Αποκλιμάκωση τιμών καταγράφεται για τη νέα σχολική χρονιά στα δίδακτρα των φροντιστηρίων τόσο της μέσης εκπαίδευσης όσο και των ξένων γλωσσών, που σε σύγκριση με πέρυσι φθάνουν μέχρι και το -48%.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και συμπληρώνεται ότι η δειγματοληψία προέρχεται από τα στοιχεία τιμών τιμοκαταλόγου, τα οποία αποστέλλονται από τα ίδια τα φροντιστήρια και αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου: http://app.gge.gov.gr/.

Υπογραμμίζεται από το υπουργείο ότι στην επεξεργασία των στοιχείων δεν έχουν συμπεριληφθεί τυχόν οριζόντιες εκπτώσεις ή ειδικές προσφορές σε κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, πολύτεκνοι κ.λπ.).

Για το θέμα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιος Σκορδάς, δήλωσε: «Οι μειώσεις διδάκτρων που κατέγραψαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης σε φροντιστήρια απεικονίζουν την προσαρμογή που κάνουν οι Έλληνες πολίτες στις συναλλαγές τους, ώστε αυτές να κινούνται στα επίπεδα που επιβάλλουν οι περιστάσεις. Παράλληλα, απεικονίζουν τη σταθερή και αποτελεσματική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η οποία αποδίδει σε όλο και περισσότερους τομείς της οικονομίας. Οι μειώσεις στα φροντιστήρια ακολούθησαν εκείνες που είχαν καταγραφεί προ ημερών στα σχολικά είδη. Είναι ανάγκη να ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι της οικονομίας».

Φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης

Σύμφωνα με δειγματοληψία της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς, διαπιστώθηκαν αρκετές μειώσεις στις τιμές των φροντιστηρίων της μέσης εκπαίδευσης σε σύγκριση με πέρυσι που φθάνουν μέχρι και το 48%.

Συγκεκριμένα, στο 68% του δείγματος καταγράφηκαν αρνητικές μεταβολές σε σύγκριση με πέρυσι, στο 27% οι τιμές παρέμειναν σταθερές και μόλις στο 5% σημειώθηκαν κάποιες μικρές ανατιμήσεις. Η μέση μεταβολή υπολογίζεται στο -11,2% και οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου.

Φροντιστήρια ξένων γλωσσών

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, όπου καταγράφηκαν μειώσεις στις τιμές των διδάκτρων των αγγλικών που αγγίζουν το 43%. Συγκεκριμένα, στο 31% του δείγματος παρουσιάστηκαν αρνητικές μεταβολές σε σύγκριση με πέρυσι, στο 66% οι τιμές παρέμειναν σταθερές και μόλις στο 3% καταγράφηκαν μικρές ανατιμήσεις. Η μέση μεταβολή υπολογίζεται στο -2,8%.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται και εδώ στις πρώτες τάξεις, ενώ στις μικρότερες τάξεις (π.χ. νηπιακές) υπάρχουν προσφορές ακόμα και δωρεάν.

Αξιοσημείωτο χαρακτηρίζεται από το υπουργείο ότι οι περισσότερες μειώσεις παρουσιάστηκαν στα λεγόμενα συνοικιακά φροντιστήρια, σε αντίθεση με επώνυμες αλυσίδες φροντιστηρίων, στις οποίες οι τιμές τιμοκαταλόγου παρέμειναν αμετάβλητες.


Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

zougla.gr