Η αγορά εργασίας πριν από λίγα χρόνια ήταν ένας άλλος κόσμος. Μια θέση σε μια εταιρεία του ιδιωτικού τομέα ήταν συνώνυμη με μια σταθερή δουλειά, μετρημένες αρμοδιότητες κι ευθύνες, και σχεδόν αποκλειστική χρήση της ελληνικής γλώσσας, μέσα κι έξω από το εργασιακό περιβάλλον.

Σήμερα τα πράγματα είναι αλλιώς, όπως φαίνεται ακόμα κι από τις αγγελίες εργασίας. Ο μέσος χρόνος που μένει ένας υπάλληλος σε μια εταιρεία μειώνεται διαρκώς, κι έχει φτάσει τα 4 χρόνια. Το αντικείμενο εργασίας αλλάζει ακόμα και κατά τη διάρκεια της ίδιας δουλειάς. Κι ακόμα και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην ελληνική επικράτεια, τα αγγλικά είναι αδιαμφησβήτητα προαπαιτούμενο για την επιτυχία.

Και δεν αρκεί να έχει κανείς επικοινωνιακές δεξιότητες στα αγγλικά. Πρέπει και να μπορεί να το αποδείξει σε μελλοντικούς εργοδότες, καθώς δεν υπάρχουν πια περιθώρια για επικοινωνιακά εμπόδια. Μια ευρέως αποδεκτή πιστοποίηση της αγγλομάθειας είναι βασικό όπλο στη φαρέτρα κάθε φιλόδοξου επαγγελματία.

Ποια είναι η δουλειά του αύριο;

Μιλήσαμε ήδη για τις αλλαγές που έχουν έρθει στην εργασία σε σχέση με το παρελθόν. Αλλά πώς πραγματικά είναι η εργασία σήμερα, πώς θα μοιάζει αύριο και τι ρόλο παίζει η αγγλομάθεια στην επαγγελματική επιτυχία;

Το διεθνές περιβάλλον

Οι σημερινές υγιείς εταιρείες, είτε πρόκειται για εδραιωμένους οργανισμούς είτε για νεοφυείς πρωτοβουλίες, έχουν σχέσεις με το εξωτερικό. Ακόμα κι αν η κύρια δραστηριότητα περιορίζεται στην Ελλάδα, οι προμηθευτές και σημαντικοί συνεργάτες μιας επιχείρησης σχεδόν σίγουρα βρίσκονται σε χώρες που δε μιλούν ελληνικά. Η άπταιστη -και πιστοποιημένη- γνώση αγγλικών θεωρείται τόσο δεδομένη όσο και η διεύθυνση email για ένα βιογραφικό.

Οι σπουδαίες ευκαιρίες

Με την εξάπλωση του ταχύτατου ίντερνετ, το γραφείο δεν είναι πια απαραίτητα ένας γεωγραφικός χώρος, αλλά μια ιδέα. Τα πιο ταλαντούχα άτομα, ειδικά σε κλάδους αιχμής που έχουν σχέση με τις νέες τεχνολογίες, όλο και πιο συχνά απολαμβάνουν τη δουλειά από το σπίτι. Εκατοντάδες αναπτυσσόμενες εταιρείες από όλο τον κόσμο αναζητούν τους καλύτερους στις ειδικότητές τους, χωρίς να περιορίζονται σε υποψηφίους του γεωγραφικού τους περιβάλλοντος. Πέρα από την ευκολία του να εργάζεται κανείς εξ’ αποστάσεως, συχνά με πιο ευέλικτο ωράριο από μια τυπική δουλειά, και οι αμοιβές για τέτοιου τύπου εργασία ανταποκρίνονται στα δεδομένα άλλων χωρών, προς μεγάλο όφελος των Ελλήνων που δουλεύουν από το σπίτι. Ποιο είναι το νούμερο 1 προαπαιτούμενο μιας τέτοιας δουλειάς; Φυσικά η άπταιστη γνώση αγγλικών, συνοδευόμενη από ένα αξιόλογο πιστοποιητικό.

Τα επιπλέον οφέλη

Η γνώση μιας ξένης γλώσσας δεν είναι μόνο εφόδιο για το βιογραφικό. Η εκμάθησή της είναι και μια διαδικασία η οποία προσφέρει και αρκετές, λιγότερο προφανείς, ευκαιρίες για αυτοβελτίωση. Για παράδειγμα, όταν κανείς προετοιμάζεται για μια προφορική εξέταση αγγλικών, κάνει εξάσκηση στην αποτελεσματική διαπροσωπική επικοινωνία, μια ικανότητα που το σύγχρονο μάνατζμεντ κρίνει ιδιαίτερα χρήσιμη. Η εξέταση η ίδια, καθώς και τα practice papers που αναμφίβολα θα έχουν προηγηθεί, είναι μια εξαιρετική άσκηση στην προσοχή στη λεπτομέρεια και τη σημασία της. Μία έρευνα από το πανεπιστήμιο του Σικάγο έδειξε ότι τα άτομα που μιλούν ξένη γλώσσα παρατηρούν και αποκωδικοποιούν περισσότερες περίπλοκες έννοιες και βελτιώνουν την ικανότητα λήψης αποφάσεών τους. Η διαδικασία της εκμάθησης και της πιστοποίησης επίσης είναι μια εξαιρετική άσκηση μνήμης, καθώς και μια ευκαιρία βελτίωσης ακόμα και της μητρικής γλώσσας!

Μα ξέρω αγγλικά!

Και η πιστοποίηση είναι ο καλύτερος τρόπος να το αποδείξεις αυτό. Ένα πιστοποιητικό άμεσα αναγνωρίσιμο, διεθνώς καθιερωμένο και ειδικά σχεδιασμένο για να αποδεικνύει γνώσεις χρήσιμες στον επαγγελματικό τομέα, αλλά και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι ιδανικό εφόδιο. Το IELTS καλύπτει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, καθώς αποτελεί την πιο δημοφιλή εξέταση αγγλικών στον κόσμο. Είναι αναγνωρισμένο σε περισσότερες από 145 χώρες και φυσικά, γίνεται δεκτό από σχεδόν κάθε εργοδότη. Έχει και το επιπλέον πλεονέκτημα ότι προσφέρεται από την PeopleCert, η οποία παρέχει στους υποψήφιους εξαιρετική υποστήριξη, δωρεάν ηλεκτρονικά σεμινάρια προετοιμασίας και υλικό για να εξασκηθείς και να πετύχεις!