ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΖΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ

Είμαι εκπαιδευτικός Αγγλικής και διάβασα το σχετικό υπόμνημα όσον αφορά τη διδασκαλία της Αγγλικής στο Λύκειο. Αυτό που θα ήθελα ιδιαιτέρως να υπενθυμίσω, να τονίσω και να υπογραμμίσω και θα ήταν απαραίτητο να αναφερθεί και να τονιστεί στο Υπουργείο είναι ότι η Αγγλική γλώσσα αποτελεί το βασικό τρόπο επικοινωνίας σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα ανταλλαγής μαθητών όπως Comenius και εν δυνάμει φοιτητών Erasmus αλλά και σε καινοτόμες πρακτικές όπως το e-twinning που μετρά λίγο χρόνο ζωής και δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δουλεύουν με άλλα σχολεία σε θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων τους, της καθημερινότητάς τους, κυρίως στην Αγγλική.

Έτυχε φέτος να είμαι σε σχολείο του οποίου οι μαθητές όχι μόνο δεν έτυχε να ταξιδέψουν στο εξωτερικό αλλά πολλοί από αυτούς δεν είχαν φύγει ποτέ από το ίδιο το χωριό τους.

Τα προγράμματα αυτά προϋποθέτουν όχι απλά βαθιά γνώση της Αγγλικής αλλά και ικανότητα χειρισμού της γλώσσας, πολύ καλά αναπτυγμένες δεξιότητες επικοινωνίας σε υψηλό επίπεδο ώστε να ανταπεξέλθουν στην προετοιμασία εργασιών στην Αγγλική, στο σχεδιασμό διαφόρων project, στην παρουσίαση και εξήγηση αυτών στην Αγγλική και βέβαια στη χρήση διαφόρων πολυμέσων και στην αξιοποίηση της πληροφορικής για βέλτιστα αποτελέσματα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι τα παιδιά συναναστρέφονται και ανακαλύπτουν την ικανότητά τους να επικοινωνούν σε μία δεύτερη γλώσσα με αρκετούς ανθρώπους που την έχουν μητρική, συνάπτουν σχέσεις εάν δεν δημιουργούν στενές φιλίες, διατηρούν επικοινωνία με άτομα της ηλικίας τους και διευρύνουν το πνεύμα τους, ανοίγουν τους ορίζοντές τους. Η ηθική ικανοποίηση και η περηφάνεια που νιώθουν, το αίσθημα ότι μπορούν να τα καταφέρουν στη ζωή παρά τις αντιξοότητες που υπάρχουν δεν εκφράζεται με λόγια, φαίνεται μόνο στα μάτια τους. Πολλές οικογένειες ένιωσαν χαρά και αναγνώριση προς το σχολείο όταν είδαν τα παιδιά να βγαίνουν από το στενό τους περιβάλλον, το “κέλυφός” τους και να ζουν μοναδικές εμπειρίες που δεν πρόκειται να ξαναζήσουν πολλά από αυτά, με δεδομένες τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες.

Για τον λόγο αυτό είναι ζωτική ανάγκη θεωρώ να διατηρηθεί η Αγγλική γλώσσα στο Νέο Λύκειο.

Εκπαιδευτικός ΠΕ06 σε ΔΙΑΘΕΣΗμότητα

alfavita.gr

.