Διακόσιες υποτροφίες θα προσφέρει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας σε Κύπριους που επιθυμούν να σπουδάσουν στην Κίνα, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους μετά την υπογραφή στο Προεδρικό Συμφωνίας Συνεργασίας στους τομείς της ανώτερης εκπαίδευσης και των επιστημών μεταξύ του ιδίου και του Υφυπουργού Παιδείας της Κίνας Hao Ping.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «πριν από λίγο, στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Κίνας, υπογράψαμε τη συμφωνία για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην οποία περιλαμβάνονται θέματα όπως η ανταλλαγή επιστημόνων για θέματα έρευνας από τα πανεπιστήμια των δύο χωρών, ανταλλαγή φοιτητών, διευκόλυνση για σπουδές στις δύο χώρες, αλλά και παροχή υποτροφιών στις δύο χώρες».

Η κ. Λιου, πρόσθεσε, «μας ενημέρωσε ότι η Κυβέρνηση της Κίνας θα προσφέρει 200 υποτροφίες σε Κύπριους πολίτες για σπουδές στην Κίνα».

Ο κ. Δημοσθένους αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας νωρίτερα λέγοντας ότι «συζητήσαμε κυρίως θέματα που αφορούν στη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συμφωνήσαμε ότι θα επισπευσθούν όλες οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αμοιβαία αναγνώριση των τίτλων σπουδών των δύο χωρών».

Πρόσθεσε ότι «συζητήσαμε και το θέμα της υπογραφής μιας συμφωνίας για θέματα πολιτισμού, καθώς επίσης για την πρόθεση κυπριακού πανεπιστημίου να προχωρήσει στην ίδρυση Ινστιτούτου Κομφούκιου στην Κύπρο για την εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας».

«Μέσα σ’ αυτό λοιπόν το πλαίσιο της συνάντησης και της υπογραφής του Μνημονίου συμφωνήσαμε ότι αυτά θα συνεχιστούν και στο μέλλον και επισφραγίσαμε την πραγματική φιλία η οποία αναπτύσσεται μεταξύ των λαών των δύο χωρών», συμπλήρωσε.

Τέλος, ανέφερε ότι ο ίδιος ευχαρίστησε εκ μέρους του Υπουργείου την Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία για τη συνεχή συμπαράσταση της Κίνας σε θέματα παιδείας και πολιτισμού.

xenesglosses.eu