Γέφυρες Παιδείας στήνουν μεταξύ τους σχολεία της Αθήνας και του Παρισιού, στο πλαίσιο της υπογραφής της «Ελληνογαλλικής Διακήρυξης: Στρατηγική σχέση για το μέλλον», κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ. Συνολικά 40 σχολεία από το Παρίσι και την Αθήνα θα συνεργασθούν σε πρώτη φάση, πιλοτικά, για την ανάπτυξη κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων πάνω σε μία ιδέα. Η θεματική των εργασιών δεν θα μπορούσε παρά να σχετίζεται με την ταυτότητα των δύο χωρών αλλά και την Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε περιδίνηση λόγω της τρομοκρατίας ακραίων ισλαμιστών και του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.

Ειδικότερα, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας τετραμελής αντιπροσωπεία από την Ακαδημία των Παρισίων βρέθηκε στην Αθήνα και επισκέφθηκε σχολεία της Αττικής. Συγκεκριμένα, οι Γάλλοι επισκέφθηκαν το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων, το Ειδικό Σχολείο μαθητών με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες του Αιγάλεω, τα Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία, το 2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού, το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και το Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων. Η υποδοχή των επισκεπτών ήταν (ευνόητα) θετικότατη. Ενδεικτικά, οι Γάλλοι παιδαγωγοί εντυπωσιάστηκαν από τον πολυεθνικό χαρακτήρα του διαπολιτισμικού σχολείου καθώς και τις μουσικές επιδόσεις των μαθητών στο Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης.

Το πρόγραμμα Erasmus Plus

Ηδη, τα ελληνικά σχολεία υπέβαλαν άμεσα τη συμμετοχή τους σε πρόταση της γαλλικής πλευράς για συνεργασία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus Plus. «Η συνεργασία αυτή είναι μια φυσική κίνηση για εμάς στη Γαλλία, δεδομένου ότι η Ελλάδα κατέχει μια τόσο σημαντική θέση στο μυαλό μας και τις καρδιές μας. Η Αρχαία Ελλάδα είναι παντού στη Σορβόννη. Ιδρύοντας αυτή τη συνεργασία είναι, επίσης, ένας τρόπος για εμάς τους Γάλλους εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς να δηλώσουμε με έμφαση ότι “οικοδομούμε την Ευρώπη μαζί”, επαναλαμβάνω, “μαζί”. Πιστεύω ότι η συνεργασία μας θα βοηθήσει τους νέους, άνδρες και γυναίκες, στην Αθήνα και το Παρίσι, που θα ωφεληθούν από αυτή τη συνεργασία να οικοδομήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη. Εχουμε ήδη εντοπίσει πολλά σχολεία στο Παρίσι που θέλουν να αναπτύξουν δεσμούς με τους Ελληνες ομολόγους», δήλωσε στην «Κ» ο Φρανσουά Βέι, πρύτανης της Ακαδημίας του Παρισιού, επικεφαλής της δημόσιας εκπαίδευσης στο Παρίσι και υπεύθυνος για τον συντονισμό της εκπαιδευτικής πολιτικής στην περιοχή Ile-de-France και πρόεδρος (chancellor) των πανεπιστημίων του Παρισιού.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας, Θεοδόσης Πελεγρίνης, μιλώντας στην «Κ», ανέφερε ότι «συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε πρόγραμμα ανταλλαγών από τον προσεχή Σεπτέμβριο μεταξύ των σχολείων του Παρισιού και της Αττικής σε όλα τα επίπεδα: μαθητών, εκπαιδευτικών και προγραμμάτων. Μέσα στον Απρίλιο θα υπογράψουμε τη συμφωνία και το υπ. Παιδείας θα είναι ο πρώτος φορέας που κάνει πράξη τη διακήρυξη Ολάντ-Τσίπρα». «Η συγκεκριμένη συμφωνία αναμένεται να προσδώσει νέα ώθηση στις διμερείς εκπαιδευτικές σχέσεις, μέσω της ανάπτυξης δράσεων και την εκπόνηση κοινών ελληνογαλλικών προγραμμάτων για την ενθάρρυνση της εκμάθησης και την ανακάλυψη της γλώσσας και του πολιτισμού τόσο στα γαλλικά όσο και στα ελληνικά σχολεία. Στόχος είναι να τεθούν θεμέλια διαλόγου στον τομέα της εκπαίδευσης, με την ενίσχυση εργαλείων, όπως η ψηφιακή τεχνολογία» προσθέτει η Ελληνίδα πρέσβειρα στο Παρίσι, Μαρία Θεοφίλη.

Παράλληλα, δρομολογείται η επίλυση ζητημάτων για την εύρυθμη λειτουργία του ιστορικού Ελληνικού Ιδρύματος στη Διεθνή Πανεπιστημιακή Εστία Παρισίων. Η Fondation Hellénique λειτουργεί από το 1932, διασφαλίζοντας την αξιοπρεπή διαβίωση Ελλήνων μεταπτυχιακών φοιτητών στη γαλλική πρωτεύουσα έναντι μειωμένου οικονομικού αντιτίμου και αποτελεί χώρο μνήμης με ιδιαίτερο ιστορικό φόρτο, καθώς εκεί διέμειναν μεγάλες προσωπικότητες που είχαν φύγει από την Ελλάδα κατά την περίοδο της δικτατορίας.

Οπως εξηγεί ο κ. Πελεγρίνης, ο ίδιος απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, λόγω και των γνωστών στενών δεσμών του με τον γαλλικό πανεπιστημιακό χώρο και εκείνος κινητοποίησε το «Ιδρυμα Νιάρχος» για να στηρίξει τις αναγκαίες εργασίες στην Εστία. Χάρη στις ενέργειες αυτές, το «Ιδρυμα Νιάρχος» ήδη εξετάζει την προοπτική της ανακαίνισης των δωματίων και της αποκατάστασης των υδραυλικών εγκαταστάσεων, έργα απαραίτητα για τη διασφάλιση της λειτουργίας της Εστίας.

kathimerini.gr ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ