ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Tης Χαράς Καλημέρη

Αλλαγές σε βασικά σημεία του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση εξετάζει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται κυρίως από την πλευρά των πανεπιστημίων και να προχωρήσει η μεταρρύθμιση.Σήμερα, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θα παραστεί στη σύνοδο των πρυτάνεων στην Ερέτρια και θα ακούσει τα αιτήματα των πανεπιστημίων, τα οποία από το Σεπτέμβριο κινδυνεύουν να βρεθούν οικονομικά, αλλά και διοικητικά «μετέωρα». «Από ιδρύσεώς τους, δεν έχει υπάρξει χειρότερη περίοδος για τα πανεπιστήμια. Δεν έχουμε προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κινήσουμε ούτε ένα ευρώ από τα ταμεία μας, ενώ από το Σεπτέμβριο κινδυνεύουμε να μην έχουμε ούτε Σύγκλητο», δηλώνει, στην «ΗτΣ», ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας Κωνσταντίνος Φεγγερός. Οι τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές στο νόμο αναμένεται να ληφθούν μετά την ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Ηδη, όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπουργείο και ΑΕΙ συγκλίνουν σε πέντε αλλαγές:

1 Παράταση της θητείας των πρυτάνεων

Βάσει του νόμου, οι σημερινές πρυτανικές αρχές θα πρέπει να παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους στις 31 Αυγούστου 2012 προκειμένου οι νέες διοικήσεις να αναλάβουν τα «ηνία». Καθώς όμως δεν έχουν εκλεγεί νέες διοικήσεις σε κανένα πανεπιστήμιο και προκειμένου να μην υπάρξει διοικητικό κενό από το Σεπτέμβριο, θεωρείται βέβαιο ότι θα δοθεί παράταση στη θητεία των σημερινών πρυτανικών αρχών. Αυτό που εξετάζεται είναι εάν θα δοθεί παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012 ή αν θα επιτραπεί στις πρυτανικές αρχές να ολοκληρώσουν τις θητείες τους (έως το 2014). Μάλιστα, στο «τραπέζι» έχει πέσει, επίσης, πρόταση να διατηρηθεί η συμμετοχή των φοιτητικών παρατάξεων κατά ένα μικρό ποσοστό (5% το πιο πιθανό) στην εκλογή πρυτάνεων.

2 Ξεμπλοκάρισμα της χρηματοδότησης

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος

Αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για την έγκριση των προϋπολογισμών των πανεπιστημίων, παρά την έλλειψη νέας διοίκησης. Ήδη, με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ύστερα από ερώτημα της υπηρεσιακής υπουργού Παιδείας Φρόσως Κιάου, υπήρξε ξεμπλοκάρισμα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Στο πλαίσιο αυτό, τα πρυτανικά συμβούλια έχουν τη δυνατότητα να εισηγηθούν στις Συγκλήτους την κατάρτιση των προϋπολογισμών του 2012, ώστε αυτοί, στη συνέχεια, να τεθούν προς έγκριση στο υπουργείο Παιδείας.

3 Νέος τρόπος συγκρότησης των Συμβουλίων Ιδρύματος

Ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας Κωνσταντίνος Φεγγερός

Το υπουργείο Παιδείας φέρεται να αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα των πρυτάνεων να αλλάξει το σύστημα της ταξινομικής ψήφου για την εκλογή των Συμβουλίων Ιδρύματος και η αρμοδιότητα να περάσει από τις Οργανωτικές Επιτροπές στις πρυτανικές αρχές. Άλλωστε, εξαιτίας των αντιδράσεων που έχουν εκδηλωθεί από μερίδα φοιτητών και καθηγητών, σε πολλά πανεπιστήμια τα μέλη των Οργανωτικών Επιτροπών έχουν οδηγηθεί σε παραίτηση. Υπό διαπραγμάτευση, πάντως, είναι ακόμη το αίτημα των πρυτάνεων να μειωθούν οι αρμοδιότητες των Συμβουλίων Ιδρύματος, ώστε αυτά να έχουν μόνο εποπτικό και συμβουλευτικό ρόλο.

4 Αλλαγή του τρόπου εκλογής του κοσμήτορα

Βάσει του νόμου, οι κοσμήτορες των σχολών εκλέγονται από το Συμβούλιο Ιδρύματος ύστερα από γνώμη των μελών ΔΕΠ. Οι πρυτάνεις ζητούν και, όπως φαίνεται, είναι πολύ κοντά στο να πετύχουν την επιστροφή στο παλιό καθεστώς, που προβλέπει ότι η εκλογή των κοσμητόρων γίνεται από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

5 Και οι διοικητικές εξουσίες στο Τμήμα

Ο νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση προβλέπει ότι οι διοικητικές αποφάσεις λαμβάνονται από τη Σχολή και οι ακαδημαϊκές από το Τμήμα. Οι πρυτάνεις ζητούν να διατηρηθεί το προηγούμενο καθεστώς, που προέβλεπε ότι τα τμήματα αποτελούν τη βασική διοικητική και ακαδημαϊκή μονάδα και λαμβάνουν τα ίδια τις αποφάσεις που σχετίζονται με το μέλλον τους. Στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται μεταξύ υπουργείου και ΑΕΙ, αναζητούνται ασφαλιστικές δικλίδες για να μην έχουν τα Τμήματα υπερεξουσίες.

alfavita.gr