Τα νέα μέτρα έχουν άμεση ισχύ (όπως προβλέπεται στο πρώτο άρθρο) και αλλάζουν δραματικά το τοπίο στην ελληνική αγορά εργασίας, καθώς ανατρέπεται ακόμα και η Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Μάλιστα προβλέπεται πως αν μέχρι το τέλος του 2012 οι παρεμβάσεις στην αγορά δεν έχουν αποτέλεσμα «θα εξετάσουμε την περίπτωση πιο άμεσων παρεμβάσεων». Στόχος της διαπραγμάτευσης θα είναι «να διασφαλιστεί η ευκαμψία μισθών και υψηλότερη απασχόληση»

Posted Image

Οι αυξήσεις παγώνουν για όσο διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα. Οι ωριμάνσεις παγώνουν μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από 10%. Η μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων είναι τρία έτη

Τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και το «ξήλωμα» όλου του πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας προβλέπει το νέο μνημόνιο. Τα νέα μέτρα έχουν άμεση ισχύ (όπως προβλέπεται στο πρώτο άρθρο) και αλλάζουν δραματικά το τοπίο στην ελληνική αγορά εργασίας, καθώς ανατρέπεται ακόμα και η Εθνική Συλλογική Σύμβαση.

Ενδεικτικό της έκτασης των παρεμβάσεων είναι πως μέχρι τον Ιούλιο η κυβέρνηση θα καταρτίσει ένα χρονοδιάγραμμα για την «αναθεώρηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης». Χαρακτηριστικά τονίζεται πως «η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται από την εθνική συλλογική σύμβαση με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Μάλιστα προβλέπεται πως, αν μέχρι το τέλος του 2012 οι παρεμβάσεις στην αγορά δεν έχουν αποτέλεσμα, «θα εξετάσουμε την περίπτωση πιο άμεσων παρεμβάσεων».

Στόχος της διαπραγμάτευσης θα είναι «να διασφαλιστεί η ευκαμψία μισθών και υψηλότερη απασχόληση».

Στόχος της διαπραγμάτευσης θα είναι «να διασφαλιστεί η ευκαμψία μισθών και υψηλότερη απασχόληση», με μείωση ανά μονάδα κόστους εργασίας κατά περίπου 15%

Οπως τονίζεται στο Μνημόνιο, στόχος είναι μια μείωση ανά μονάδα κόστους εργασίας κατά περίπου 15 τοις εκατό κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Οι ρυθμίσεις

Αν αυτό δεν επιτευχθεί μέσα στον μήνα με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, η κυβέρνηση «θα λάβει τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα, με γνώμονα το επείγον δημόσιο συμφέρον, για να επιτρέψει την προσαρμογή του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους όπως απαιτείται».


Οι κυριότερες ρυθμίσεις είναι οι εξής:

Posted Image
  • Ο κατώτατος μισθός της εθνικής συλλογικής σύμβασης μειώνεται κατά 22%.

  • Η μείωση για τους νέους θα είναι 32%.

Οπως τονίζει στο νέο μνημόνιο «τα μέτρα αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα μείωσης της απόκλισης στο επίπεδο του κατώτατου μισθού σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας (Πορτογαλία, Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη)».
  • Οι αυξήσεις παγώνουν για όσο διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.

  • Οι ωριμάνσεις παγώνουν μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από 10%.

  • Η μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων είναι τρία έτη.

Οσες συλλογικές συμβάσεις έχουν κλείσει πάνω από 24 μήνες, λήγουν το αργότερο μέσα σε έναν χρόνο.
  • Η διάρκεια της μετενέργειας μειώνεται από τους έξι στους τρεις μήνες.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι θα παίρνουν τον βασικό μισθό και τα εξής επιδόματα: αρχαιότητας σε υπηρεσία, τέκνου, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας.

Αυτό θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι να αντικατασταθεί από όρους που καθορίζονται σε μια νέα συλλογική συμφωνία ή σε νέα ατομική σύμβαση.
  • Η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία καταργείται και θα απαιτείται να συναινέσουν εργοδότες και συνδικάτα.

Η προσφυγή θα γίνεται μόνο για τους βασικούς μισθούς.

Χάνονται τρεις μισθοί

Στα 487,45 ευρώ οι καθαρές αποδοχές


Ο Σε χειρότερη μοίρα είναι οι νέοι κάτω των 25 ετών, καθώς η μείωση φτάνει το 32%, οι μεικτές αποδοχές υποχωρούν στα 510,94 ευρώ τον μήνα

Τρεις μισθούς χάνουν όσοι αμείβονται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, ενώ ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η μείωση για όσους είναι κάτω των 25 ετών.

Στον «αέρα» βρίσκονται οι κλαδικές συμβάσεις, με τους εργαζόμενους να απειλούνται με μειώσεις 20% έως 50%.

Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα άγαμος χωρίς προϋπηρεσία με βάση την εθνική συλλογική σύμβαση δικαιούται 751,39 ευρώ μεικτά.

Με τη μείωση 22% θα περιοριστεί στα 586,08 ευρώ μεικτά, ενώ οι καθαρές αποδοχές του διαμορφώνονται στα 487,45 ευρώ.

Σε χειρότερη μοίρα είναι οι νέοι κάτω των 25 ετών, καθώς η μείωση φτάνει το 32%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι μεικτές αποδοχές υποχωρούν στα 510,94 ευρώ τον μήνα.

Την ίδια στιγμή στα «τάρταρα» οδηγούνται οι μισθοί των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, με την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων να επιστρέφει στα επίπεδα της δεκαετίας του 1960.

Μετά τη λήξη της μετενέργειας οι μισθοί των κλαδικών συμβάσεων θα μπορούν -με επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις- να πέσουν ακόμα και στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης (η οποία μάλιστα είναι μειωμένη κατά 22%).

Τέλος, η περικοπή των κατώτατων μισθών θα συμπαρασύρει μια σειρά επιδομάτων που συνδέονται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση εργασίας.

Για παράδειγμα, το βασικό επίδομα ανεργίας θα υποχωρήσει από τα 461,5 στα 359,97 ευρώ.

Νέα μέτρα για να καλυφθεί η απώλεια

Μείωση κατά 5% των εισφορών στο ΙΚΑ


Μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες των εισφορών στο ΙΚΑ προβλέπεται στο Μνημόνιο, ενώ θα υπάρξουν νέα μέτρα για να καλυφθεί η απώλεια των ασφαλιστικών ταμείων. Τα μέτρα αυτά θα είναι δύο? ταχυτήτων:

-Σε αυτήν τη φάση θα κλείσουν μικροί φορείς ειδικού σκοπού (γίνεται αναφορά στους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Κατοικίας), με τη μεταβατική περίοδο να μην υπερβαίνει τους έξι μήνες

-Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση καλείται να προσαρμόσει τις συντάξεις (προστατεύοντας τους συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα), λαμβάνοντας υπόψη και την είσπραξη των εισφορών.

Ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για νέα περικοπή των συντάξεων σε περίπτωση που δημιουργηθεί «μαύρη τρύπα» στα Ταμεία (πέρυσι οι απώλειες λόγω κρίσης ήταν 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ).

Παράλληλα, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο για την είσπραξη των κοινωνικών εισφορών.

Μέχρι το τέλος του Μαρτίου η είσπραξη των φόρων και των κοινωνικών εισφορών των μεγαλύτερων οφειλετών ενοποιείται.

Μάλιστα προβλέπεται πως θα υπάρξουν κοινοί έλεγχοι.

Παράλληλα, η κάρτα εργασίας θα εισαχθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο στις επιχειρήσεις.

Για όσες επιχειρήσεις «υιοθετήσουν» το νέο μέτρο θα καταστεί υποχρεωτική η ταυτόχρονη πληρωμή μισθών, παρακρατηθέντων φόρων επί της μισθοδοσίας και κοινωνικών εισφορών με ηλεκτρονικά μέσα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

ethnos.gr