Στις μέρες μας όλο και πιο συχνή είναι η χρήση των λεγόμενων greeklish σε ό,τι αφορά την ψηφιακή γραφή. Πόσο επικίνδυνη είναι όμως η χρήση των ελληνικών με αγγλικούς χαρακτήρες στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας;

«Τα greeklish αποτελούν ένα σύστημα γραφής και δεν είναι γλώσσα, καθώς χρησιμοποιούνται κατεξοχήν στα ηλεκτρονικά μέσα και κυρίως από νεαρές ηλικίες», δήλωσε στο metrogreece .gr η γλωσσολόγος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Μαρία Αραποπούλου.

Και συνέχισε λέγοντας «πολλές φορές, βέβαια ,παρεισφρύουν τα greeklish και σε άλλα κείμενα των παιδιών, εφόσον όμως συντηρηθεί και διατηρηθεί η παραγωγή γραπτού λόγου σε πιο επίσημες περιστάσεις και το σχολείο δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να απορριφθεί το ελληνικό αλφάβητο. Παρατηρείται επίσης τα παιδιά που μεγαλώνουν να χρησιμοποιούν κυρίως την ελληνική γραφή ακόμα και στο διαδίκτυο.

Τέλος, η κα Αραποπούλου τόνισε, «τα μέσα μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε ελληνικά, οπότε μπορούμε να ενθαρρύνουμε τη χρήση του ελληνικού αλφαβήτου για λόγους πολιτισμικούς, αλλά δεν μπορούμε να απαντήσουμε ότι η χρήσω των greeklish ισούται με καταστροφή».


Πηγή: metrogreece