Από 3 έως και 7 ημέρες νωρίτερα θα ξεκινήσει το ερχόμενο σχολικό έτος, σύμφωνα με τις προτάσεις για αύξηση του διδακτικού χρόνου που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας. Η αύξηση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα να θεσπισθεί «λευκή εβδομάδα», χειμωνιάτικες διακοπές δηλαδή, με στόχο την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού.

Ο προγραμματισμός στον οποίον φαίνεται να καταλήγει το υπουργείο προκειμένου οι σχετικές αποφάσεις να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα είναι να ξεκινήσει το σχολικό έτος 2014-15 τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου ή την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου αντί τις 11 Σεπτεμβρίου τα προηγούμενα χρόνια.

Κύριος στόχος είναι να αυξηθεί κατά περίπου 10% και 5% αντίστοιχα σε Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ο διδακτικός χρόνος και να συνδυαστεί με μείωση της σχολικής ύλης και αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας ώστε να μπορεί να γίνει εμβάθυνση στα μαθήματα ενόψει της εφαρμογής του νέου προγράμματος στα λύκεια που ξεκινά και για τη Β' τάξη το ερχόμενο έτος (ήδη ισχύει για την Α' λυκείου) και να ενισχυθούν τα μαθησιακά αποτελέσματα.

150 ΗΜΕΡΕΣ. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, σήμερα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μαθήματα παραδίδονται για περίπου 150 ημέρες (χωρίς να υπολογίζονται οι εξετάσεις που διαρκούν πολύ) και στην Πρωτοβάθμια για 170. Εφέτος το σχολικό έτος τελειώνει για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στις 21 Μαΐου, μελετάται όμως από του χρόνου, αν καταστεί εφικτό χωρίς να προκληθεί καραμπόλα στις Πανελλαδικές, να τελειώνει λίγες μέρες αργότερα.

Η αύξηση του διδακτικού χρόνου θα δώσει και τη δυνατότητα στο υπουργείο Τουρισμού να θεσπίσει την περίφημη «λευκή εβδομάδα» που είχαν προτείνει τον περασμένο Φεβρουάριο οι ξενοδόχοι προκειμένου να γίνονται περισσότερες εκδρομές οικογενειών και να ωφεληθούν οι τοπικές οικονομίες. Εάν συμβεί πάντως, δεν θα πρόκειται για ολόκληρη εβδομάδα, αλλά για 1-2 πρόσθετες ημέρες σχολικής αργίας κολλητά στην Καθαρή Δευτέρα.

Αυτές τις ημέρες συζητούνται προτάσεις για περικοπή και ορισμένων θρησκευτικών αργιών όπως του Αϊ-Γιάννη (7 Ιανουαρίου), ωστόσο υπάρχουν ενστάσεις από θρησκευτικούς κύκλους. Παράλληλα, προβληματισμός επικρατεί ακόμα για το αν θα ήταν χρήσιμο διδακτικά να περικοπούν και 2-3 ημέρες αργίας από τις διακοπές του Πάσχα.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Η πρόταση για την καθιέρωση «λευκής εβδομάδας» ή αλλιώς ανοιξιάτικου διαλείμματος στα ελληνικά σχολεία είχε συγκεντρώσει αρκετές αντιδράσεις όταν υποβλήθηκε, τόσο αρνητικές όσο και θετικές. Στις θετικές συμπεριλαμβάνεται η τόνωση του τουρισμού, στις αρνητικές η οικονομική αδυναμία των οικογενειών που, συνδυασμένη με την ανάγκη να εργάζονται οι γονείς, ίσως οδηγούσε τον νέο θεσμό σε αποτυχία, ενώ εκφράστηκαν και ενστάσεις για την αφαίρεση ημερών από τον σχολικό χρόνο


Νίκος Μάστορας