Τα τελευταία χρόνια οι νέες τεχνολογίες, όπως όλοι λίγο πολύ διαπιστώνουμε, εισχωρούν όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Μπορούμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε τα πράγματα που κάνουμε στην καθημερινότητά μας για να ενισχύσουμε τη ξένη γλώσσα που επιθυμούμε.

Από το πρωί που θα ξυπνήσουμε μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθούμε χρησιμοποιούμε όσο πιο πολύ μπορούμε την τεχνολογία και τα επιτεύγματα της για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. > .

Θα δούμε τις ειδήσεις στην τηλεόραση, θα τσεκάρουμε τα mail μας στο i-pad, θα ακούσουμε μουσική πηγαίνοντας στη δουλειά από το i-pod, θα κάνουμε meeting με τους συναδέλφους μας από το laptop και γυρνώντας σπίτι θα μιλήσουμε από το κινητό με τους φίλους μας ή απλά θα τους στείλουμε ένα sms.

Γιατί λοιπόν να μην εκμεταλλευτούμε όλα αυτά τα μικρά καθημερινά πράγματα για να εξασκήσουμε την ξένη γλώσσα που ήδη ξέρουμε ή να μάθουμε μια καινούρια? Πώς μπορεί να γίνει αυτό? Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που αναφέραμε παραπάνω, καθώς και τα πλέον διαδεδομένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

1. Όπως μιλάμε με φίλους μας στο Facebook ή στο Twitter, μπορούμε να βρούμε ανθρώπους από το εξωτερικό που μιλάνε τη γλώσσα που μας ενδιαφέρει και να συνομιλήσουμε μαζί τους.

2. Γιατί να δούμε μόνο τις ειδήσεις της Ελλάδας? Πολύ απλά βάζοντας ειδήσεις από το κανάλι των αντίστοιχων ξένων χωρών συνηθίζουμε στο άκουσμα της γλώσσας, αλλά και μαθαίνουμε τι γίνεται στον κόσμο. Μπορούμε παράλληλα να ενημερωνόμαστε από μεγάλα ειδησιογραφικές ιστοσελίδες της αντίστοιχης γλώσσας που μας ενδιαφέρει.

3. Γυρίζουμε τη γλώσσα του κινητού μας από ελληνικά στη γλώσσα που μας ενδιαφέρει και αυτόματα έχουμε μάθει καινούριες λέξεις, αφού ήδη ουσιαστικά γνωρίζουμε το μενού του.

4. Όσο για τα παιχνίδια που τυχόν παίζουμε σε κινητό ή υπολογιστή μπορούν κάλλιστα να μετατραπούν από ψυχαγωγία σε εκπαιδευτικό υλικό (επιλέγοντας φυσικά τις κατάλληλες εφαρμογές που υποστηρίζουν πολυγλωσσικότητα).

5. Τέλος ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο είναι και το YouTube. Εκεί όχι μόνο ακούμε τραγούδια στη γλώσσα που μας ενδιαφέρει, αλλά μπορούμε να βρούμε κάθε λογής video που θα μας κάνει τόσο να ψυχαγωγηθούμε, όσο και να μάθουμε πράγματα για την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που μιλούν τη γλώσσα που θέλουμε να μάθουμε. Τα είδη των video και η ποικιλία στις διάφορες γλώσσες είναι πραγματικά πολύ μεγάλη στο Youtube, απλά αναζητήστε αυτό που σας ενδιαφέρει.

Κλείνοντας, λοιπόν, θα ήθελα να πω ότι είτε ενδιαφερόμαστε για μαθήματα στα αγγλικά, ισπανικά, γερμανικά, κινέζικα ή για οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, μπορούμε κάνοντας τις καθημερινές μας ασχολίες και ενδιαφέροντα να την κατακτήσουμε. Γι' αυτό από εδώ και πέρα κάθε φορά που θα ανοίγετε τον υπολογιστή σας ή το κινητό σας ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή σας διευκολύνει ξανασκεφτείτε σε ποια γλώσσα θέλετε να δείτε ή να ακούσετε αυτό που έχετε επιλέξει. ekmathisi.edu.gr

.