Ήταν μόλις ενός έτους και μερικών μηνών, θήλαζε ακόμη κι όμως είχε την ικανότητα να χειρίζεται με μεγάλη ευχέρεια τον προφορικό λόγο και να κάνει περίπλοκες για την ηλικία του πράξεις.

Αυτή είναι μια από τις αρκετές περιπτώσεις χαρισματικών παιδιών που είτε χαραμίζονται είτε αναγκάζονται να αλλάξουν χώρα για να διαπρέψουν, αφού στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για αυτά.

Τα χαρισματικά παιδιά αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και το εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους αφού απευθύνεται κυρίως στο μέσο όρο.



Στην ημερίδα που διοργανώθηκε από την Ελληνική MENSA μάθαμε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τα ξεχωριστά αυτά παιδιά από τους ειδικούς, οι οποίοι μας έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες για το πώς θα τα βοηθήσουμε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους σε μια χώρα που τρώει τα παιδιά της και ιδίως τα χαρισματικά. Ήταν μια ημερίδα που μόνο ελπίδα μπορεί να μας γεμίσει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Η ελληνική MENSA, αποτελεί έναν μη κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό οργανισμό που προωθεί την ευφυΐα. Η εκδήλωση για τις ανάγκες των Χαρισματικών και Ταλαντούχων Παιδιών που διοργάνωσε στο Μέγαρο Μουσικής, σκοπό είχε να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινωνία για τα χαρισματικά παιδιά, αλλά και να θίξει τον άκαμπτο χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος.

Οι διοργανωτές της ημερίδας είδαν αυτήν την προσπάθεια σαν μία μορφή κοινωνικής παρέμβασης για να παρακινήσουν την πολιτεία να επενδύσει στην παιδεία, που αποτελεί τα θεμέλια του κράτους, ώστε να μπορέσουμε να βγούμε ως χώρα από το αδιέξοδο.

Την ανάγκη για την συγκεκριμένη προσπάθεια αναγνώρισαν και φορείς, όπως η ΓενικήΓραμματεία Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και το UNC Charlotte, που υποστήριξαν την εκδήλωση, ενώ στο κάλεσμα της ελληνικής MENSA ανταποκρίθηκαν γονείς, παιδιά, αναπτυξιολόγοι γιατροί, εκπαιδευτικοί και ψυχολόγοι οι οποίοι συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση αυτή, ήταν ο κ. Δημήτρης Νανόπουλος, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Texas A&M.

Διαβάστε περισσότερα

news.pathfinder.gr