Μετά από ενέργειες του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας φωτοτυπικό κατάστημα, το οποίο είχε αποθηκευμένα 1250 βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή και προέβαινε σε παράνομη εκτύπωση και πώλησή τους!

Η ιδιοκτήτρια συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Τακτικό Ανακριτή, όπου βρίσκεται αντιμέτωπη με βαρύτατες κατηγορίες.

Περισσότερα από 600 βιβλία ήταν καθαρά νομικού περιεχομένου, ενώ τα υπόλοιπα ήταν βιβλία ακαδημαϊκά και εκμάθησης ξένων γλωσσών.

Η τακτική της παράνομης αναπαραγωγής με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών μέσων πλήττει καίρια τον χώρο του βιβλίου, ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Πρόκειται για μια "εξέλιξη" σχετικά με το πρόσφατο παρελθόν, η οποία πολλαπλασιάζει τα κέρδη αυτών που παρανομούν και μειώνει ακόμα περισσότερο την ανταμοιβή των συγγραφέων για τα πνευματικά τους έργα, αλλά και των εκδοτών που βλέπουν τις επενδύσεις τους να εξανεμίζονται προς όφελος κάποιων που καταπατούν βάναυσα τον νόμο.

Για μια ακόμα φορά ο ΟΣΔΕΛ με σχετική ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι έχει τη δυνατότητα να παράσχει άδειες για τη νόμιμη αναπαραγωγή μικρού μέρους κάθε έργου. Ενώ όμως οι δημιουργοί είναι έτοιμοι να προσφέρουν λύση σε ανάγκες εκπαιδευτικές και γενικότερα κοινωνικές, κάποιοι επιλέγουν ακόμα να παρανομούν εις βάρος των ανθρώπων του πνεύματος και του λόγου.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι:

"Ο ΟΣΔΕΛ, σταθερός στην πρακτική του για την καταπολέμηση της παράνομης αναπαραγωγής Έργων του Λόγου κάθε είδους, θα συνεχίσει να ενημερώνει αλλά και να προστατεύει με κάθε νόμιμο τρόπο τα δικαιώματα των δημιουργών, είτε αυτά παραβιάζονται από ιδιώτες είτε ακόμα και από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου όπως τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, σε κάποια από τα οποία έχουν ήδη ασκηθεί αγωγές για παράνομη αναπαραγωγή βιβλίων μέσα στις ίδιες τους τις εγκαταστάσε

http://www.inital.gr