Θέλεις να μιλάς άψογα Αγγλικά, να εκφράζεσαι με ευχέρεια και φυσικότητα στην πιο ευρέως διαδεδομένη γλώσσα του πλανήτη. Για να το πετύχεις αυτό πρέπει φυσικά να μάθεις καλά τη γραμματική και τη σύνταξη των Αγγλικών. Αλλά το βασικότερο που πρέπει να κάνεις είναι να εξασκηθείς. Ας δούμε μερικούς απλούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να μιλήσεις καλύτερα Αγγλικά, γρηγορότερα.

Κάνε λάθη στα Αγγλικά!

Μπορεί να φαίνεται παράξενο να σου προτείνουμε να κάνεις λάθη αλλά είναι ίσως το πρώτο και σημαντικότερο βήμα προς τη γλωσσομάθεια. Μη φοβάσαι να κάνεις λάθη όταν επικοινωνείς με άτομα που μιλούν καλύτερα Αγγλικά από σένα. Έτσι μαθαίνεις και θυμάσαι τον σωστό τρόπο να εκφραστείς. Η διόρθωση είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία που ξεκινά απ’ την αρχή του ταξιδιού των Αγγλικών σου και συνεχίζεται για όσο καιρό εξασκείς τη γλώσσα. Τα λάθη είναι ο μόνος τρόπος να ανέβεις επίπεδο, επειδή τα λάθη γίνονται όταν προσπαθούμε να κάνουμε κάτι που μας δυσκολεύει. Ξέχνα τη ντροπή του λάθους και βελτιώσου!

Σκέψου στα Αγγλικά!

Ένα πλεονέκτημα των ανθρώπων που μεγαλώνουν δίγλωσσοι είναι ότι μπορούν από πολύ μικρή ηλικία να σκέφτονται και στις δύο μητρικές τους γλώσσες. Το ίδιο δεν ισχύει για όσους μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα σε μεγαλύτερη ηλικία και με άλλο σκοπό. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι ανέφικτο, κάθε άλλο! Κάνε μια συνειδητή προσπάθεια να σκέφτεσαι στα Αγγλικά, ακόμη κι αν στην αρχή περιορίζεσαι στις κινήσεις που πρέπει να κάνεις για να φέρεις ένα ποτήρι νερό από την κουζίνα ή στο πλάνο της ημέρας σου. Σταδιακά θα μπορείς να κάνεις πιο περίπλοκες σκέψεις και, ως αποτέλεσμα, να επικοινωνείς ακόμη καλύτερα.

Ζήσε στα Αγγλικά!

Δηλαδή να πας στη Μεγάλη Βρετανία; Όχι, μην προτρέχεις. Σου προτείνουμε να κάνεις κάτι πιο απλό απ’ αυτό: εκθέσου σε όσο περισσότερα Αγγλικά μπορείς στην καθημερινή σου ζωή. Σίγουρα σου έχουν προτείνει να βλέπεις ταινίες και σειρές με αγγλικούς υπότιτλους, και να διαβάζεις εφημερίδες. Μπορεί όμως να κάνεις και κάποιες μικρές αλλαγές που θα αυξήσουν κατά πολύ την εξάσκησή σου. Άλλαξε τη γλώσσα στο κινητό σου σε Αγγλικά. Δώσε οδηγίες σε όσο περισσότερους τουρίστες μπορείς. Γράψε τη λίστα του σούπερ μάρκετ στα Αγγλικά. Κάνε τα σχέδιά σου για διακοπές, εξόδους και βόλτες με φίλους, μπορείς να μαντέψεις; Στα Αγγλικά!

Δεν είναι δύσκολο να βελτιώσεις τα Αγγλικά σου αν τα εντάξεις στην καθημερινότητά σου με τα tips που σου δώσαμε παραπάνω. Φυσικά, η προετοιμασία σου για να δώσεις IELTS θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμη για να βελτιώσεις τα Αγγλικά σου. Το IELTS είναι σχεδιασμένο για να αξιολογήσει τις αληθινές σου γλωσσικές δεξιότητες, το επίπεδο Αγγλικών σου όπως αντιστοιχεί στην πραγματική χρήση της γλώσσας. Η προετοιμασία για την εξέταση, λοιπόν, περιλαμβάνει εξάσκηση στη συζήτηση πάνω σε καθημερινά θέματα, listening βασισμένα σε πρακτικές καταστάσεις, κείμενα από επίκαιρα περιοδικά κι εφημερίδες. Βάλε το λιθαράκι σου με τις συμβουλές που σου δώσαμε και σύντομα θα πηγαίνει η γλώσσα σου ροδάνι!