Ν. Φίλης: Θρανία υπάρχουν! Τί θα γίνει αν δε βρεθούν ισοδύναμα για το 23% ΦΠΑ στην Παιδεία

«Αυτοπαγιδευτήκαμε βάζοντας στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης 240 εκατ. ευρώ για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση» είπε ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης αργά το απόγευμα της Τετάρτης βγαίνοντας από κεντρικό ξενοδοχείο όπου είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Παπαματθαίου Μάρνυ

Πάντως το θέμα του ΦΠΑ στα σχολεία ο κ. Φίλης δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε, «δεν τους ενδιέφερε».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναζητάει τώρα ισοδύναμα ύψους 140 εκατ. ευρώ για να καλύψει το «κούρεμα» από το 23% στο 13%. Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν θα επιστρέψει στο 23%, κάτι που όμως δεν αποκλείεται αν δεν βρεθούν τα ισοδύναμα που απαιτούνται. Άλλωστε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας εξέπεμπαν μηνύματα σε όλους τους τόνους το προηγούμενο χρονικό διάστημα ότι το μέτρο θα καταργηθεί, κάτι που όμως ποτέ δεν έγινε.

«Υπάρχουν θρανία»...

Εύκολα λοιπόν λένε εκπρόσωποι του εκπαιδευτικού χώρου η κυβέρνηση αναζητεί τώρα δικαιολογίες σε δηλώσεις περί «αυτοπαγίδευσης» σε ένα μέτρο που οι ίδιοι οι εκπρόσωποί της εμπνεύστηκαν.

Πάντως σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι θα γίνει στα δημόσια σχολεία αν οι γονείς πάρουν τα παιδιά τους από τα ιδιωτικά μπροστά στην αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα, ο κ. Φίλης απάντησε κυνικά: «Υπάρχουν θρανία».

Μπλόκο στις προθέσεις για κατάργηση των Συμβουλίων ΑΕΙ

«Κόκκινη κάρτα» βγάζουν όμως οι εκπρόσωποι της τρόικας στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) κρίσιμες αρμοδιότητες των Συμβουλίων των Πανεπιστημίων στην επιλογή των υποψήφιων πρυτάνεων για τις νέες διοικήσεις των ΑΕΙ.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να «κουτσουρέψει» τον νόμο πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ αντιμετώπισε τη δυσαρέσκεια των εκπροσώπων των δανειστών, καθώς δεν μπορούν να καταργηθούν όργανα που δεν έχουν αξιολογηθεί αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούν και να κοπούν αρμοδιότητές τους χωρίς επιστημονική αιτιολογία.

Κατόπιν αυτού, άλλη μια εξαγγελία της κυβέρνησης πέφτει στο κενό, αλλά ταυτόχρονα στον «αέρα» φαίνεται ότι βρίσκονται και οι εκλογές που θα γίνουν σύντομα σε πέντε πανεπιστήμια της χώρας (Οικονομικό, Πάντειο, Ιόνιο, Κρήτης, Χαροκόπειο) με βάση την ΠΝΠ που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Αξιολόγηση ως την άνοιξη

Οι εκπρόσωποι της τρόικας ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για τα θέματα που αφορούν την αξιολόγηση σε σχολεία και ΑΕΙ, καθώς και για τη θέση της χώρας μας στις αξιολογήσεις του ΟΟΣΑ. Ζητήθηκε ως τον Απρίλιο του 2016 να έχει παρουσιαστεί και να έχει ξεκινήσει ο νέος σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αξιολόγηση σε σχολεία και πανεπιστήμια.