Μετά από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10/10/2014, συνάντηση εκπροσώπων της ΟΙΕΛΕ με τους επιστημονικούς φορείς των Εκπαιδευτικών Ξένων Γλωσσών. Συμμετείχαν: ο Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Π.Ε. APF FU GRECE, ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Π.Π. (APLF), η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕΚΑΓΕΠΕ) και ο Σύλλογος Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας στην Ελλάδα (ΣΥΚΑΓΕ). Τη συμπαράστασή τους στον κοινό αγώνα εξέφρασαν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής (ΠΑΣΥΚΑΓΑ) και ο Σύλλογος Αποφοίτων και Μεταπτυχιακών Αγγλικής Γλώσσας (ΑΠΘ).

Στη συνάντηση τέθηκαν τα σοβαρά προβλήματα διαφάνειας και νομιμότητας στον τρόπο πιστοποίησης γνώσης και χρήσης ξένων γλωσσών στη χώρα μας, ενώ αναλύθηκε εκτενώς το ζήτημα της χορήγησης της επάρκειας διδασκαλίας και των αρνητικών συνεπειών της στη διασφάλιση ποιοτικών κριτηρίων στην παροχή ξενόγλωσσης εκπαίδευσης. Συμφωνήθηκε από κοινού ότι είναι αναγκαία η λήψη μέτρων από την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., με διάλογο χωρίς αποκλεισμούς των καθ’ ύλην αρμόδιων επιστημονικών φορέων, ώστε να εποπτεύονται αυστηρά οι παρέχοντες εκπαιδευτικές υπηρεσίες στο χώρο των ξένων Γλωσσών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η νομιμότητα των πιστοποιήσεων. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι η επάρκεια διδασκαλίας θα πρέπει να μην χορηγείται σε κατόχους κάθε πιστοποιητικού γλωσσομάθειας ακόμη και εάν αυτό πιστοποιείται με άριστη γνώση της ξένης γλώσσας.

Οι παριστάμενοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στο νομικό αγώνα (προσφυγή στο ΣτΕ) που έχουν ξεκινήσει για το ζήτημα της επάρκειας οι Σύλλογοι φοιτητών και αποφοίτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θα αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την απόφαση, ώστε να κινηθούν αναλόγως.

Θα ακολουθήσει κείμενο με τις κοινές προτάσεις μας. Ζητάμε τον ορισμό άμεσης συνάντησης με την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ.


oiele.gr