Τα βασικότερα αποσπάσματα της συνέντευξης του Υπουργού για τη νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με την ιδιωτική εκπαίδευση

1 Δεν θέλουμε να κάνουμε δημόσια τα ιδιωτικά σχολεία. Αυτό που θέλουμε είναι ρυθμίσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν τη συνταγματική πρόβλεψη ότι η εκπαίδευση δημόσια ή ιδιωτική τελεί υπό την εποπτεία του κράτους. Το ιδιωτικό σχολείο δεν είναι μία κοινή επιχείρηση, αυτό κατοχυρώνεται και από το Σύνταγμα και από νομοθεσία που υπήρχε. Υπάρχει μία συζήτηση στη Βουλή, το καλοκαίρι του 1977 με Υπουργό Παιδείας τον Γεώργιο Ράλλη – κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή- που ψηφίστηκε ένας νόμος, που λίγα από αυτά σήμερα εφαρμόζουμε. Ο νόμος αυτός καταργήθηκε επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου. Ο νόμος όριζε ότι δεν θα γίνονται αναιτιολόγητες απολύσεις εκπαιδευτικών. Είναι σημαντικό θέμα αυτό επειδή δεν μπορείς να κάνεις σχολεία, υπό τη δαμόκλεια σπάθη αναιτιολόγητων απολύσεων εκπαιδευτικών. Δυστυχώς, το κλίμα του μνημονίου και όχι το γράμμα του μνημονίου επέβαλε και αυτό. Να έχουμε εκπαιδευτικούς ανυπεράσπιστους απέναντι στην αυθαιρεσία του σχολάρχη.

2 Δεύτερο και σημαντικό είναι το ζήτημα των δραστηριοτήτων των σχολείων το απόγευμα. Αυτές δεν απαγορεύονται. Όσον αφορά την ενισχυτική διδασκαλία , θα την ορίσουνε, θα έχουνε προσωπικό, θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία.

3 Το τρίτο θέμα αφορά τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και άλλα, εκεί είναι γαλέρα, μαύρη εργασία. Εμείς θέλουμε όσοι εργάζονται στα φροντιστήρια να δηλώνονται σε κατάσταση, να έχουν ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις, όχι μαύρη εργασία.

4 Τα μεγάλα σχολεία που λειτουργούν με ένα θεσμικό τρόπο δεν έχουν προβλήματα με τον νόμο αυτό, κάποιοι «μικρομεσαίοι πειρατές» φωνάζουν. Είναι αυτοί οι οποίοι μάλιστα προσπαθούν να δημιουργήσουν πλασματική εντύπωση, τους έχουν πάρει στην πλάτη διάφοροι κύκλοι της διαπλοκής που θέλουν να χτυπάνε την κυβέρνηση και ό,τι ακούγεται το υιοθετούν και φωνάζουν.

5 Το θέμα που έχει προκύψει από την ιδιωτική εκπαίδευση δεν είναι μόνο οι σχολάρχες που έχουν το επιχειρηματικό τους συμφέρον να φωνάζουν - αυτοί οι «μικρομεσαίοι πειρατές» κυρίως - αλλά είναι και η Νέα Δημοκρατία η οποία φωνάζει. Επαναλαμβάνω, επαναφέρουμε τις βασικές διατάξεις νόμου της Νέας Δημοκρατίας του 1977. Αλλά τότε η Νέα Δημοκρατία του Καραμανλή και του Ράλλη ήταν διαφορετική από την Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά και του Μητσοτάκη.

Δείτε ΕΔΩ το video