Ανοδική πορεία διαγράφουν οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων, ειδικότερα στον αγγλοσαξονικό κόσμο και κυρίως στις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, πάντως, την πρωτοκαθεδρία εξακολουθεί να έχει το «κλασικό» βιβλίο.

Το ηλεκτρονικό βιβλίο, αλλιώς e-book, είναι σε ψηφιακή μορφή, κινείται μέσω του διαδικτύου ενώ η κάθε «σελίδα» του προσομοιάζει σελίδα έντυπου βιβλίου. Τα πρώτα e-books γεννήθηκαν την δεκαετία του 1980 με διάφορους τίτλους σε CD-ROM, ενώ το 1992 κυκλοφόρησε η πρώτη συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης, βασισμένη επίσης στην τεχνολογία του CD-ROM.

Το ευρύ κοινό απέκτησε ενδιαφέρον για το ηλεκτρονικό βιβλίο μετά το 2000, όποτε αναπτύχθηκε η τεχνολογία του e-paper και του e-ink, τα οποία βοήθησαν την εξέλιξη του e–book reader, καθώς δημιουργήθηκαν μακροβιότερες μπαταρίες, μεγαλύτερος αποθηκευτικός χώρος και ειδική οθόνη που δεν κουράζει τα μάτια και διαβάζεται ακόμα και κάτω από το φως του ήλιου.

Συσκευές όπως το Amazon Kindle, το iRex iLiad, το Hanlin eReader, το Sony eReader και το Barnes & Noble Nook, που κατακλύζουν την αγορά την τελευταία εξαετία, επιτρέπουν στον αναγνώστη να επιλέξει το μέγεθος του κειμένου και τη γραμματοσειρά , να κρατήσει και σημειώσεις ενώ ανάγνωση μπορεί να συνδυαστεί και με οπτικοακουστικά πολυμέσα. Επίσης είναι δυνατή και η αναζήτηση με υπερσυνδέσμους σε όλη την έκταση του ψηφιακού περιεχομένου.

Τα βιβλία σε ψηφιακή μορφή έχουν και δύο ατού. Από την μία μεριά οι εκδότες εξασφαλίζουν ένα σημαντικά χαμηλότερο κόστος παραγωγής, καθώς καταργείται η εκτύπωση σε χαρτί, και από την άλλη μειώνεται και αριθμός των κομμένων δέντρων για τη δημιουργία έντυπων βιβλίων.

Στην Ελλάδα λίγοι είναι όχι μόνο οι εκδότες που ψηφιοποιούν τα βιβλία τους ,αλλά και οι αναγνώστες, οι οποίοι δείχνουν μεγάλη απροθυμία να εγκαταλείψουν το έντυπο.


Οι Έλληνες αναγνώστες , και ιδίως αυτοί που λογαριάζουν την τιμή πολύ περισσότερο από την καινοτομία πολύ δύσκολα θα προτιμήσουν το ηλεκτρονικό βιβλίο, όσο δεν αποκτούν μεγαλύτερη εξοικείωση με το διαδίκτυο και δεν πείθονται για τα προτερήματα της νέας τεχνολογίας , υπογραμμίζει η Ελισάβετ Λαψάτη, η οποία έχει πραγματοποιήσει έρευνα για τη διείσδυση των ηλεκτρονικών συσκευών ανάγνωσης στην Ελλάδα.

Η κα Λαψάτη τονίζει πως, για να κερδίσει όντως έδαφος το ηλεκτρονικό βιβλίο στην Ελλάδα, οι εκδότες θα πρέπει να αναλάβουν το ρίσκο της ψηφιοποίησης και οι βιβλιοπώλες θα πρέπει να μετατρέψουν τους χώρους τους σε τόπους επικοινωνίας και ενημέρωσης, που θα διευκολύνουν τους αναγνώστες στις επιλογές τους.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το ηλεκτρονικό βιβλίο στο μέλλον θα είναι η ηλεκτρονική διαθεσιμότητα των ελληνικών τίτλων και η συμβατότητά τους με τις συσκευές ανάγνωσης που θα κυκλοφορούν στην αγορά» δηλώνει η κα Λαψάτη.

(Η έρευνα της Ελισάβετ Λαψάτη έχει τον τίτλο «Ηλεκτρονικό βιβλίο: Αποτύπωση παρούσας κατάστασης, αναδυόμενες τάσεις και συμπεριφορικές προθέσεις»).

onlynews.gr