργοδότες που έχουν έλλειψη σε προσωπικό με συγκεκριμένες δεξιότητες.

Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο, τονίστηκε ότι ο εθελοντισμός αποτελεί πηγή μάθησης και εύρεσης εργασίας, συμβάλλοντας παράλληλα και στην κοινωνική ενσωμάτωση των νέων. Αναμένουμε το αμέσως επόμενο διάστημα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την Κομισιόν και τα κράτη – μέλη για την εφαρμογή των νέων κατευθύνσεων για τους νέους.


το παρον