Αξιότιμη κυρία, Αξιότιμε κύριε,

Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο των Ημερίδων της δράσης «Μεταφράζοντας την Ευρώπη», τα Γραφεία Αθηνών και Λευκωσίας της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά διοργανώνουν Ημερίδα Εργασίας με τίτλο «Πτυχές της διδασκαλίας ξένων γλωσσών – μετάφραση και αξιολόγηση» το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015 στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Κύριος στόχος της Ημερίδας Εργασίας είναι να συζητηθεί ο ρόλος της μετάφρασης στην εκμάθηση και στην αξιολόγηση της γνώσης ξένων γλωσσών σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια). Πρόκειται για επακόλουθη δράση του Συνεδρίου για «Το μέλλον των γλωσσικών επαγγελμάτων» που οργανώθηκε το Νοέμβριο του 2014 στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ένα από τα συμπεράσματα του εν λόγω Συνεδρίου ήταν ότι ο χώρος της μετάφρασης «είναι διάτρητος και ανοικτός σε πολλούς επαγγελματίες χωρίς τα απαραίτητα προσόντα» μετάφρασης. Διατυπώθηκε επίσης πρόταση για «τη διοργάνωση εργαστηρίου αξιολόγησης του τρόπου διδασκαλίας των ξένων γλωσσών στην Ελλάδα».

Οι αυριανοί επαγγελματίες μεταφραστές είναι οι σημερινοί μαθητές ξένων γλωσσών. Η μετάφραση ως μέσο διδασκαλίας και αξιολόγησης των γλωσσικών δεξιοτήτων μπορεί να τους βοηθήσει να κατακτήσουν πλήρως την ξένη γλώσσα αλλά και να διαπιστώσουν τις δυνατότητές τους σε περίπτωση που επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μετάφραση.

Η Ημερίδα Εργασίας απευθύνεται σε:
  • Συμβούλους, δασκάλους και καθηγητές ξένων γλωσσών στην πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  • Μέλη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής που ασχολούνται με τη διδασκαλία ξένων γλωσσών.

  • Καθηγητές μετάφρασης, μεταπτυχιακούς σπουδαστές και ερευνητές με θέμα την διδασκαλία ξένων γλωσσών

  • Μέλη οργανισμών αξιολόγησης της γνώσης ξένων γλωσσών

Η συμμετοχή στην Ημερίδα Εργασίας είναι δωρεάν αλλά απαιτείται προεγγραφή στη διεύθυνση http://europa.eu/!Gv76Wd. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν εγκαίρως για την εγγραφή τους και για τις λεπτομέρειες της συμμετοχής τους στην Ημερίδα Εργασίας. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Με εκτίμηση,

_______________________

Παναγιώτης ΑΛΕΒΑΝΤΗΣ Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης Γραφείο Αθηνών