Θέματα πυροπροστασίας αφορώντα το νόμο 4093/12

Αριθ. Πρωτ.: 34961-13/14

Αθήνα, 28.12.2012


Προς: Πρωθυπουργό, κο Σαμαρά Αντώνη

Υπουργό Παιδείας, κο Αρβανιτόπουλο Κωνσταντίνο

Υπουργό Οικονομικών, κο Σταϊκούρα Χρήστο

Υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών, κο Χατζηδάκη Κωστή

Επιτροπές Παιδείας Κομμάτων

Βουλευτές

Κοινοποίηση: Σωματεία – μέλη μας


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΑΙΤΗΜΑ

Θέμα: Αδειοδότηση κέντρων ξένων γλωσσών, Nόμος 4093/2012

Σύμφωνα με την υποπερίπτωση δ) της περίπτωσης 10 της υποπαραγράφου Θ.3 της παραγράφου Θ του νόμου 4093/2012 στις αίθουσες διδασκαλίας απαιτείται 1,5τ.μ. ανά εκπαιδευόμενο. Επίσης στην υποπερίπτωση γ) της περίπτωσης 10 της υποπαραγράφου Θ.3 της παραγράφου Θ, απαιτούνται τουλάχιστον 3τ.μ. ανά εκπαιδευόμενο στο συνολικό εμβαδόν του φορέα. Στην υποπερίπτωση α) της περίπτωσης 10 της υποπαραγράφου Θ.3 της παραγράφου Θ απαιτείται ισχύουσα οικοδομική άδεια (για άλλη χρήση) και στην υποπερίπτωση β) της περίπτωσης 10 της υποπαραγράφου Θ.3 της παραγράφου Θ απαιτείται πιστοποιητικό πυροπροστασίας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Σύμφωνα με το Π.Δ. υπ.αριθ. 71 (κανονισμός πυροπροστασίας των κτιρίων) ΦΕΚ 32- 17/2/1988 (διατάξεις που είναι οι ισχύουσες όπως φαίνεται από την εγκύκλιο διαταγή με αριθ.πρωτ. 1308 Φ.701.2, 11/1/2010 του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος) για το πυροσβεστικό σώμα προκειμένου να εκδώσει πιστοποιητικό προστασίας μεταξύ άλλων ισχύουν κα τα κάτωθι:

1. Δεν ισχύει διαχωρισμός στη πολεοδομική άδεια για χρήση εκπαιδευτηρίου ή άλλη ανάλογα με τη δυναμικότητα του εκπαιδευτηρίου αλλά μόνο για την ουσιαστική χρήση του. Διερωτόμαστε κατά πόσο θα γίνει αποδεκτό από το πυροσβεστικό σώμα που δεσμεύεται από τις ισχύουσες διατάξεις, πολεοδομική άδεια για άλλη χρήση προκειμένου στο κτίριο αυτό να στεγάζεται εκπαιδευτήριο.

2. Σύμφωνα με τις ισχύουσες, για το πυροσβεστικό σώμα, διατάξεις για τις αίθουσες διδασκαλίας απαιτούνται 2τ.μ. ανά μαθητή και όχι 1,5 τ.μ. που αποδέχεται το Υπουργείο Παιδείας. Διερωτόμαστε πως είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο αλληλοσυγκρουόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις και αν το Υπουργείο Παιδείας ορίζοντας τις κτιριολογικές προδιαγραφές αλλά ζητώντας ταυτόχρονα και πιστοποιητικό πυροπροστασίας γνώριζε ότι όριζε ταυτόχρονα δύο διαφορετικά πράγματα.

3. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της απαίτησης 3τ.μ. κατ’ελάχιστον, ανά μαθητή, στο σύνολο του εμβαδού ενώ οι ισχύουσες διατάξεις για το πυροσβεστικό σώμα απαιτούν 4,5τ.μ.

4. Πέρα από το συνολικό εμβαδόν του εκπαιδευτηρίου η πυροσβεστική απαιτεί και 6τ.μ. ανά μαθητή στο σύνολο του κτιρίου.


Επειδή όπως έχουμε επισημάνει και με σωρεία προηγούμενων εγγράφων μας το Υπουργείο Παιδείας με τις αιφνιδιαστικές και μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια προσαρμογής αλλαγές που επιφέρει στο καθεστώς αδειοδότησης των χιλιάδων κέντρων ξένων γλωσσών οδηγεί σε απόγνωση και κλείσιμο νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις, απαιτούμε:

α) Να διευκρινιστεί άμεσα τόσο από το Υπουργείο Παιδείας όσο και από το Πυροσβεστικό Σώμα (Υπουργείο Δημόσιας Τάξης) τι ισχύει και πως θα εφαρμόζεται στην πράξη και να ρυθμιστεί το θέμα θεσμικά και εγγράφως.

β) Να ληφθούν σοβαρά υπόψη όλα όσα έχουμε επισημάνει και στα προηγούμενα έγγραφά μας και να υπάρξουν επιτέλους ευήκοα ώτα και εχέφρονες πολιτικοί προκειμένου να διατηρηθεί η ψυχική ηρεμία, η επιβίωση των συναδέλφων, η ισορροπία στην αγορά και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ αρχών και πολιτών.


Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Γ. Μιχαηλίδης Β. Κροντήρης

πηγή ΣΕΛΙΔΑ PALSO FACEBOOK