Υπογράφει η Μαριάννα Λαγουμίδη

Σύμβουλος παιδιού Παν/μίου Λονδίνου

Εξειδικευμένη στη Δυσλεξία


Η πολυγλωσσία είναι ένα εφόδιο που αναμφισβήτητα δίνει προβάδισμα στην αγορά εργασίας. Όλοι γνωρίζουν την ανάγκη των ξένων γλωσσών, σε οποιαδήποτε φάση της ζωής τους. Γενικά, στην επικοινωνία, στο διαδίκτυο, στις ταμπέλες, στο σχολείο, στις μάρκες, στις σπουδές, όλοι και παντού επικοινωνούν μέσω της ελληνικής, μα και κάποιας ξένης γλώσσας.

Σχετικά, είναι δε ιδιαίτερα χρήσιμο, το αποτέλεσμα της έρευνας του Πανεπιστημίου Northwestern των ΗΠΑ που λέει ότι η γνώση μιας ή δύο ξένων γλωσσών δίνει «ώθηση στη δύναμη του μυαλού». Με λίγα λόγια, η γνώση ξένων γλωσσών σίγουρα κάνει τον άνθρωπο πιο έξυπνο.

Σύμφωνα με τις έρευνες που έγιναν σε 48 εθελοντές, εκ των οποίων οι 23 ήταν δίγλωσσοι, αποδείχτηκε πως οι δεύτεροι είναι πιο αποδοτικοί όταν υπήρχε θόρυβος σε σχέση με τους υπόλοιπους. Οι πολύγλωσσοι μπορούσαν να επεξεργαστούν καλύτερα ήχους όταν υπήρχε στο χώρο θόρυβος από άλλες συζητήσεις. Και τούτο συμβαίνει γιατί τα νευρικά κύτταρα και τα εγκεφαλικά, να μην «ταράζονται» καθώς ακούνε πολλαπλούς ήχους, αλλά αντίθετα, να μπορούν να προσηλώνονται. Κατά συνέπεια, οι πολύγλωσσοι –παιδιά και ενήλικες- βρήκαν τρόπο να αποτρέψουν ένα αίτιο της επίκτητης δυσλεξίας.

Συμπερασματικά, αν το μέλλον φαίνεται αβέβαιο στον εργασιακό τομέα αφήνουμε την γκρίνια και πιάνουμε τα βιβλία ξένων γλωσσών, για να αποφύγουμε όχι μόνο την ανεργία αλλά και το χαμηλό διανοητικό επίπεδο.

Οι καλύτερες μέθοδοι εύκολης μάθησης της Ξένης Γλώσσας είναι ο βιωματικός και ο διαδραστικός. Με αυτούς τους δύο τρόπους, τα παιδιά αποφεύγουν την παθητικότητα, «κάνουν για να μάθουν». Αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους, μαθαίνουν να ζουν, να εκτιμούν και να δραστηριοποιούνται με παιδιά διαφορετικής γλώσσας και εξοικιώνονται με τους ¨άλλους¨ στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

«Ή Μrs Μαριάννα διδάσκει με περίεργο τρόπο. χορεύουνε στην τάξη με τη δασκάλα, ενώ κάνουν μάθημα! Άραγε, θα μάθουν τελικά αγγλικά;» έλεγε η Βίκυ καθώς περίμενε να πάρει το γιο της, έξω από το φροντιστήριο. «Διάβασα, ότι όταν παίζουν αυτό που διδάσκονται, το μαθαίνουν εύκολα –όπως μάθανε τα ελληνικά», απαντά η Κική που ασχολείται αρκετά με το διαδίκτυο.

Πράγματι. Αυτές οι σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας διαφέρουν πολύ από τις κλασσικές. Μέσα όμως από τη διαδραστικότητα, οι μαθητές μπορούν να εμπλουτίσουν την γνώση της ξένης γλώσσας ¨σαν να ζουν στην ξένη χώρα¨ και να μάθουν εκφράσεις, συντομεύσεις προφορικών λέξεων και το αυθεντικό γλωσσικό υλικό, καθώς ακούνε και μιλάνε με τους δασκάλους ή τους συμμαθητές.

Γονείς, δώστε στο παιδί σας τη δυνατότητα να μάθει ξένες γλώσσες. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι γίνεται πιο έξυπνο και εκπαιδευτικά αποδεκτό ότι έχει περισσότερα προσόντα για δουλειά ως ενήλικας.


Υπογράφει η Μαριάννα Λαγουμίδη

Σύμβουλος παιδιού Παν/μίου Λονδίνου

Εξειδικευμένη στη Δυσλεξία

[email protected]


zougla.gr/