«Αισθάνθηκα ιδιαίτερη τιμή για την πατρίδα μου και για το ύψιστο πολιτιστικό αγαθό της που είναι η γλώσσα μας, με τον τρόπο με τον οποίο η Λιθουανία γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής γλώσσας, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού» δήλωσε στα γραφεία της ελληνικής κοινότητας Βίλνιους, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ.

Ειδικότερα, ο κ. Κουίκ αναφέρθηκε στην «υπέροχη και συγκινητική εκδήλωση», όπως τη χαρακτήρισε, η οποία διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους, με την αρωγή της ελληνικής πρεσβείας και της ελληνικής κοινότητας. «Ακούσαμε από Λιθουανές και Λιθουανούς να διαβάζουν Όμηρο, Σοφοκλή, Παπαδιαμάντη και να απαγγέλουν Σεφέρη, Ελύτη, Νικηφόρο Βρεττάκο, Βιτσέντζο Κορνάρο, και στίχους από τον "Ύμνο εις της Ελευθερίαν" του Διονύσιου Σολωμού. Και όλα αυτά, παρουσία Λιθουανών αξιωματούχων και πολλών πρέσβεων και επιτετραμμένων από ευρωπαϊκές χώρες, την αμερικανική και την ασιατική Ήπειρο» ανέφερε ο κ. Κουίκ.

Ως προς τον εξωστρεφή στόχο της εκδήλωσης, με αφορμή το γεγονός ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνική Γλώσσας γιορτάστηκε για πρώτη φορά φέτος, υπογράμμισε την ανάγκη «να αποτελέσει και τον πιλότο για το πώς θα πρέπει να χειριζόμαστε από του χρόνου τη συγκεκριμένη επέτειο». Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε πως «το αιτούμενο δεν είναι να πείσουμε τους εαυτούς μας ή την ομογένειά μας να μιλάμε Ελληνικά - παρ’ όλο που πολλοί από εμάς κακοποιούμε την ελληνική γλώσσα, ενώ δυστυχώς υπάρχουν και χώρες όπου στις νεότερες γενιές της Διασποράς, χάνουμε τη χρήση της γλώσσας-, αλλά να διαχέουμε στους τρίτους, σε όλη την Οικουμένη, τη σπουδαιότητα αυτού του ύψιστου πολιτιστικού αγαθού. Και μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, να μάθουν και να αγαπήσουν την Ελλάδα».

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του γραφεία της ελληνικής κοινότητας, Ελληνικός Σύλλογος Λιθουανίας «Η Πατρίδα», εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του για τα όσα γενικώς πράττει η εκεί ελληνική ομογένεια, τιμώντας τη μητέρα–πατρίδα με πολλές ετήσιες εκδηλώσεις και πάντοτε στις σημαντικές εθνικές επετείους.

Η ελληνική κοινότητα, με έδρα το Βίλνιους, αριθμεί 170 μέλη με πρόεδρο την Εβελίνα Παουλαβιτσιένε και στεγάζεται σε κτίριο που έχει παραχωρηθεί από τη λιθουανική κυβέρνηση, όπου λειτουργεί και σχολείο εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για Έλληνες και Λιθουανούς, από την προσχολική έως την τρίτη ηλικία, σε διαφορετικά τμήματα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών, φέτος φοιτούν 70 ενήλικες, στην πλειοψηφία τους Λιθουανοί, με τη συνδρομή αποσπασμένης δασκάλας από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας.