Tα σχολεία άνοιξαν και οι μικροί μαθητές, μετά από τις ευχάριστες αγορές των σχολικών για την προετοιμασία τους στο σχολείο, ξεκινούν τη σκληρή δουλειά του διαβάσματος. Οι ώρες είναι πολλές στο σχολείο και το σπίτι και η όποια βοήθεια από την φιλότιμη και υπομονετική μανούλα είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Αναμφισβήτητα το διάβασμα και η εργασία στο σπίτι είναι πολύ σοβαρή δουλειά και αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα της σχολικής διδασκαλίας. Σκοπός πάντα είναι το παιδί με την επιπλέον ενασχόληση στο σπίτι να ασκηθεί, να επαναλάβει, και να εμβαθύνει όσα έμαθε στο σχολείο. Κάθε παιδί θα χρειαστεί κάποια στιγμή λιγότερη ή περισσότερη βοήθεια στα μαθήματα του. Το λάθος που δε πρέπει να γίνει είναι κάτω από την πίεση του χρόνου ή λόγω έλλειψης υπομονής να δίνουμε στο παιδί έτοιμες λύσεις. Σε καμιά περίπτωση δε θα του λύσουμε εμείς την άσκηση που δε κατάλαβε και δε θα αναπτύξουμε το θέμα της έκθεσης που έχει να γράψει. Η βοήθεια μας θα περιοριστεί στο να του λύσουμε απορίες, να το κατευθύνουμε, να του υποδείξουμε λάθη και φυσικά να ενθαρρύνουμε να συνεχίσει μόνο του.

Επίσης η μητέρα πρέπει να βοηθήσει και το δάσκαλο στην προσπάθεια του να μην υποτιμάται από το παιδί το διάβασμα που πρέπει να κάνει στο σπίτι για τα προφορικά μαθήματα, πράγμα που γίνεται πολύ συχνά. Να επιμένει κάθε τόσο να ακούει τον προφορικό του λόγο, να το παροτρύνει να κοιτάζει λεξικά για τις απορίες του και αν μπορεί να προσθέτει και κάτι από τις δικές της γνώσεις για το θέμα χωρίς φυσικά να το μπερδεύει και να του δημιουργεί σύγχυση.

Η μητέρα πρέπει να είναι γενικά κατατοπισμένη για τις σχολικές εργασίες του παιδιού της, για να μπορεί να παρακολουθεί αν είναι επιμελή και να βρίσκεται σε συχνή επαφή με το δάσκαλο.

about-woman.gr