Θέλετε να μάθετε μία ξένη γλώσσα αλλά σας φαίνεται… βουνό; Οι σύγχρονες έρευνες από τους επιστήμονες γλωσσολόγους θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε γνώμη επί του θέματος. Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες σας αρκεί να μάθετε μόνο 120 λέξεις και φράσεις για να συνεννοηθείτε στο 80% των γλωσσών που μιλιούνται αυτή τη στιγμή στην υφήλιο. Μπορεί να μην μπορέσετε να ανοίξετε… διπλωματική συζήτηση, ωστόσο θα καταλαβαίνετε πολλά πράγματα, ακόμα περισσότερο θα γίνεστε κατανοητοί στους ξένους, αφήστε που αν ξεκινήσετε συστηματικά να μαθαίνετε λέξεις και φράσεις από διάφορες γλώσσες μπορεί να γίνετε και εξπέρ, αφού με τις συμβουλές των γλωσσολόγων δεν χρειάζονται παρά μόνο έξι εβδομάδες εντατικής δουλειάς για να μάθετε τα «βασικά» μιας ξένης γλώσσας!

Το πιο δύσκολο, βέβαια, είναι η απομνημόνευση του λεξιλογίου. Εκεί υπάρχουν πολλές τεχνικές για να μάθετε μόνοι σας και να θυμάστε διάφορες λέξεις και φράσεις. Η πιο συνηθισμένη απ’ αυτές είναι «μία λέξη την ημέρα» (κυκλοφορεί και σε application σε διάφορες μορφές κινητών τηλεφώνων), ωστόσο το πανεπιστήμιο EFL (English Foreign Language) που έχει έδρα στη Σεούλ της Νότιας Κορέας διατύπωσε μια σειρά από «κανόνες», οι οποίες βοηθούν στην πιο γρήγορη εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Ποιοι είναι αυτοί;

Εφικτοί στόχοι

Το μυστικό για την εκμάθηση της ξένης γλώσσας είναι η συνεχής απασχόληση. Δεν ωφελεί να διαβάζετε 2-3 ημέρες το μήνα και να μαθαίνετε 200 λέξεις, αλλά να τις… ξεχνάτε μέχρι να πιάσετε το βιβλίο. Μικρά μαθήματα 10-15 λεπτών την ημέρα (όλοι έχουμε τόσο χρόνο να διαθέσουμε), στα οποία μπορείτε να μαθαίνετε έστω 5-10 καινούργια πράγματα, θα βοηθήσουν στο να μείνουν πολύ περισσότερα πράγματα στη μνήμη σας.

Posted Image



Ομάδες λέξεων

Το «μία λέξη την ημέρα» μπορεί να βοηθήσει, αλλά το μυαλό χρειάζεται κάτι πιο σύνθετο για να απομνημονεύσει. Μην μαθαίνετε «σκόρπιες» λέξεις από το λεξικό. Ομαδοποιήστε τις ανάλογα με το νόημά τους (π.χ. ονομασίες φρούτων, μέρη του σώματος, μήνες του χρόνου κτλ.). Αν καταφέρετε και τα «φτιάξετε» σε έτοιμες φράσεις, ακόμα καλύτερα.

Αποφεύγουμε τα αντίθετα

Μην μαθαίνετε μαζί τα αντίθετα. Το μυαλό δυσκολεύεται να καταχωρίσει το νόημα δύο εντελώς άγνωστων λέξεων και πολλές φορές τα μπερδεύει. Απομνημονεύστε μια λέξη και μάθετε την αντίθετή της σε μία εβδομάδα. Θα τη θυμηθείτε πολύ καθαρότερα και δεν θα έχετε αμφιβολία για το νόημά της.

Προθέματα και καταλήξεις

Αρκετές λέξεις διάφορων γλωσσών έχουν προθέματα και καταλήξεις, τα οποία μας βοηθούν να καταλάβουμε «εξ ορισμού» το νόημά τους ή το μέρος του λόγου, ώστε να θυμόμαστε μόνο το θέμα της λέξης και να την αναγνωρίζουμε ευκολότερα. Π.χ. η γαλλική λέξη desagreable, δυσάρεστος, έχει στην αρχή το αρνητικό πρόθεμα des- και στο τέλος την κατάληξη –able, που δηλώνει επίθετο.

Posted Image

Διάβασμα

Τίποτα δεν κάνει περισσότερο καλό από το να μάθουμε μία ξένη γλώσσα από το διάβασμα. Μην πάτε από την αρχή στα δύσκολα (λογοτεχνικά βιβλία κτλ.), προτιμήστε ένα περιοδικό ποικίλης ύλης, που είναι πιο ευανάγνωστο και ενδιαφέρον και θα σας φέρει σε επαφή με τη «ζωντανή» μεριά της γλώσσας που μαθαίνετε. Στην αρχή προσπαθήστε να καταλάβετε πολύ μικρά άρθρα, ακόμα και τις λεζάντες στις φωτογραφίες! Μην απογοητεύεστε όταν ανατρέχετε συνεχώς στο λεξικό. Σε λίγο καιρό θα διαβάζετε πολύ πιο άνετα.

flowmagazine.gr