Το Μάιο, τα παιδιά 3-12 χρόνων θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία είναι τα εξής:

Για παιδιά 3-6 χρόνων

Σάββατο 5 & Κυριακή 6 Μαϊου 2012, «Ποιοι ζούσαν στο Μουσείο;»

Τα παιδιά γίνονται εξερευνητές και ανακαλύπτουν την ιστορία του εκθέματος του Μουσείου «Σοφίτα». Έρχονται σε επαφή με τα αντικείμενα του εκθέματος και δημιουργούν το πιο παλαιό και παράξενο αντικείμενο του εκθέματος.

Σάββατο 12 & Κυριακή 13 Μαϊου 2012, «Ένα δώρο για τη μαμά»

Με αφορμή την ημέρα της μητέρας, γιορτή που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, τα παιδιά αφιερώνουν στις μητέρες τους το δικό τους δημιούργημα, το οποίο μπορεί να είναι από ένα σουπλά έως ένα βραχιόλι.

Σάββατο 19 & Κυριακή 20 Μαϊου 2012, «Οι οικογένειες στα παραμύθια»

Τα παιδιά γνωρίζουν διάφορες οικογένειες που έχουν δημιουργηθεί μέσα από τη λαϊκή παράδοση και τους μύθους. Αποτυπώνουν τη δική τους ιστορία για μια φανταστική οικογένεια που θα προκύψει από το συνδυασμό των μελών των μυθικών οικογενειών.

Σάββατο 26 & Κυριακή 27 Μαϊου 2012, «Οικογένειες στα ντουλάπια της κουζίνας μου»

Τα παιδιά, μέσα από παιχνίδια δράσης, ανακαλύπτουν τις οικογένειες των τροφίμων, τη διατροφική αξία της κάθε οικογένειας και τη συχνότητα κατανάλωσης της κάθε μίας. Στη συνέχεια παρασκευάζουν μια σαλάτα με τρόφιμα από όλες τις οικογένειες τροφίμων.

Οι ώρες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά 3-6 χρόνων είναι:


11:00 – 11:45, 12:00 – 12:45, 13:00 – 13:45, 14:00 – 14:45


H οικονομική συμμετοχή είναι 7 ευρώ για κάθε παιδί & ενισχύει τους σκοπούς του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου.



è Για παιδιά 7-12 χρόνων

Σάββατο 5 & Κυριακή 6 Μαϊου 2012, «Μια γλώσσα για όλους»

Πώς θα ήταν αν δε μπορούσαμε να μιλήσουμε; Μιλάνε οι εικόνες; Πώς επικοινωνούμε με το σώμα; Τα παιδιά ανακαλύπτουν με τη βοήθεια του παιχνιδιού μια εναλλακτική μέθοδο επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας αντί για λέξεις το σώμα τους και εικόνες.

Σάββατο 12 & Κυριακή 13 Μαϊου 2012, «Τι κάνει ένα ρομπότ στο Μουσείο;»

Με εργαλεία τα χέρια, το μυαλό, τη φαντασία και ένα κουτί Lego Mindstorms, τα παιδιά ανακαλύπτουν τι είναι ένα ρομπότ και ποιες είναι οι δυνατότητές του. Τέλος, εξερευνούν τρόπους με τους οποίους θα έχουν τη δυνατότητα να κινήσουν το δικό τους ρομπότ.

Σάββατο 19 & Κυριακή 20 Μαϊου 2012, «Διαφορετική γλυπτική»

Πόσοι διαφορετικοί τρόποι υπάρχουν για να φτιάξει κανείς ένα γλυπτό; Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με εναλλακτικές μορφές αυτής της τέχνης για να μεταμορφώσουν τη γλυπτική σε παιχνίδι.

Σάββατο 26 & Κυριακή 27 Μαϊου 2012, «Το φως γύρω μας»

Τι μας βοηθάει ώστε να βλέπουμε τα πράγματα γύρω μας; Με ποιον τρόπο ταξιδεύουν οι ακτίνες του φωτός; Τα παιδιά πειραματίζονται, ερευνούν και αντιλαμβάνονται τι είναι το φως και ποιες είναι οι ιδιότητές του. Με τον κατάλληλο φωτισμό και ένα μεγάλο πανί, δημιουργούν σκιά με το σώμα τους και εκφράζονται δημιουργικά.

Οι ώρες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά 7-12 χρόνων είναι οι εξής:


12:00 έως 13:30



H οικονομική συμμετοχή είναι 10 ευρώ για κάθε παιδί & ενισχύει τους σκοπούς του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου



«Με ερμηνευτή τη μέλισσα ρομπότ»


στο πλαίσιο του εορτασμού

της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) που φέτος έχει ως θέμα «Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις» και πραγματοποιεί την Παρασκευή 18 Μαΐου 2012 και ώρες 17.30 – 19.30, τοεκπαιδευτικό πρόγραμμα «Με ερμηνευτή τη μέλισσα ρομπότ» για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 3 έως 12 χρόνων.

Στο πλαίσιο μιας σύγχρονης προσέγγισης που προσφέρει η εκπαιδευτική ρομποτική, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα εκθέματα αλλά και τις συλλογές του Παιδικού Μουσείου, με ερμηνευτή τη μέλισσα-ρομπότ.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2103312995.


Δεν απαιτείται οικονομική συμμετοχή.



————————————————————————————————

Η 18η Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων και κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία ή τηνπροστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

————————————————————————————————

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, κοινωφελούς χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1987 στην Αθήνα, από μια ομάδα νέων επιστημόνων με πρωτοβουλία της Σοφίας Ρωκ– Μελά, δασκάλας με ειδίκευση στην εκπαίδευση στα μουσεία. Eίναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Ν.Π.Ι.Δ. που επιδιώκει πολιτιστικούς σκοπούς.

Σκοπός του είναι να βοηθήσει τα παιδιά, από την προσχολική τους ηλικία, να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες, οι οποίοι με σεβασμό για την ατομικότητά τους θα αποκτήσουν κοινωνική συνείδηση και την αίσθηση της ανάγκης να συμβάλλουν στην κοινότητα που ζούνε. Ο σκοπός απευθύνεται σε όλα τα παιδιά χωρίς εξαίρεση, στις οικογένειες, στη σχολική κοινότητα και σε όσους ενδιαφέρονται για την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών ή σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με αυτά.

kathigitis.org