Ποια είναι η ανακοίνωση που κοινοποιεί τη δημιουργία του μεγαλύτερου εκδοτικού κολοσσού του κόσμου

Χρήστος Δεμέτης

news247

Απρίλιος 06 2013 15:36

Ο “Penguin Random House” θα είναι ο νέος παγκόσμιος εκδοτικός κολοσσός, μετά το “ναι” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συγχώνευση του βρετανικού ομίλου Pearson με τον γερμανικό Bertelsmann.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “η ένωση αυτή δεν θα δημιουργήσει προβλήματα ανταγωνισμού, ιδίως επειδή ο όμιλος που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει αρκετούς ισχυρούς ανταγωνιστές”.

Μετά την αρχική ανακοίνωση στο τέλος Οκτωβρίου της δημιουργίας του νέου εκδοτικού “γίγαντα”, οι αναλυτές ανησυχούσαν για πιθανά προβλήματα ανταγωνισμού, λόγω του μεγέθους αυτής της κοινοπραξίας, η οποία θα κυριαρχείται από την Bertelsmann με ποσοστό 53%, ενώ η Pearson θα κατέχει το υπόλοιπο 47%.

Στόχος από εδώ και πέρα του νέου εκδοτικού γίγαντα θα είναι να λειτουργήσει στο χώρο των εκδόσεων με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Κυριότεροι ανταγωνιστές του από εδώ και στο εξής θα είναι το Amazon και η περίφημη πλατφόρμα Kindle για την ανάγνωση βιβλίων σε ψηφιακή μορφή.

Ο γιγαντιαίος νέος εκδοτικός οίκος αποσκοπεί στο να “πραγματοποιεί εκδόσεις με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο μέσω των κλασσικών μορφών και διαύλων διανομής αλλά και των αναδυόμενων”, όπως είχε τονίσει κατά την ανακοίνωση της συγχώνευσης ο επικεφαλής της Bertelsmann, Τόμας Ράμπε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι έχει αξιολογήσει τον αντίκτυπο της συγχώνευσης αυτής στις αγορές απόκτησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα βιβλία στα αγγλικά, καθώς και στις αγορές για την πώληση των βιβλίων στην αγγλική γλώσσα στους διανομείς.

Κατέληξε μάλιστα στο συμπέρασμα ότι στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, η νέα οντότητα θα “αντιμετωπίσει ανταγωνισμό από πολλούς μεγάλους εκδοτικούς οίκους, αλλά και πολλούς εκδότες μικρού και μεσαίου μεγέθους”