Κάθε παιδί με ανυπομονησία περιμένει την αρχή των καλοκαιρινών διακοπών. Αυτήν την περίοδο, όμως, τα παιδιά επίσης μπορούν να εκπαιδεύονται. Οι ξένες γλώσσες, π.χ., ευκολότερα αφομοιώνονται στην διάρκεια του παιχνιδιού και της διασκέδασης στην συντροφιά συνομηλίκων από διάφορες χώρες.

Εδώ και 20 χρόνια η εταιρεία Integral συμβουλεύει παιδιά, που επιθυμούν να συνεχίσουν την μέση και την ανώτατη εκπαίδευσή τους στο εξωτερικό και οργανώσει διακοπές με την εκμάθηση ξένης γλώσσας για μαθητές. Στην αρχή της δραστηριότητάς τους για ένα καλοκαίρι γράφονταν το πολύ 30 παιδιά. Με την πάροδο του χρόνου ο αριθμός τους άρχισε να υπερβαίνει τις 3.000. Η Ιρίνα Χρήστοβα, ιδιοκτήτρια της συμβουλευτικής εταιρείας, μας διηγήθηκε γι' αυτήν την καλοκαιρινή περιπέτεια.

"Οι διακοπές με την εκμάθηση ξένης γλώσσας αποσκοπούν στην βελτίωση της γνώσης της ομιλούμενης γλώσσας και βοηθούν τo παιδί στο να ξεπεράσει κάποιες δυσκολίες στην γραμματική. Δεν γίνεται λόγος για εντατική εκπαίδευση", εξηγεί η κα Χρήστοβα. "Τα κείμενα, που χρησιμοποιούνται στα βιβλία, αποσκοπούν στο να προσελκύσουν την προσοχή του παιδιού, στο να το κάνουν να χρησιμοποιεί νέες λέξεις, προκαλούν την επιθυμία του να επικοινωνεί. Και αυτό γίνεται φυσικά, επειδή τα παιδιά είναι μαζί στην αίθουσα με άλλα παιδιά απ' όλο τον κόσμο. Όταν συζητείται κάποιο θέμα, π.χ. το ποδόσφαιρο, τα παιδιά από κάθε κράτος θέλουν να μιλήσουν για το ποδόσφαιρο στην δική τους χώρα ή για κάποιο άλλο δημοφιλές σπορ. Εάν ένας Ιάπωνας διηγηθεί για το σούμο, αμέσως κάποιος άλλος θα διηγηθεί για κάποιο σπορ στην δική του χώρα. Έτσι η εκπαίδευση γίνεται ενδιαφέρουσα. Μερικές από τις προσφερόμενες διακοπές συνοδεύονται από πολύ ενδιαφέρον αθλητικό πρόγραμμα με ασκήσεις μερικών ωρών την ημέρα. Άλλες διακοπές προσφέρουν εκδρομές σε διάφορες πόλεις του κράτους. Δεν είναι λίγα και τα παιδιά, που πηγαίνουν στο εξωτερικό, για να περάσουν από εξετάσεις ξένης γλώσσας, που θα χρειαστούν το επόμενο ή μετεπόμενο χρόνο, για να βάλουν τις υποψηφιότητές τους σε διάφορα πανεπιστήμια".

Οι διακοπές με την εκμάθηση ξένης γλώσσες συνοδεύονται από διάφορα είδη διασκέδασης. Για τους μικρούς θαυμαστές της τέχνης προβλέπονται μαθήματα τραγουδιού και μουσικών οργάνων. Αξέχαστες παραμένουν οι προπονήσεις ποδοσφαίρου με προπονητές από μεγάλες ομάδες. Αναζητούνται επίσης οι ασκήσεις στο τένις, την ιππασία, τα υδάτινα σπορ.


"Και πάλι για τους θαυμαστές του αθλητισμού στην Ελβετία π.χ. προσφέρονται ράφτινγκ, ορειβασία, τουρισμός. Στα περισσότερα σχολεία προσφέρονται και εκδρομές με διανυκτέρευση σε σκηνές. Τώρα τελευταία παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον γι' αυτές τις προσφορές. Τα σημερινά παιδιά είναι διαφορετικά, τους αρέσει να κάνουν κάτι το διαφορετικό και η επαφή με την φύση γι' αυτά είναι κάτι το επιθυμητό. Η αναζήτηση διακοπών στην φύση συνεχώς αυξάνεται", αναφέρει η κα Χρήστοβα.

Η ελάχιστη διάρκεια των διακοπών εκμάθησης ξένης γλώσσας είναι 2 εβδομάδες, αλλά από την εταιρεία συστήνουν τουλάχιστον τρεις. Τις πρώτες επτά μέρες τα παιδιά προσαρμόζονται, βρίσκουν φίλους και τον υπόλοιπο χρόνο μπορούν άνετα και χωρίς να τους πιέζει ο χρόνος να μάθουν περισσότερες λέξεις από την ξένη γλώσσα.


Posted Image

Η Ιρίνα Χρήστοβα λέει, ότι τώρα τελευταία αυξάνεται το ενδιαφέρον για τους κύκλους μαθημάτων, που είναι για παιδιά και γονείς. Σ' αυτούς το παιδί και η μητέρα ταυτόχρονα μελετούν τη γλώσσα. Ας ακούσουμε και ποιοι είναι οι προτιμώμενοι προορισμοί για διακοπές για τις βουλγαρικές οικογένειες.

"Ίσως ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς είναι η Πάλμα ντε Μαγιόρκα στην Ισπανία. Είναι για εκείνους, που θέλουν να συνδυάσουν την εκμάθηση γλώσσας με τον παραθερισμό στη θάλασσα. Στην Γαλλία επιθυμητά μέρη είναι η Νίκαια και οι Κάννες, που προτιμούνται από τους θαυμαστές του ζεστού κλίματος και ωραίων παραλίων. Στην Μεγάλη Βρετανία τα πιο επισκεπτόμενα κέντρα είναι η Οξφόρδη, το Κέμπριτς και το Λονδίνο. Φέτος λόγω της ολυμπιάδας οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν μέρη, τα οποία βρίσκονται πιο μακριά από το Λονδίνο και νομίζω, ότι αυτό θα τους βοηθήσει να ανακαλύψουν μια νέα Αγγλία. Η Αμερική είναι προορισμός κυρίως για μαθητές, που έχουν πάει πλέον για διακοπές στο εξωτερικό. Πηγαίνοντας στην Αμερική τα παιδιά πραγματικά ανακαλύπτουν κάτι το πολύ διαφορετικό. Εκεί τους αρπάζει η μεγάλη διαφορά. Οι διακοπές, που οργανώνουμε, ανοίγουν τα μάτια των παιδιών και κάνουν τον κόσμο ακόμη πιο ενδιαφέρον", είπε η Ιρίνα Χρήστοβα.


Μετάφραση: Σβέτλα Τόντοροβα

http://bnr.bg