Μειώσεις στα δίδακτρα φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών καταγράφονται επιτέλους με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η δειγματοληψία προέρχεται από τα στοιχεία τιμών τιμοκαταλόγου που αποστέλλονται από τα ίδια τα φροντιστήρια και αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (http:// app.gge.gov.gr/). Στην επεξεργασία των στοιχείων δεν έχουν συμπεριληφθεί τυχόν οριζόντιες εκπτώσεις ή ειδικές προσφορές σε κοινωνικές ομάδες (άνεργους, πολύτεκνους κ.λπ).

1. Φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης:

Σύμφωνα με δειγματοληψία της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς διαπιστώθηκαν αρκετές μειώσεις στις τιμές των φροντιστηρίων της μέσης εκπαίδευσης σε σύγκριση με πέρυσι, που φτάνουν μέχρι και το -48%. Συγκεκριμένα, στο 68% του δείγματος καταγράφηκαν αρνητικές μεταβολές σε σύγκριση με πέρσι, στο 27% οι τιμές παρέμειναν σταθερές και μόλις στο 5% καταγράφηκαν κάποιες μικρές ανατιμήσεις.

Η μέση μεταβολή υπολογίζεται στο -11,2%, ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου.

2. Φροντιστήρια ξένων γλωσσών:

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, όπου καταγράφηκαν μειώσεις στις τιμές των διδάκτρων των αγγλικών που αγγίζουν το -43%.

Συγκεκριμένα, στο 31% του δείγματος καταγράφηκαν αρνητικές μεταβολές σε σύγκριση με πέρσι, στο 66% οι τιμές παρέμειναν σταθερές και μόλις στο 3% καταγράφηκαν μικρές ανατιμήσεις. Η μέση μεταβολή υπολογίζεται στο -2,8%.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται και εδώ στις πρώτες τάξεις, ενώ σε ακόμα μικρότερες τάξεις μάλιστα (π.χ. νηπιακές) υπάρχουν προσφορές ακόμα και δωρεάν.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι οι περισσότερες μειώσεις παρουσιάστηκαν στα λεγόμενα συνοικιακά φροντιστήρια σε αντίθεση με επώνυμες αλυσίδες φροντιστηρίων, στις οποίες οι τιμές τιμοκαταλόγου παρέμειναν αμετάβλητες.

Για το θέμα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι μειώσεις διδάκτρων που κατέγραψαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης σε φροντιστήρια απεικονίζουν την προσαρμογή που κάνουν οι Έλληνες πολίτες στις συναλλαγές τους, ώστε αυτές να κινούνται στα επίπεδα που επιβάλλουν οι περιστάσεις.

Οι μειώσεις στα φροντιστήρια ακολούθησαν εκείνες που είχαν καταγραφεί προ ημερών στα σχολικά είδη. Είναι ανάγκη να ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι της οικονομίας. Η κυβέρνηση Σαμαρά και ειδικότερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει εμπιστοσύνη στον Έλληνα επιχειρηματία και στον Έλληνα καταναλωτή».

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ