Γράφει η Ασπασία Γαλανοπούλου

Στις μέρες μας, αποτελεί πλέον γεγονός, ότι η μαζοποίηση είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει αρνητικά την προσωπικότητα και συμπεριφορά του ατόμου.

Οι αλλοτριωτικές συνθήκες ζωής, κάνουν τους ανθρώπους να χάνουν τα ατομικά τους χαρακτηριστικά και να γίνονται «μαζάνθρωποι». Άνθρωποι χωρίς την δυνατότητα της κριτικής σκέψης και της πρωτοβουλίας, καταναλώνοντας προϊόντα, ιδέες και πολιτισμικά αγαθά.

Όσον αφορά λοιπόν την παιδεία, με την απαλλαγή της απ' το στενά εξειδικευτικό και τεχνοκρατικό της χαρακτήρα και την ενίσχυση του ανθρωπιστικού της περιεχομένου, θα έχει την δυνατότητα να διαμορφώνει ολοκληρωμένες ηθικοπνευματικά προσωπικότητες, που θα διακρίνονται κυρίως για την ανάπτυξη των πνευματικών τους δυνάμεων. Θα καθίστανται δηλαδή ικανοί, να έχουν μία περισσότερο απ' ότι στο παρελθόν, αναπτυγμένη κριτική προσέγγιση των πραγμάτων και αντιληπτική ικανότητα, κάτι το οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο σε πολλούς τομείς, μιας και που η κοινωνία μας θα περιβάλλεται από άτομα λιγότερο ευάλωτα και πιο δύσκολα χειραγωγούμενα από οποιεσδήποτε εξουσίες, που τους θέλουν έρμαια των σκοπιμοτήτων τους.

Απ? την άλλη και πέρα απ? όλα αυτά, μια ολοκληρωμένη ηθικοπνευματικά προσωπικότητα, θα διακρίνεται αναμφισβήτητα και για την αισθητική καλλιέργεια που θα κατέχει, αποφεύγοντας έτσι την μαζοποιητική επίδραση των καλλιτεχνικών προτύπων, όπως για παράδειγμα η μόδα, η οποία με τα αισθητικά πρότυπα επιβάλλει την ομοιομορφία στην εμφάνιση, στην ψυχαγωγία καθώς και επίσης και στην γενικότερη συμπεριφορά, εξομοιώνοντας τις προτιμήσεις των ατόμων.

Επιπλέον, θα ευνοηθεί σε σημαντικό βαθμό η διαμόρφωση της δημοκρατικής συνείδησης του κάθε ανθρώπου.

Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί πως μιλώντας για πολιτική διαπαιδαγώγηση, δεν εννοούμε μία «παιδεία υπηκόων», προσανατολισμένη στις παρυφές του συστήματος, αλλά μία «παιδεία συμμετέχουσα» που χαρακτηρίζει τους εκλογείς που θεωρούνται εν δυνάμει συμμέτοχοι στη διατύπωση των αιτημάτων και τη διαμόρφωση των αποφάσεων.

Τα άτομα δεν θα ομαδοποιούνται απ?την πολιτική δημαγωγία, ούτε θα υιοθετούν αντιλήψεις ολοκληρωτικών ιδεολογιών, γιατί ως γνωστό η μαζοποίηση δυσχεραίνει την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και καταργεί την κριτική στάση στα πολιτικά δρώμενα.

Τέλος, θα πρέπει να γίνει σαφές και αντιληπτό απ? όλους ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η παιδεία θα μπορέσει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της μαζοποίησης, είναι η ενίσχυση όπως ήδη προαναφέραμε, του ανθρωπιστικού της περιεχομένου, ώστε να έχουμε ολοκληρωμένες προσωπικότητες απ' όλες τις απόψεις, συμβάλλοντας συγχρόνως και στην καλυτέρευση της ποιότητας και του τρόπου διαβίωσης των μελών της κοινωνίας μας!


http://tro-ma-ktiko.blogspot.com