Εκατοντάδες εταιρείες προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης

Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει δυσκολίες στην αγορά εργασίας και όσον αφορά τους αποφοίτους των τμημάτων Πληροφορικής, οι προβλέψεις όμως για το μέλλον δεν είναι δυσοίωνες τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό.

Μια απλή «περιήγηση» στις αγγελίες για την εύρεση εργαζομένων δείχνει ότι εκατοντάδες εταιρείες κυρίως του εξωτερικού αναζητούν αποφοίτους ειδικοτήτων όπως αυτές των ηλεκτρολόγων, των μηχανικών Η/Υ, των τεχνολόγων, των ηλεκτρονικών και φυσικά Πληροφορικής (όπως τεχνικούς εφαρμογών πληροφορικής δικτύων και αυτοματισμού γραφείου, ειδικός εφαρμογών πληροφορικής με πολυμέσα και σχεδιαστής μέσω συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών).

Σήμερα το «Έθνος - Παιδεία» κάνει ένα «σερφάρισμα» στον κόσμο της Πληροφορικής και στα τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που προσφέρουν τέτοιες σπουδές -και τα οποία συνολικά είναι 47-, καθώς υπάρχουν χιλιάδες παιδιά, τα οποία κάθε χρόνο ενδιαφέρονται για μια θέση στον μαγικό κόσμο της Πληροφορικής και θέλουν να μυηθούν στα μυστικά των Η/Υ, τις τηλεπικοινωνίες, το στήσιμο δικτύων και γενικά την ψηφιακή τεχνολογία.

Σχεδόν το 25% των υποψηφίων κάθε χρόνο θα ήθελε να εισαχθεί σε κάποια τέτοια σχολή αλλά αυτό φυσικά δεν είναι εφικτό, καθώς οι προσφερόμενες θέσεις είναι λίγες, ενώ για τις εξαιρετικά υψηλόβαθμες σχολές του είδους η εισαγωγή μοιάζει όνειρο απατηλό, καθώς οι βάσεις εισαγωγής είναι υψηλές, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σχολές με χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής που κυμαίνονται μεταξύ 15.000 και 16.000 μόρια και πολύ χαμηλότερα βέβαια στα τμήματα των ΤΕΙ .

Γενικά η εικόνα όσον αφορά τα τμήματα είναι ή του ύψους τους βάθους. Έτσι έχουμε τα περιζήτητα τμήματα των κεντρικών πανεπιστημίων που απαιτούν άριστη βαθμολογία αλλά διαθέτουν λίγες θέσεις.

Την ίδια στιγμή παρατηρούμε στα «δεύτερης» και «τρίτης» διαλογής τμήματα, όπου οι θέσεις επαρκούν για τη ζήτηση αλλά και κάποια που οι θέσεις δεν καλύπτονται. Εδώ και χρόνια η πιο δύσκολη πρόσβαση είναι για το τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ με βάση που σχεδόν κάθε χρόνο αγγίζει το τέλειο και μόλις 1 στους 5 υποψηφίους ή ποσοστό 19,09 % από όσους το δηλώνουν ως πρώτη προτίμησή τους παίρνει το πολυπόθητο εισιτήριο εισαγωγής.

Περίπου 1 στους 4 ή ποσοστό 23,86 % με πρώτη προτίμηση το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξασφαλίζει την είσοδό του σ' αυτό.

Λίγοι οι εκλεκτοί, λιγότεροι από 1 στους 3 ή ποσοστό 29,44 % που πιάνει την πρώτη προτίμησή του, που είναι το ΤΕΙ Πληροφορικής Αθήνας. Ακολουθούν τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ Θεσσαλονίκης (37,5%), Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστημίου Αθηνών (43,8 %) και Πληροφορικής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (49,4 %).

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

.ethnos.grPosted Image