Η υγεία και τα δικαιώματα του παιδιού είναι το θέμα της ανοιχτης εκδήλωσης που διοργανώνει την Πέμπτη το απόγευμα το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Η συζήτηση, με τίτλο «Έχε το νου σου στο παιδί», έχει στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διαφύλαξη των δομών και υπηρεσιών που επικεντρώνονται στην υγεία και την ποιότητα ζωής του παιδιού, εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος μέλη της επιστημονικής κοινότητας, καλλιτέχνες και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων. Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το παιδί και τα δικαιώματά του, καθώς και για τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την προστασία των παιδιών εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο αλλαγών για το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το οποίο δεν αποκλείεται να περιληφθεί στους υπό συγχώνευση φορείς του τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η κυβέρνηση σχεδιάζει την περικοπή της χρηματοδότησης του φορέα κατά 55%, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμη και με «λουκέτο».

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, η αναστολή λειτουργίας του Ινστιτούτου θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα, αφού το Ινστιτούτο έως σήμερα πραγματοποιεί κατ' αποκλειστικότητα και δωρεάν εξειδικευμένους εργαστηριακούς ελέγχους για σπάνια νοσήματα, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών.

Κάθε χρόνο ελέγχονται περισσότερα απο 100.000 νεογνά και εάν σταματήσουν οι ελεγχοι αυτοί, μόνη επιλογή για τους γονείς θα είναι ο ιδιωτικός τομέας, με σημαντική οικονομική επιβάρυνση.

Χωρίς τον προληπτικό έλεγχο, πολλά παιδιά καταδικάζονται σε σοβαρή νοητική υστέρηση, στην οποία οδηγούν σπάνιες διαταραχές, εφόσον δεν διαγνωστούν τις πρώτες μέρες ζωής κάθε παιδιού. Οι εργαζόμενοι υπολογίζουν πως ο αριθμός των νεογνών που θα αναπτύξουν βαριά νοητική στέρηση αν ανασταλεί το Εθνικό Πρόγραμμα Ανίχνευσης τέτοιων διαταραχών αρκεί για να γεμίσει ένα περίπου ίδρυμα κάθε χρόνο.


Newsroom ΔΟΛPosted Image