Ενα μήνα πριν από τις πανελλαδικές οι μαθητές προτιμούν το φροντιστήριο (Του Αποστολου Λακασα)

Καλοκαιρινές διακοπές θα θυμίζουν από αύριο οι άδειες αίθουσες λυκείων, που φιλοξενούν τα τμήματα μαθητών της τελευταίας τάξης.

Οι τελειόφοιτοι, περίπου ένα μήνα πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ρίχνουν το βάρος στην προετοιμασία τους στο φροντιστήριο και «αδιαφορούν» για το σχολείο.

Βέβαια, εκτός από την έγνοια για τις εξετάσεις, οι μαθητές καταστρώνουν και... στρατηγική για τις σχολικές τους απουσίες. Κάποιοι γιατροί που δέχονται, έναντι αντιτίμου, να δικαιολογήσουν τις απουσίες, γονείς που ζουν την αγωνία των παιδιών τους, εκπαιδευτικοί με αδιάφορη αλλά τυπικά καλυμμένη στάση, συνθέτουν το σκηνικό. Και το υπ. Παιδείας; Παραμένει άπραγο μπροστά σε μία κατάσταση που απαξιώνει τη σχολική διαδικασία.

Ειδικότερα, εκ του νόμου, επιτρέπονται στους μαθητές 50 αδικαιολόγητες απουσίες και 64 δικαιολογημένες, ενώ δίνεται και «μπόνους» 50 επιπλέον απουσιών σε μαθητές με μέσο όρο βαθμολογίας τουλάχιστον 15. Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές τις Γ΄ Λυκείου αφήνουν περιθώριο ώστε να κάνουν πολλές απουσίες τις εβδομάδες πριν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

«Στο σχολείο η παράδοση της ύλης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Ομως, στο φροντιστήριο έχουμε από καιρό αρχίσει τις επαναλήψεις», ανέφερε στην «Κ» ο 17χρονος Δημήτρης Τ., ο οποίος πλέον θα... επιστρέψει στο σχολείο του με την έναρξη των εξετάσεων στις 21 Μαΐου.

Η δικαιολόγηση των απουσιών είναι εύκολη, καθώς την κάνουν οι γονείς (μπορούν να δικαιολογήσουν έως δύο ημέρες) ή φίλοι γιατροί. Μπορεί να αλλάξει η κατάσταση; «Η νομοθεσία για τον αριθμό των απουσιών είναι σωστή.

Το ζητούμενο είναι να γίνεται ορθή χρήση της και ταυτόχρονα το λύκειο να πάψει να αποτελεί προθάλαμο των ΑΕΙ», αναφέρει στην «Κ» ο έμπειρος εκπαιδευτικός κ. Λεωνίδας Καστανάς. «Είναι απολύτως κατανοητή η στάση των μαθητών.

Το υπουργείο πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Για παράδειγμα η δικαιολόγηση απουσιών από τους γιατρούς έχει καταντήσει... βιοτεχνία. Ξέρω ότι η κάθε επίσκεψη χρεώνεται με 20 ευρώ. Πρέπει να υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος ως προς τις απουσίες.

Από την άλλη και οι καθηγητές μπορούν να μην κάνουν τα στραβά μάτια, διότι έτσι χάνουν την αξιοπιστία και το κύρος τους σε μαθητές και γονείς», παρατηρεί στην «Κ»

kathimerini.g