15η επέτειος της , του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η εορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου και είναι ημέρα αφιερωμένη στην εκμάθηση των γλωσσών.

Καθιερώθηκε το 2001, με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe), όταν διοργανώθηκε για πρώτη φορά ο εορτασμός της με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους Γλωσσών και έκτοτε εορτάζεται κάθε χρόνο την ημέρα αυτή.

Απευθύνεται σε περίπου 800 εκατομμύρια Ευρωπαίους και τιμά περισσότερες από 200 ευρωπαϊκές γλώσσες, 24 από τις οποίες είναι επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 60 περιφερειακές ευρωπαϊκές γλώσσες και πολλές άλλες που ομιλούν άνθρωποι από άλλες χώρες του κόσμου.

Σκοπός του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση όλων σχετικά με τη σημασία της εκμάθησης γλωσσών, η προβολή του τεράστιου γλωσσικού και πολιτισμικού πλούτου της Ευρώπης και η ενθάρρυνση της δια βίου εκμάθησης γλωσσών από ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Ο εορτασμός της ημέρας αυτής μας δίνει την ευκαιρία να τονίσουμε τα οφέλη της πολυγλωσσίας, αφού αποτελεί ένα πολύ καλό εφόδιο για την ευκολότερη εύρεση απασχόλησης, ταυτόχρονα όμως αποτελεί αντίβαρο στον αυξανόμενο λαϊκισμό, την ξενοφοβία και την έλλειψη ανεκτικότητας, όπου οι γλώσσες συχνά αντιμετωπίζονται ως μέσον αποκλεισμού και διχασμού.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την καθιέρωση του εορτασμού, η ημέρα αυτή εξακολουθεί να συμβολίζει την ενότητα των ανθρώπων, μέσα από τη διαφορετικότητά τους.

Ας είναι λοιπόν ο εορτασμός αυτός μια αφορμή για να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλη την Ευρώπη αλλά και στις άλλες ηπείρους ότι η γλωσσική ποικιλία είναι μια πολύτιμη περιουσία την οποία οφείλουμε να διαφυλάσσουμε και να αξιοποιούμε καθημερινά.