Έκθεση βιβλίου και workshop

Ενημερωτική εκδήλωση

Κυριακή 21/04/2013

Έκθεση βιβλίου: 10:00–16:30/workshop: 10:00–16:30

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14–16

Σε γερμανική γλώσσα

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής για το workshop

Είσοδος ελεύθερη

Posted Image[email protected]


Η ενημερωτική εκδήλωση δίνει και φέτος τη δυνατότητα να ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το μάθημα των Γερμανικών. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να ενημερωθείτε προσωπικά στα περίπτερα των εκδοτικών οίκων και των γερμανικών βιβλιοπωλείων για τις νέες τάσεις και τις νέες κυκλοφορίες

Στο workshop ο Dieter Kirsch θα ασχοληθεί εκ νέου με τους αδελφούς Γκριμ:

Σκηνική παρουσίαση παραμυθιών: Ένα εργαστήρι μάθησης μέσα από το είδος Γκριμ

Τα εργαστήρια μάθησης είναι μία πρώτη μορφή ατομικής μάθησης, αυτονομίας του μαθητή. Αποτελούν ένα πρώτο βήμα προς την αναίρεση του δασκαλοκεντρικού μοντέλου διδασκαλίας. Αυτό είναι απαραίτητο, καθώς όλα τα συμπεράσματα των γνωστικών επιστημών και νευροεπιστημών δείχνουν όχι μόνο ότι η μάθηση δεν αποτελεί απλώς παθητική λήψη πληροφοριών και αντιλήψεων, αλλά και μία ενεργή διαδικασία, κατά την οποία χτίζεται γνώση. Παράλληλα αποδεικνύεται ότι η μάθηση δεν ισχύει καθολικά και χωρίς διαφοροποιήσεις για όλους τους μαθητές.

Οι συμμετέχοντες θα βιώσουν το μεθοδικό εργαλείο εργαστήρι μάθησης, το οποίο εν συνεχεία θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν, ώστε να αναπτύξουν στην πράξη υλικό για τη σχολική τους καθημερινότητα. Περιεχόμενο του εργαστηρίου μάθησης θα αποτελέσει το είδος Γκριμ.

Επτά μοτίβα, προσανατολισμένα στην έκθεση Παραμυθένιοι Κόσμοι θα αναπτυχθούν σκηνικά, πάντα με βάση ένα παραμύθι. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ατομική και ενεργή μάθηση. Ως μοτίβα θα χρησιμοποιηθούν: Ο ήρωας, η ηρωίδα, το δάσος, ο χρυσός, το κακό, το ζώο και η μαγεία. Τα σχετικά παραμύθια θα είναι: Χάνς-σκαντζοχοιράκι-μου. Κοκκινοσκουφίτσα. Χάνσελ και Γκρέτελ. Ο τυχερός ο Γιάννης. Ραπουνζέλ. Γιορίντε και Γιορίνγκελ. Ο βασιλιάς βάτραχος.

Οι συμμετέχοντες δεν θα γνωρίσουν μόνο νέες μεθόδους εκμάθησης, αλλά και λιγότερο γνωστά παραμύθια. Σε κάθε έναν από τους επτά σταθμούς περιμένουν τους συμμετέχοντες πέντε ασκήσεις, η λύση των οποίων απαιτεί ομαδική εργασία. Ανά διαστήματα διακόπτεται η δραστηριότητα από φάσεις αυτοπαρατήρησης, ώστε να υπάρξει συνείδηση της διαδικασίας. Τουλάχιστον η μία από τις ασκήσεις θα λύνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί από τον κάθε συμμετέχοντα στο μάθημά του.

Posted Image

Posted Image

Πρόγραμμα(PDF, 187 KB) στα Γερμανικά

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής για το workshop

Posted Image [email protected]