Το να φέρετε το χάος μέσα σε ένα σπίτι είναι το ίδιο εύκολο με το να το διατηρείτε καθαρό και σε τάξη αρκεί καθημερινά να το φροντίζετε. Απαντώντας στο ερώτημα “μπορώ να τακτοποιήσω το σπίτι μέσα σε 20 λεπτά αφότου κάποιος μου τηλεφωνήσει για ξαφνική επίσκεψη”, θα καταλάβετε πόσο τακτοποιημένο είναι το σπίτι σας.

Τέσσερα βήματα για να φέρετε την τάξη

Μοιράστε τη δουλειά

Ξεκινώντας από τους αποθηκευτικούς χώρους, βάζουμε στη μέση του δωματίου όλα τα ρούχα, παπούτσια ή τσάντες για παράδειγμα. Φτιάχνουμε τρεις στοίβες με τα πράγματα και ανάλογα με το τι θέλουμε να κρατήσουμε, τι να πετάξουμε και τι να αποθηκεύσουμε τα βάζουμε στην ανάλογη στοίβα.

Επίσης είναι πιο εύκολο να μοιράζουμε τις δουλειές ανά δωμάτιο. Εάν δεν έχουμε το χρόνο να τακτοποιήσουμε όλο το σπίτι σε μια μέρα μπορούμε να το κάνουμε τμηματικά. Σημασία έχει να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά έτσι ώστε και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε περισσότερο να μπορούμε να τα βρούμε εύκολα, γνωρίζοντας πάντα τη θέση και κρατώντας τα υπόλοιπα σε τάξη.

Κατά την ταξινόμηση των πραγμάτων θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και επιλεκτικοί. Αν δηλαδή έχουμε πάρα πολλά ρούχα για παράδειγμα, τα οποία δεν φοράμε ή άλλα αντικείμενα που τα έχουμε ξεχάσει στο χρονοντούλαπο, καλό θα ήταν να τα βάλουμε στην άκρη και είτε να τα χαρίσουμε είτε ακόμα και να τα πετάξουμε.

Εξοικονομούμε χώρο

Τακτοποιούμε τα ρούχα στην ντουλάπα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πιάνουν πολύ χώρο αλλά και να μπορούμε εύκολα να τα πάρουμε χωρίς να προκαλέσουμε το χάος και διατηρώντας τη πάντα σε τάξη.

Ξεχωρίζουμε στα συρτάρια τα διαφορετικά είδη έτσι ώστε πάντα να ξέρουμε πού βρίσκεται το καθετί και ανά εποχή φέρνουμε μπροστά τα ρούχα που πρόκειται να φορέσουμε.

Πολύ χρήσιμα είναι επίσης τα πλαστικά συρτάρια ή οι κρεμαστές θήκες που τοποθετούνται στη ράβδο της ντουλάπας ώστε να εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο το χώρο.

Στην κουζίνα λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο. Ξεχωρίζουμε στα ντουλάπια τα είδη, π.χ δεν βάζουμε μαζί πιάτα και τάπερ ή κατσαρόλες μαζί με ποτήρια. Επίσης ελέγχουμε συχνά τα τρόφιμα στα ντουλάπια αλλά και στο ψυγείο ούτως ώστε να μην κρατάμε πράγματα που έχουν λήξει και πιάνουν άδικα χώρο.

Χαρίζουμε ό,τι δεν μας χρειάζεται.

Αφού κάνουμε το ξεκαθάρισμα και αποφασίσουμε τι μας είναι χρήσιμο και τι όχι, καλό θα ήταν να σκεφτούμε αν θα μπορούσαν τα δικά μας άχρηστα πλέον αντικείμενα να φανούν χρήσιμα σε κάποιον άλλο. Κάποια τσάντα που μας έκαναν δώρο αλλά ποτέ δεν φορέσαμε ή ένα αχρησιμοποίητο σετ πετσέτες θα μπορούσαμε με τη σειρά μας να το δώσουμε κάπου αλλού. Ακόμα και παλιά διακοσμητικά που πλέον δεν έχουν θέση στο δικό μας σαλόνι μπορεί να φανούν χρήσιμα στην ανακαίνιση που κάνει μια φίλη.

Τηλεφωνούμε λοιπόν στους οικείους και ρωτάμε αν θέλουν κάτι από αυτά που έχουμε αποφασίσει ότι δεν ταιριάζουν πια στη ντουλάπα ή στο σπίτι μας.

Ένα μέρος όπου σίγουρα θα πιάσουν τόπο αυτά που εσείς πλέον δεν θέλετε στη ντουλάπα σας και εφόσον φυσικά είναι σε καλή κατάσταση είναι διάφορες φιλανθρωπικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που βοηθούν ανθρώπους.

Τηλεφωνήστε σε μια από αυτές ή επισκεφθείτε την εκκλησία της ενορίας σας προκειμένου να χαρίσετε κάποια πράγματα που άλλοι θα τα χαρούν.

Διατηρούμε την τάξη

Εφόσον καταφέρουμε να φέρουμε σε τάξη το σπίτι μας φροντίζουμε ώστε να το διατηρούμε τακτοποιημένο και καθαρό κάθε μέρα.

Εάν κάθε φορά που γυρίζουμε σπίτι τακτοποιούμε τα ρούχα μας, μετά από κάθε ανάμειξή μας στην κουζίνα καθαρίζουμε ό,τι λερώσαμε και γενικά αν βάλουμε στο πρόγραμμα ένα καθάρισμα ανά εβδομάδα θα είναι πολύ πιο εύκολο να έχουμε ένα σπίτι καθαρό και έτοιμο για κάθε επίσκεψη.

Καλό θα ήταν, χωρίς φυσικά να γινόμαστε υπερβολικοί, τους κανόνες του σπιτιού μας να τους γνωρίζουμε και στους άλλους,

Αν για παράδειγμα δεν πατάτε εσείς με τα παπούτσια στο καλό χαλί του σαλονιού γιατί να το κάνουν και οι φίλοι σας; Αν το επισημάνετε με ευγενικό τρόπο κανείς δεν θα σας παρεξηγήσει και εσείς δεν θα χρειάζεται να κάνετε γενική καθαριότητα κάθε φορά που θα αδειάζει το σπίτι από επισκέπτε

.infokids.gr