Αρ. Πρωτ: 37498/5Σ/2020

Αθήνα, 19 Μαρτίου 2020

Προς: κ. Γιάννης Βρούτσης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών και Ανάπτυξης

κα Ιωάννα Λυτρίβη, Διευθύνουσα Σύμβουλο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Θέμα: Μέτρα Στήριξης για Κέντρα Ξένων Γλωσσών

Αξιότιμοι,

Παρακαλούμε να συμπεριλάβετε τα παρακάτω μέτρα για τον κλάδο των Κέντρων Ξένων Γλωσσών στα έκτακτα μέτρα στήριξης που θεσμοθετείτε για εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ανέργους και επιχειρήσεις:

  1. Ειδική οικονομική ενίσχυση για τους ιδιοκτήτες ΚΞΓ που σταμάτησαν τη λειτουργία των Κέντρων τους από 11/3 έπειτα από την απαγόρευση που επέβαλε η ΚΥΑ 16838 (ΦΕΚ Β 783, 10-03-2020).
  2. Επιδότηση όλου του προσωπικού που απασχολείται στα ΚΞΓ. Τόσο των καθηγητών που δεν εργάζονται και άρα στερούνται των οικονομικών τους απολαβών, όσο και των διοικητικών υπαλλήλων το μισθολογικό κόστος των οποίων αδυνατούν να καλύψουν οι ιδιοκτήτες ΚΞΓ, καθώς έχουν παύσει να έχουν έσοδα. Επιπλέον, οι γονείς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
  3. Αναστολή όλων των οικονομικών υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη ΚΞΓ προς τους ασφαλιστικούς φορείς, τις τράπεζες και τα δημόσια ταμεία (Εφορίες) είτε πρόκειται για οφειλές της ίδιας της επιχείρησης (οποιασδήποτε νομικής μορφής), είτε για οφειλές του ίδιου του ιδιοκτήτη ΚΞΓ, ως φυσικό πρόσωπο. Αποπληρωμή των ως άνω υποχρεώσεων με τουλάχιστον 48 δόσεις.
  4. Απαλλαγή από το φόρο επιτηδεύματος, και από το ήμισυ της προκαταβολής στην Εφορία.
  5. Επιδότηση ενοικίων των ΚΞΓ και απαγόρευση στους εκμισθωτές να ασκήσουν αγωγή έξωσης για περιπτώσεις καθυστέρησης απόδοσης μισθίου μέχρι και για έξι (6) ενοίκια.
  6. Απαλλαγή από την υποχρέωση έως 31/5/2020 κατάθεσης δικαιολογητικών για επικαιροποίηση αδειών ΚΞΓ διότι οι απαραίτητες υπηρεσίες, π.χ. Πρωτοδικεία, έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Η επικαιροποίηση, που δεν υφίσταται για άλλες επιχειρήσεις, μας βρίσκει ούτως ή άλλως πλήρως αντίθετους με πάγιο αίτημά μας την οριστική κατάργηση του μέτρου.
  7. Μη ανάκληση αδειών σε περιπτώσεις ΚΞΓ που έχουν ενημερωθεί από τον ΕΟΠΠΕΠ ότι οφείλουν να καταθέσουν συμπληρωματικά δικαιολογητικά εντός δεκαπέντε ημερών προκειμένου να θεωρηθεί πλήρης ο φάκελος αδειοδότησης/επικαιροποίησής τους.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και αναμένουμε τις ενέργειες σας που είναι απαραίτητες για την βιωσιμότητα του κλάδου μας.

Με κάθε εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

alt