Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Οι παχύσαρκες γυναίκες και εκείνες που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ ενδεχομένως να αυξάνουν τις πιθανότητες απόκτησης παιδιού με αυτισμό ή κάποια άλλη αναπτυξιακή διαταραχή, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Paediatrics.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις εξηγούν ότι τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν 1.000 παιδιά και οι...

μητέρες τους για επτά χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Καλιφόρνια όπου έγινε η μελέτη, το 1,3% των γυναικών έχει διαβήτη τύπου ΙΙ και το 7,4% διαβήτη κύησης.

Τα παιδιά του δείγματος ήταν μεταξύ δύο και πέντε ετών και είχαν εγγραφεί στη μελέτη το διάστημα 2003-10.

Μεταξύ των παιδιών των οποίων οι μητέρες είχαν διαβήτη τύπου ΙΙ κατά τη διάρκεια της κύησης, παρατηρήθηκε αυτισμός σε ποσοστό 9,3%. Και το 11,6% της συγκεκριμένης ομάδας παιδιών είχε επίσης ενδείξεις αναπτυξιακής ανικανότητας.

Μάλιστα η συχνότητα ήταν διπλάσια, συγκριτικά με το 4,6% των παιδιών με αναπτυξιακά προβλήματα που είχαν γεννηθεί από μητέρες χωρίς μεταβολικές παθήσεις.

Πάνω από το 20% των μητέρων των παιδιών με αυτισμό ή άλλη αναπτυξιακή ανικανότητα, ήταν παχύσαρκες, συγκριτικά με το 14% των μαμάδων των φυσιολογικά αναπτυσσόμενων παιδιών.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι το 34% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας είναι παχύσαρκες και σχεδόν το 9% πάσχουν από διαβήτη. Περίπου το 2% των παιδιών με αυτισμό έχουν μητέρες με κάποια μεταβολική πάθηση κατά τη διάρκεια της κύησης, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η παχυσαρκία. Σχεδόν το 35% των παιδιών με άλλη αναπτυξιακή διαταραχή έχουν μητέρες με μεταβολικό νόσημα, συγκριτικά με το 19% των παιδιών της ομάδας σύγκρισης.

Η μελέτη εξέτασε επίσης τη σχέση μεταξύ υπέρτασης και αυτισμού ή αναπτυξιακής διαταραχής. Η συχνότητα της υπέρτασης ήταν χαμηλή σε όλες τις ομάδες, αλλά πιο συχνή στις μητέρες των παιδιών με αυτισμό ή αναπτυξιακή διαταραχή, αν και η διαπίστωση δεν κρίνεται ως στατιστικά σημαντική.

Όταν οι ερευνητές μελέτησαν τις γνωστικές ικανότητες των παιδιών, παρατήρησαν ότι μεταξύ των παιδιών με αυτισμό, εκείνα που είχαν μητέρες με διαβήτη δεν είχαν εξίσου καλές επιδόσεις με τα παιδιά των υγιών μητέρων στα τεστ των λεκτικών και επικοινωνιακών ικανοτήτων.

Και η παρουσία οποιασδήποτε μεταβολικής πάθησης συσχετίστηκε με χαμηλότερο σκορ σε όλα τα τεστ που υποβλήθηκαν τα παιδιά χωρίς αυτισμό.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η παχυσαρκία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη και υπέρτασης, και χαρακτηρίζεται από αυξημένη αντίσταση ινσουλίνης.

«Η μελέτη δείχνει ότι οι μητρικές παθήσεις μπορεί να σχετίζονται με νευρο-αναπτυξιακά προβλήματα των παιδιών, κάνοντας μας ανησυχούμε και επομένως να σκεφτόμαστε τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις που έχουν αυτές στη δημόσια υγεία», υπογραμμίζει η Δρ Πάουλα Κρακοβιακ, του Ινστιτούτου MIND στην Καλιφόρνια.


Διαβάστε περισσότερα

health.in.gr