Μαθητές μην ξεχνάτε τις ξένες γλώσσες. Η συμβουλή αυτή είναι μόνιμη μέσα από τις σελίδες του «Έθνος - Παιδεία» χρόνια τώρα, καθώς είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι αποτελούν διαβατήριο ζωής και σήμερα περισσότερο από ποτέ, αφού σχεδόν όλοι οι νέοι άνθρωποι ίσως χρειαστεί να βρεθούν σε μια ξένη χώρα, προκειμένου να ζήσουν, να σπουδάσουν και να εργαστούν.

Οι Έλληνες αγαπούν να μαθαίνουν ξένες γλώσσες και γι' αυτό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κατέχουμε τα υψηλότερα ποσοστά γλωσσομάθειας. Το μόνο λάθος που κάνουν οι μαθητές του λυκείου είναι ότι στις δύο τελευταίες τάξεις παραμελούν εντελώς τις ξένες γλώσσες και την προσπάθεια να πάρουν τα πτυχία τους, καθώς αφοσιώνονται απόλυτα στην προετοιμασία για τις Πανελλαδικές.

Η επιλογή αυτή είναι λανθασμένη, καθώς στη σημερινή εποχή το πτυχίο ξένων γλωσσών μπορεί να αποδειχτεί περισσότερο πολύτιμο για έναν νέο άνθρωπο που αναζητά την τύχη του από οποιοδήποτε άλλο «χαρτί», ακόμη και αυτό του πανεπιστημίου. Ιδιαίτερα βέβαια όσον αφορά τα Αγγλικά, κανείς δεν πρέπει τελειώνοντας το λύκειο να μην έχει πάρει το πτυχίο του.

Και βέβαια πλέον η μία γλώσσα δεν θεωρείται αρκετή, συνεπώς η δεύτερη ή και η τρίτη γλώσσα αποτελούν από μόνες τους τεράστιο προσόν για τον νέο άνθρωπο που προσπαθεί να χτίσει ένα σοβαρό επαγγελματικό, και όχι μόνο, μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δύο φορές τον χρόνο έχετε τη δυνατότητα να δώσετε εξετάσεις για την απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ) σε όποια γλώσσα είστε έτοιμος να πάρετε κάποιο τίτλο, έχοντας τα εξής προνόμια:

Είναι κρατικό πιστοποιητικό και αναγνωρίζεται ως τεκμήριο γνώσης της ξένης γλώσσας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Περιλαμβάνεται στο «προσοντολόγιο» του ΑΣΕΠ. Περιλαμβάνεται σε όλες τις διμερείς μορφωτικές συμφωνίες που συνάπτει το υπουργείο Παιδείας. Αναγνωρίζεται και στις χώρες της ΕΕ. Η συμμετοχή στις εξετάσεις κοστίζει μόνο 80 ευρώ (το σχετικό παράβολο). Στις εξετάσεις έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος Έλληνες πολίτες ή ομογενείς, πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αλλοδαποί που έχουν νομίμως τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα.

Οι εξετάσεις για την απόκτηση του ΚΠΓ ελέγχουν και αξιολογούν τη γνώση διάφορων ξένων γλωσσών κυρίως από Έλληνες χρήστες. Για τον λόγο αυτόν λαμβάνουν υπόψη τις κοινωνικές συνθήκες χρήσης της γλώσσας και ελέγχουν επικοινωνιακές ικανότητες διαμεσολάβησης από την ελληνική στην ξένη γλώσσα, σε αντίθεση με άλλα συστήματα αξιολόγησης, τα οποία σχεδιάζουν τις εξετάσεις τους σε μία μόνο ξένη γλώσσα, ανεξάρτητα από τους χρήστες και το περιβάλλον χρήσης της. Οι εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο (συνήθως Μάιο και Νοέμβριο).

Με δελτίο Τύπου, το οποίο εγκαίρως αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΚΠΓ στο υπουργείο Παιδείας ανακοινώνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων, η οποία ορίζεται 2-3 μήνες πριν από τις εξετάσεις. Οι αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις υποβάλλονται στις Διευθύνσεις ή στα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του υποψηφίου.

Για τη συμμετοχή του στις εξετάσεις ο υποψήφιος υποβάλλει αίτηση συμμετοχής αυτοπροσώπως ή μέσω του κηδεμόνα του ή άλλου εξουσιοδοτημένου, από τον κηδεμόνα του, προσώπου (π.χ. εκπαιδευτικό φορέα, κέντρο ξένων γλωσσών κ.λπ.). Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ.

Πηγή: ethnos.gr